“İnsani Bölge”lerin Bombalanması İnsanlık Suçudur

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail’in Gazze'de yerinden edilmiş kişilerin barınaklarını kasıtlı olarak hedef almakta ve BM bayrağı altında dahi onları öldürmekte olduğunu açıkladı.

İzleme Örgütü, “İnsani Bölge” olarak ilan edilen alanları hedef alan, zorla yerinden edilmeyi dayatan ve tüm temel yaşam gereksinimlerini yok eden İsrail’in, yerinden edilmiş kişilerin başlarının üzerindeki sığınakları bombalamayı yoğunlaştırdığını belgeledi.

İsrail güçleri, sivil nesneleri bombalama ve sivilleri toplu olarak öldürme operasyonlarını tırmandırmakta, BM mülteci merkezlerini hedef almakta ve bu yerlerde toplu katliamlar gerçekleştirmekte.

İsrail’in bombalama şekli, Gazze'yi her türlü güvenlik duygusundan arındırmayı ve BM okul sığınaklarına odaklanarak Şerit boyunca bombalamaları sürdürerek Filistinlileri barınaktan ve hatta anlık istikrardan mahrum bırakmayı amaçlayan açık bir politikaya işaret etmektedir.

25 Haziran Salı günü şafak vaktinden bu yana sığınaklara yönelik dört saldırının yanı sıra, çok sayıda evin yıkıldığı ve çoğu kadın ve çocuk olmak üzere onlarca kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açtığı belgelendi.

İsrail hava saldırılarında, Gazze'nin merkezinde yerinden edilmiş kişilerin barındığı Abdel Fattah Hamoud okulu hedef alındı ve hepsi Al-Jarou ailesinden olan sekiz yerinden edilmiş kişinin ölümüne neden oldu: yaşlı bir kadın, oğlu, karısı ve beş çocuğu...

İsrail uçakları UNRWA'nın "Sanayi" bölgesini de bombaladı ve binanın batı kapısındaki iki odayı hedef alarak, insani yardım güvenlik komitelerinden dört çalışanın ölümüne neden oldu.

Sığınakların bombalanmasına ek olarak, İsrail uçakları son 24 saat içinde Gazze Şeridi genelinde en az 12 evi bombaladı ve bazıları hala enkaz altında kalan onlarca ölü ve yaralıya neden oldu.

BM bayraklı sığınakların ve yerinden edilmiş kişilerin barındığı evlerin hedef alınmasının genişleyen çemberi, İsrail gerekçelerinin sahteliğini göstermekte ve bombardıman ayrım, gereklilik, orantılılık ve gerekli önlemlerin alınması ilkelerini ihlal etmektedir.

BM binalarına yönelik tekrarlanan saldırılar, içeride bulunan yerinden edilmiş kişilerin öldürülmesi, binaların tahrip edilmesi ve yakılması, uluslararası insancıl hukuka açık bir meydan okumadır ve başlı başına savaş suçu teşkil etmektedir.

İzleme Örgütü, tüm ülkelere, İsrail’e etkili yaptırımlar uygulayarak ve ona sağlanan her türlü siyasi, mali ve askeri desteği ve işbirliğini durdurarak uluslararası sorumluluklarını üstlenmeleri çağrısını yineledi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Gazze'de İsrail tarafından işlenen tüm suçları soruşturmaya devam etmeye ve bu suçlara ilişkin bireysel cezai sorumluluk soruşturmasını tüm sorumluları kapsayacak şekilde genişletmeye ve haklarında tutuklama emri çıkarmaya çağırıldı.