Bilgili ve Doğuş Holding ortaklığındaki, Ege Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları A.Ş. tarafından hazırlanan ve Fatih Ormanı’nı havuzlu villa bahçesine, çarşıya, otoparka çevirecek olan “proje”ye Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nce ruhsat verildiği ortaya çıktı.
İSTANBUL - Doğa düşmanı inşaat sermayesi Fatih Ormanı’nı patronların eğlence parkı haline getirecek işgal projesi için sincapların yuvasını yıkmaya hazırlanıyor!
ÇED toplantısı 28 Kasım’da saat 11’de TİM Show Center’da yapılacak. ÇED Tanıtım dosyasında, 2018 yılı mart ayında inşaata başlanacağı belirtilmiş.
2014 yılında gündeme gelen 108 villa 5 bin kişilik salon, mağazalar ve restoranları içeren “Park Orman Tabiat Parkı” isimli yağma projesine karşı “Diren Fatih Ormanı İnisiyatifi” tarafından Bilgili Holding, Doğuş Holding, Garanti Bankası Genel Müdürlüğü ve Fatih Ormanı çevresinde düzenlenen eylemler sonucunda Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç İstanbul halkının, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının doğru görmediği bir projeye ruhsat vermeyeceklerini açıklamıştı.
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “iddia edildiği gibi Fatih ve Kuzey Ormanları’ndaki yapılaşmalara imar izni ve ruhsatı vermedik. Vermeyeceğiz. Sivil Toplum Kuruluşları’nın ve halkın içinde olmadığı hiçbir girişimin parçası da olmadık. Olmayacağız” demişti. Ancak bu açıklamadan yaklaşık 1 yıl sonra Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “Çok Amaçlı Salon” için, 2015 yılı haziran ayında ise villalar için ruhsat verildiği ortaya çıktı.
Saldırı Hazırlıklarına Başlandı!
Bilgili ve Doğuş ortaklığındaki Ege Turizm, Kuzey Ormanları’nın şehir içindeki parçası Fatih Ormanı’ndaki projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı. 2008 yılında Fatih Ormanı Tabiat Parkı olarak ilan edilen ve 2011 yılında ismi “Parkorman Tabiat Parkı” olarak değiştirilen orman alanında Bilgili ve Doğuş Ege Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları A.Ş. tarafından yeniden ÇED Başvurusu yapıldı. ÇED başvuru dosyasında Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen ruhsatlar da yer alıyor.
2015 yılında, orman alanında 109 adet villa ve çok amaçlı salonla birlikte çok sayıda lokanta, dükkan vb ticari birimleri içeren projeye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmişti. TMMOB’a bağlı Çevre Mühendisleri, Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası’nın İstanbul şubeleri tarafından açılan davada, planda “ağaç dokusu ve doğal bitki örtüsü hiçbir amaç için tahrip edilemez” hükmüne aykırı faaliyetlerin bulunduğu belirtilerek 20.12.2016 tarihli kararı ile iptal edilmişti.
2018 Mart’ta İnşaata Başlanacak
Ege Turizm tarafından sunulan ÇED Tanıtım Dosyası’nda, mahkeme kararına atıf yapılarak 109 olan villa sayısının 53’e düşürüldüğü belirtildi. Sunulan ÇED dosyasına göre 53 adet bungalovda 100 oda bulunacak. Planlarda kamping alanı olarak gösterilen bungalovların inşa edileceği alanda ayrıca 2 adet idari bina ile 6 adet kır kahvesi ve açık yüzme havuzu bulunacak.
Orman alanında yapılması hedeflenen bir diğer yapı Çocuk Müzesi olarak belirlenmiş. 14.874 m² inşaat alanı ile inşa edilecek müzede, bölgenin sahip olduğu bitki ve hayvan türleri ile “vücudum, şehrim, gezegenim, evrenim ve geleceğim sergileri”, üç boyutlu modellemeler ve maketler ile hangi tür bitki ve hayvan türlerinin nerelerde bulunduğu gibi bilgilerin yer alacağı belirtildi.
Proje gündeme geldiğinde 18.000 kişilik olarak planlanan Çok Amaçlı Salon olarak isimlendirilen yapının büyüklüğü ise projede 5.270 m² olarak belirlenmiş. 2 katlı otoparkın da bulunacağı çok amaçlı salonun kapasitesi ise tanıtım dosyasında belirtilmemiş.
Proje kapsamında 500 araçlık bir otopark ve idari birimler de yer alıyor.
ÇED Tanıtım dosyasında, 2018 yılı mart ayında inşaata başlanması ve 2020 yılı sonunda bitirilmesinin öngörüldüğü belirtildi.