9 Temmuz'da Washington'da 75. NATO Zirvesi'nin ilk günü gerçekleşti. Ukrayna'da devam etmekte olan savaş bir kez daha gündeme geldi; zira önceki gün Ukrayna Rusya'yı Kiev'deki bir çocuk hastanesini bombalamakla suçladı ve Rusya bu suçlamayı reddetti.

Bu son zirve, ABD ve Batı'nın savaşta kışkırtıcı bir rol oynamaya devam ettiğini gösteriyor, zira NATO liderleri bu toplantıyı Ukrayna'nın üyelik yolunu "geri dönülmez" ilan etmek için kullanabilir.

NATO'nun Ukrayna'nın doğusuna doğru genişlemesi, uzun zamandır Rusya için bir kırmızı çizgi ve pek çok kişi bunun savaşın nedeni olduğunu savunuyor. Eğer NATO liderleri Ukrayna'nın NATO üyeliğine giden bir yolu olduğunu ilan edecek olurlarsa. Bu durum Rusya'nın NATO'nun Ukrayna'ya doğru genişlemesine ilişkin ilk endişelerini teyit edecek ve Minsk II gibi önceki tüm anlaşmaların ihlali anlamına gelecektir.

Zirvenin gündemindeki diğer önemli konular arasında Ukrayna'ya yardım ve Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Kore Cumhuriyeti gibi Hint-Pasifik bölgesindeki ülkeler de dahil olmak üzere NATO'nun ortaklıkları yer alıyor.

Pazar akşamı USA Today'e konuşan ABD'li bir yetkili, Biden'ın Ukrayna'nın belirli şartları yerine getirmesi halinde üyeliğe giden yolu ifade etmek için "geri dönülmez" kelimesini kullanmayı kabul ettiğini söyledi.

NATO ittifakının savaşı uzatmayı planladığı kesin bir yol, Ukrayna için açıklayacakları yeni destek paketidir. Bu paket, muhtemelen önümüzdeki yıl boyunca 43 milyar ABD doları tutarında birleşik askeri destekten oluşan "asgari bir temel" içerecektir. Paket ayrıca, hava savunma kabiliyetlerinde "önemli" bir artış da dahil olmak üzere daha fazla silah ve Ukrayna ordusunun NATO ile tam olarak birlikte çalışabilir hale gelmesine yardımcı olacak eğitim programları ve programlar gibi Ukrayna silahlı kuvvetlerini Avrupalı güçlerle daha fazla entegre edecek önlemleri de içerecek.

NATO Zirvesi ABD içinde, ittifakın savaş, şiddet ve emperyalizmin sürdürülmesindeki rolünü kınayan savaş karşıtı hareketin muhalefetiyle karşılaştı. Geçtiğimiz hafta yüzlerce savaş karşıtı Washington DC'de NATO Zirvesine karşı bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte Uluslararası Halk Mücadeleleri Birliği'nden (ILPS) Cody Urban, ABD'yi "ABD'nin en sağlam askeri ifadelerinden biri olarak NATO'yu genişletmek için tüm gücüyle çaba sarf etmekle" suçladı.

Çeviri Kolektifi

Peoples Dispatch’den çevrilmiştir.