Aşağıdaki açıklama Kenya Komünist Partisi tarafından 26 Haziran 2024 tarihinde yayınlanmıştır.

Kenya sokaklarında dökülen kan tamamen IMF, Dünya Bankası ve onların Nairobi'deki Başkan William Ruto liderliğindeki yerel kuklalarının elindedir. Dünkü barışçıl hükümet ve finans yasası karşıtı gösteriler sırasında sayısız insan neredeyse ölene kadar sakat kaldı ve en az on yoldaşımız öldürüldü.

Bu vahşeti, Nairobi'nin Githurai bölgesinin en savunmasız sakinlerine yönelik bir başka saldırı takip etti; burada çok sayıda yoksul sakin soğukkanlılıkla öldürüldü ve cesetleri henüz bulunamadı. Bundan önce de yozlaşmış Kenya Kwanza ('Önce Kenya') rejimi, çok sayıda eylemciyi, devrimciyi ve sosyal medya fenomenini kaçırmıştı.

Dün polis, protestocuları dövmek, vurmak ve evlerine dönmelerini engellemek için ana yollara barikatlar kurdu. Sonuç şu: Bir hükümetimiz yok, organize suç gruplarımız var. Githurai'deki ölü sayısı şimdiden 250 kişiyi aştı.

Milletvekillerinin IMF destekli tasarıyı reddederek bu krizi önleme şansları vardı, ancak bunun yerine barışçıl protestocuları suçlayarak açgözlülüğün yanında yer almayı seçtiler. Masum protestocuların acımasızca öldürülmesinin ardından Başkan Ruto televizyonda tehditler savurdu ve mülkiyeti insan hayatının önüne koydu.

Kabinedeki Savunma Bakanı, akılsız Bay Aden Duale de ona katıldı ve Kenya Savunma Kuvvetlerini yasadışı bir şekilde sokaklara dökerek, gençler arasında korku yaydı. Bu anayasaya aykırı hareket, anayasayı askıya alma ve askeri yönetimi dayatma girişimidir ki, bu da direnişi daha da körükleyecektir.

Parlamento üyeleri, Bay Duale'nin olağanüstü hal ilan ederek ve Başkan Ruto'nun hesap vermeksizin yönetmesine izin vererek gerçekleştirdiği eylemlerin hukuka aykırılığını ele almak üzere bugün yeniden bir araya geldi. Hala merhum diktatör Daniel Moi'nin öğretileriyle sarhoş olan bu adam, aynı karşı koyuşla karşı karşıya kalmaya mahkumdur.

Yarın Kenyalı kitleler, Kenya anayasasının gerektirdiği şekilde barışçıl bir gösteri için sokaklara dökülecek. Devletin vaat ettiği şiddete rağmen, silahsız Kenya halkı yeni sömürgeci projeyi protesto etmek için ellerini kaldıracak ve Ruto'dan finans yasa tasarısını reddetmesini talep edecek.

Şehitlerin anısını onurlandıracak ve İngiliz imparatorluğunun baskısı altında, Moi zindanlarında ve 2010 Anayasası için verilen mücadelede ölenlerin anısına şehitlik bayrağını yükselterek, onurlu bir Kenya için mücadele etme taahhüdünde bulunacaklardır.

Zorbalık ancak direnişle yenilebilir, müzakereyle değil. Tüm katledilenlerin anısını saygıyla anıyor ve ateşli silah yaralanmalarıyla çeşitli kurumlarda bulunanlara acil şifalar diliyoruz.

Kahrolsun IMF!

Kahrolsun Amerikan Emperyalizmi!

Ruto Gitmeli!

Çeviri Kolektifi

Thecommunists.org’dan çevrilmiştir