Bangladeş, Dhaka'da binlerce öğrenci ve sembolik olarak okul üniformaları giymiş genç, ülkenin uygulanmayan kara yolları kanunları ve kötü yol şartlarını protesto etmek için yolları kapattı. Şehrin dört bir yanına trafik kontrol noktaları kuran gençler polise ve hükümet yetkililerine kanunların uygulanabileceğini göstermeye çalışıyor.
Dhaka'daki protestolar, hiçbir gerileme göstermeden ikinci haftasına girerken, protestocular 28 Temmuz’da bir otobüsün durağa girmesi sonucu ölen iki ve yaralanan 29 kişi için adalet istiyorlar.
Sürücü, başka bir otobüsle yolcu almak için yarışırken aracın kontrolünü kaybetmiş ve durakta bekleyen yolculara çarpmıştı. Bangladeş'te birbirleri ile sıkı bir rekabet içinde olan özel ulaşım firmaları yüzünden oldukça sık görülen bu durum geçen yıl ülkede yaklaşık 7,400 kişinin ölümüne ve 16,100 kişinin yaralanmasına yol açmıştı.
Yakın zamana kadar orta okul ve lise öğrencileri tarafından yönetilen protestolara, 29 Temmuz Pazar gününden beri üniversite öğrencileri de katılmış durumda. 28 Temmuz Cumartesi günü hükümet yanlısı bir öğrenci birliğinin, polisin tarafında olaylara katılması ve protestoculara saldırarak düzinelerce kişiyi yaralamasına karşı, yeni katılımcılar arasında büyük bir dayanışma gelişmekte.
Pazar günü, öğrenci birliğinin tekrar polisin tarafında sokaklara çıkmasının ardından, polis şiddetini arttırmış durumda. Protestocuları bastırmak için biber gazı ve jop kullanan polislere hurda metal parçaları ve odun sopalarla katılan hükümet destekçisi öğrenciler, içlerinde birkaç foto-muhabirin de bulunduğu birçok kişiyi yaraladılar.
Protestolar son günlerinde sadece trafik ile ilgili olmaktan çıkıp hükümetin yozlaşmasını da hedef almaya başladığı gözleniyor.
Sayıları zaman zaman 15,000'e varan öğrencilere son zamanlarda aileleri de işlerinden izin alarak katılmakta ve lokantalar tarafından bedava yemek teklif edilmekte.
31 Temmuz Salı günü, öğrencilerin kontrol noktasında ehliyeti sorulunca öğrenciye tokat atan polis memuruna karşılık veren öğrenciler polisin motosikletini yakarak tepki gösterdi.
Buna karşılık yine öğrenciler tarafından durdurulan bir hükümet yetkilisinin şoförü ehliyetini beyan edemeyince öğrenciler tarafından polise teslim edildi. Hükümet yetkilisi bir koruması tarafından aracıyla götürüldü.
Bangladeş hükümeti protestoların ardından; "Trafik kanunlarının ihlallerine verilen cezaları sertleştirmeyi planlıyoruz" açıklaması yaptı.