Güney Kore'nin teknoloji devi Samsung'da çalışan 6 bin 500'den fazla işçi, daha adil maaş talebiyle 8 Temmuz’dan itibaren 3 günlük greve çıktı.

Şirket yönetimi ve sendika Ocak ayından bu yana görüşmelerini sürdürüyor. Şirket %5,1'lik maaş artışı önerirken, sendika reddetti. İşçilerin talepleri arasında yıllık iznin bir gün artırılması da bulunuyor.

Sendika işçilere ödenen prim hesaplamalarının, şirketin işletme kârından sermaye maliyeti düşülerek yapılmasının adaletsiz olduğunu savunurken, Samsung bu yıl Nisan-Haziran aylarındaki karlarının, geçen seneye oranla 15 kat arttığını açıklamıştı.

Greve katılan işçiler Samsung'un Seul'un Hwaseong bölgesindeki genel merkezinde toplanarak bir gösteri yaptı.

Greve çıkan Ulusal Samsung Elektronik Sendikası'nın (NSEU) üye sayısı yaklaşık 30 bin. Bu sayı, Samsung'un Güney Kore'deki işçi sayısının dörtte biri. Ancak bu greve, çoğunluğu üretim sahaları ve ürün geliştirme departmanında çalışan yaklaşık 6 bin 540 işçi katılıyor. Uzmanlar, katılımın düşük olması ve otomatik üretim nedeniyle grevin fazla bir etkisi olmayacağını söylerken, Sendika da talepleri karşılanmazsa yeniden greve gideceklerini söylüyor.

Sendika başkanı Son Woo-mok, henüz beş yıl önce kurulmuş olduklarını ve üyeleri eğitmeye yetecek kadar zamanları olmadığını söyledi ve genç bir sendika oldukları için katılımın düşük olmasının normal olduğunu açıkladı.