Venezuela: Karşı-devrimci muhalefetin emperyalizmin desteğiyle düzenlediği “uluslararası miting” fiyaskoya dönüştü.

Caracas (OrinocoTribune.com)—Caracas ve Venezuela'daki birkaç şehir, Bolivarcı Devrimi destekleyen yeni bir gösteri sürecine başlarken, 28 Temmuz'da yapılan başkanlık seçimlerinde yenilen, ancak yine de zafer iddia edenler ise çok cılız kitleler toplayabildi. Muhalefet gösterilerindeki düşük katılım, başkanlık seçimlerinde 7,3 milyon oy aldıkları iddiasıyla keskin bir tezat oluşturuyor.

Aşırı sağın 17 Ağustos'ta vadettiği "kitlesel" yürüyüş tam bir başarısızlıktı. Protesto çağrısı, María Corina Machado'nun ve sosyal medya platformlarındaki etkili kişiler ve maaşı bol gazetecilerden oluşan bir ordunun Venezuelalıların yürüyüşlere katılmalarını istemesine rağmen, planlandığı gibi Caracas'ta ve diğer şehirlerde büyük kalabalıklar toplayamadı.

Venezuela aşırı sağının ülke genelinde düzenlediği çeşitli mitinglerden gelen görüntüler ve videolarda çok düşük bir katılım gözlemlenebiliyordu. Caracas'ta muhalefet gösterisinin gerçekleştiği sokaklar, çağrılarını kitlesel olarak duyurmak için dijital platformlara güvenen aşırı sağın liderler María Corina Machado ve Edmundo González'in genel başarısızlığını yansıtıyordu. Aslında, Venezuela aşırı sağın mitinglerine Miami, Madrid ve diğer yabancı şehirlerde Venezuela'dan daha fazla katılım oldu.

Geçtiğimiz haftadan beri, María Corina Machado sosyal medyada "Büyük uluslararası protesto günü" çağrısında bulunuyor. Sermayenin uluslararası maaşlı seslerinin tüm platformları kullanarak yaptığı çağrılar yine sonuç getirmedi. Ülke içinde gerçeği yansıtmayan kitle desteği yalanlarına rağmen, Venezuela halkı emperyalistlerin de desteğindeki bu karşı devrimci güçleri desteklemiyor. Örneğin, 3 Ağustos'ta benzer bir girişim biraz daha fazla katılım, gördü ancak genel halk muhalefeti ve Chavismo güçleri tarafından boşa düşürüldü.

29-30 Temmuz'da şiddetle geçen sokak çatışmalarında 25 kişi hayatını kaybetti ve çoğu yoldan geçenler veya kolluk kuvvetleri olmak üzere yaklaşık 200 kişi yaralandı. Bu şiddetin, Machado ve Venezuela aşırı sağına desteklerini açıkça dile getiren Tren del Llano ve Tren de Aragua gibi Venezuela suç çeteleriyle bağlantılı olduğu kanıtlandı.

Cumartesi günü Venezuela istihbarat teşkilatlarından gelen aşırı sağcıların yeni bir şiddet girişimine dair raporlar arasında, Caracas yoğun güvenlik önlemleri altındaydı. Seçimlerin hemen ardından sosyal medya platformlarında, Venezuela'da istikrarsızlık olduğu izlenimini yaratmak için sahte haber kampanyası başlatıldı, oysa gerçekte şiddetin yaşandığı tek günler başkanlık seçimlerini takip eden iki gündü.

Barışı savunmak için düzenlenen büyük bir Chavista gösterisine hitap eden Başkan Maduro, faşistleri sokağa çıkmaya çağıran Miami merkezli "influencerların" yenildiğini belirtti. "Faşist sağ başarısız oldu," dedi. "Miami'den gelen influencerlarla halkı harekete geçireceklerine inanıyorlardı, ancak başarısız oldular!"

Başkan Maduro ayrıca Cumartesi günü Venezuela'nın 100 şehrinde barışı savunmak için sokaklara çıkan Venezuela halkını tebrik etti ve Chavista halkı sokağa çıktığında zaferin garanti olduğunu ekledi. "Yine kazandık çünkü barış zafer kazandı, bizi yenemediler ve asla yenemeyecekler," diye vurguladı.

Venezuela’nın son 30 yılı halk ayaklanması ve Chavez’in ilerici ordu güçleriyle iktidarı almasının ardından sürekli çatışmalar içinde geçiyor. Sosyalizme yürüme konusunda tereddütler yaşayan, ancak emperyalizme ve kapitalizme karşı duran Venezuela’nın demokratik halk iktidarı bu 30 yıl içinde defalarca karşı- devrimci eylemler, sokak gösterileri, darbe girişimleri ve yağmalamalarla yüz yüze kaldı. Yakın zamanda gerçekleşen seçimlerden sonra ABD merkezli ve Latin Amerika gericiliğinin desteğindeki bu güçler yine sahneye çıktılar, ancak emekçi halk yığınları tarafından sokaklardan kovuldular. Her gerçek halk devriminde olduğu gibi gerçek gücün emekçi sınıflar olduğu asla unutulmamalıdır. Emperyalizmin saldırılarına karşı ise dünya halklarının antiemperyalist cephesi güçlendirilmelidir.

 

Not: Struggle la Lucha internet sitesinde 18 Ağustos tarihli yayınlanan makaleden haber yorum olarak çevrilmiştir.

Çeviri Kolektifi