ABD ordusu ve Güney Kore'deki işbirlikçileri, Kuzey Kore'nin işgali ve Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un'un öldürülmesi için, bir hafta süren provaları tamamlıyor. Ulchi Özgürlük Kalkanı Tatbikatları olarak adlandırılan tatbikatlar, ABD'nin kuzeydeki sosyalist cumhuriyeti tehdit etmek için kullandığı zaten kışkırtıcı “savaş oyunlarının” büyük bir tırmanışıdır.

Ulchi adı, savaşta Çin'i yendiği söylenen altıncı yüzyıl Koreli generalinden alınmıştır. ABD'nin Çin'e karşı söyleminin, Çin kıyılarına yakın ABD savaş gemilerinin varlığıyla birlikte tırmandığı “Yeni Soğuk Savaş” göz önüne alındığında, bu isim unutulmaz.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol'un seçilmesi, ABD ve Güney Kore'nin Kuzey Kore'ye yönelik tehditlerinin tırmandığının sinyalini verdi. Yoon, Pentagon ile artan askeri harcamalar, yeni teknoloji ve daha fazla işbirliği sözü verdi. Kuzey Kore'ye yönelik artan bu düşmanlık, ABD'den bağımsız olarak, Kuzey'in liderliğiyle yakınlaşma kurmaya çalışan önceki Başkan Moon Jae-In yönetiminden de bir dönüş anlamında.


Yakın Tarihin En Büyüğü

Ulchi Özgürlük Kalkanı, yakın tarihin en büyük askeri tatbikatları arasında yer alıyor. Son yılların savaş oyunlarının kapsamının ötesine geçiyor, canlı ateş olmadan simülasyonları içeren Komuta Merkezi Tatbikatları olarak kabul ediliyor. Ulchi Özgürlük Kalkanı, simülasyonlar yerine önemli seferberlikler ve canlı ateş içeren Saha Eğitim Tatbikatlarından oluşuyor. Katılan askerlerin tam sayısı henüz bilinmiyor, ancak beş yıl önce benzer tatbikatlar yapıldığında, yaklaşık 50.000 Güney Koreli asker ve yaklaşık 20.000 ABD askeri katılmıştı.

Bu özel alıştırma Pentagon planlamacıları tarafından "Öldürme Zinciri" olarak da adlandırılır ve üç aşamaya ayrılır. İlki, silah ve üsleri bulmak ve vurmak için Kuzey Kore'ye sızdıktan sonra keşif yapmayı içeriyor. İkincisi, Kuzey Kore'yi savunmasız bıraktıktan sonra kara, deniz ve hava yoluyla büyük yıkımı içeren “Kore Büyük Ceza ve Misilleme” olarak adlandırılıyor. Son olarak, üçüncü aşama, Kuzey Kore liderliğini, özellikle de Başkan Kim Jong Un'u bulmak ve kaçırmak.

Kurucusu Başkan Kim il Sung'un önderliğinde Kuzey Kore, acımasız 1950-1953 Kore Savaşı'ndan sağ çıktı. ABD Hava Kuvvetleri, Haziran ayından başlayarak ilk birkaç ayda halı bombası (carpet Bombing) attı ve her şehri yerle bir etti. Üç yıllık savaşın geri kalanı bir kara savaşıydı. Kuzey Kore halkı, emperyalist işgalcileri güneye, yarımadanın dibindeki Busan'a çekilmeye zorladı. Emperyalistler daha sonra Batı Kıyısı'ndaki Inchon'da ikinci bir istila başlattılar, ancak sonunda Kuzey Koreli askerler tarafından sürüldüler ve şimdi 1 milyon müttefik Çinli gönüllü katıldı. Sonuçta 3 milyon veya daha fazla Kuzey Koreli hayatını kaybetti.


Kore 1945'te ABD Tarafından Bölündü

Kore ulusu 1945'te ABD tarafından keyfi olarak bölündü ve bugün 38. paralelden bölünmüş durumda. ABD, on yıllardır bir barış anlaşması imzalamayı reddetti. Sonuç olarak, savaş hala devam ediyor ve bu bir teknikten daha fazlası. ABD silahları o zamandan beri Kuzey Kore'yi hedef alıyor ve Kuzey Kore'yi sosyalist gündeminden vazgeçirmeye çalışmak için dünyanın en ağırları arasında yer alan ABD ekonomik yaptırımlarını cezalandırıyor.

Ancak, imkansız görünen koşullar altında, DPRK şehirlerini yeniden inşa etti ve “önce askeri” politikasıyla ABD'nin nükleer imha tehdidine karşı ayakta kalmayı başardı.

ABD medyası, Kore ulusunun birbirine ve ABD'ye düşman olan iki yarısının, güneyi potansiyel Kuzey Kore saldırılarına karşı savunmak zorunda kaldığı bir tablo çiziyor. Aslında, İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda Japon emperyalist imparatorluğu çöktüğünde ABD kuvvetleri Güney Kore'yi işgal etti. Güney Kore halkı, tıpkı kuzeydeki Koreliler gibi, 1910'dan beri Japonya'nın acımasız işgaline karşı savaşmıştı. Kendi kaderini tayin için fedakarlık yapmış ve özlem duymuşlardı. Kısa süre sonra ABD gündeminin sömürgeci olarak Japonya'nın yerini almak olduğu ortaya çıktı.

Güney halkı ilerici bir toplum inşa etmeye hazırdı. Kuzey halkıyla hiçbir kavgaları yoktu. 5.000 yıllık medeniyetlerinde aralarında hiçbir fark yoktu. Hepsi aynı dili konuşuyor, aynı tarihi ve gelenekleri paylaşıyorlardı.


Güney Halkı İsyan Etti

Güney halkı isyan etti. ABD'nin yeni işgalcilerine karşı mücadeleleri militan ve sürekliydi. Hareketleri güçlüydü ve ABD vahşeti ile karşılandı. ABD işgal hükümeti, eski Japon sömürgecisinin ordusunu zaman zaman isyanları bastırmaya yardım etmeye bile çağırdı.

Güney Kore halkı, Başkan Yoon'un Kuzey Kore'yi yok etmek için bir ABD/Güney Kore bloku vizyonunu paylaşmıyor. Tam tersine, ABD birliklerinin ve silahlarının daimi mevcudiyetinden nefret ediliyor.

Bu, ABD medyasının gizlemek için çok çalıştığı bir gerçektir. Büyük ABD medyası, 14 Ağustos'ta on binlerce Güney Koreli'nin Seul sokaklarında ABD askeri varlığına ve Ulchi Özgürlük Kalkanı Tatbikatları planlarına karşı gösteri yaptığından bahsetmedi. Gösteri, Güney Kore'nin en büyük ikinci işçi konfederasyonu olan Kore Sendikalar Konfederasyonu tarafından yapıldı.

ABD'deki ve dünyadaki savaş karşıtı ve emperyalizm karşıtı örgütler, Kuzey ve Güney Kore halklarıyla tam dayanışmayı yaymalıdır. Tek Kore!


Struggle-La Lucha’da Scott Scheffer’ın 3 Eylül tarihinde yayınlanan makalesinden çevrilmiştir

Çeviri Kolektifi