Tehdit Ve Hedef Göstermeler Protesto Edildi

İstanbul Taksim’de İstiklal Caddesi'nde dün yaşanan bombalı saldırısı sonrası Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Adem Taşkaya'nın avukat Jiyan Tosun’un hedef göstermesini protesto için İHD İstanbul Şubesi’nde bir açıklama yapıldı.

“İnsan hakları savunucularını hedef göstermekten vazgeçin” pankartının asıldığı açıklamaya HDP Milletvekili Musa Piroğlu, TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, ÖHD İstanbul Şubesi Eş Başkanı Gürkan İstekli, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ve çok sayıda kişi katıldı.

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, hedef göstermelerin ardından Jiyan Tosun ve Eren Keskin’e yönelik tehditler geldiğini aktardı, “Doğruları söylemekten vazgeçmiyoruz. Bu ülkede barış ve huzurun tesis olmasını istiyoruz. Haklının yanında durmaya devam edeceğiz. Hak savunucularını yalnız bırakmayacağız. Manipülasyona da izin vermeyeceğiz" dedi.

Hedef gösterilen Jiyan Tosun 10 Ekim Gar Katliamında orada olduğunu, orada onlarca arkadaşının yaşamını yitirdiğini ve hala travmasını yaşadığını hatırlatarak patlamanın yaşadığı sırada Küçükçekmece’de olduğunu söyledi.

Akşam saatlerinde hedef gösterildiğini Eren Keskin’den öğrendiğini dile getiren Tosun, hemen ardından sosyal medya hesaplarından aynı anda tehdit mesajları ve aramalar almaya başladığını söyledi.

"Şu olay beni dehşete düşürdü: Aile bireylerimin telefonları dağıtıldı. 16 yaşındaki yeğenimin telefonunu bularak, ‘bombacısınız öleceksiniz’ şeklinde tehdit etmişler. Bu bilgiler ancak resmi kurumlardan alınabilir. Bütün kişisel bilgilerim alındı. Yengem ve birçok akrabam arandı. Aynı şekilde Eren Keskin de tehdit edildi. Savcı ile yaptığım görüşmede savcı, ‘polis karakoluna git’ diyor. Ben de bu durumu zaten karakolda yaşadığımı dile getirdim. Savcı şikayetimi almadı. Bir avukatın şikayeti alınmadı. Dün akşamdan beri inanılmaz olarak bir şiddette maruz kaldık. Bombalı bir saldırıda yaralı ve sağ olarak kurtuldum. Bunları onlar da biliyor. Ancak hedef göstermek ve karalamak onların bildiği en iyi şeydir” dedi.

Jiyan Tosun, hedef göstermelerin ardından İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç’ı aradığını söyleyerek kendisine yardımcı olmadığını ve sahiplenmediğini söyledi.

Daha sonra söz alan Tosun’un avukatı Jiyan Kaya, gittikleri Küçükçekmece Adliyesinde savcının suç duyurusuna ilişkin başvurularını almadığını söyledi. Jiyan Tosun’un bilgilerinin polis tarafından sanal medya hesaplarından dağıtıldığını dile getiren Kaya, polis tarafından ifadelerinin alınmaya çalışıldığını dile getirerek, Süleyman Soylu’nun şüphelinin yakalandığını paylaşması ardından savcının başvurularını ancak aldığını anlattı. Av.Jiyan Kaya, “Dün akşam saat 16.00’da ifademizi verdik. Sabah tekrar gittik ve koruma talebinde bulunduk. Ancak işlemlerin hala yapılmadığını gördük. Savcıyı göreve çağırıyoruz. Tosun’un başına bir şey gelirse emniyet ve ifademizi almayan savcı sorumludur” diye konuştu.

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin de, dünden beri yaşananları 90’lı dönemlerde yaşananlara benzetti. Tosun ve Kaya ile birlikte aynı büroda çalıştıklarını aktaran Keskin, "Adem Taşkaya adlı kişi, kızını istismardan ve birçok yüz kızartıcı suç ile ilişkilendirilmiş biridir” dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın kamuoyuna yansıyan “tartışmalarına” da değinen Keskin, birçok kişinin sosyal medya paylaşımlarından dolayı tutuklandığını ancak Özdağ’a herhangi bir şey olmadığını belirtti.

Eren Keskin, "Devlet içinde bir güce sahipler. Yoksa böyle bir yalanı bu kadar özgürce yayamazlar. Bizler zaten insan hakları alanında mağdur edilmiş insanlarız. Dün akşamdan beri yüzlerce açık numaradan tehdit alıyoruz. Kendi numaralarından arıyorlar. Bu nasıl bir devlet? Nerede devlet? Devlet sadece bize karşı var? İstanbul Valiliğini görev çağırıyoruz. Vali ve Soylu derhal haberlerin yalan olduğuna dair açıklama yapmalılar. O çok demokrasiden yana olan 6’lı masaya çağrı yapıyorum; Açıklama yapmalılar” dedi.

Av. Eren Keskin, “Bu bir devlet operasyonudur. Tosun’un bütün kimlik bilgileri defalarca bana gönderildi. Bu kimlik bilgilerini nereden almış olabilirler? Bu bir emniyet operasyonudur. Olası bir durumdan Adalet Bakanlığı sorumludur. Can güvenliğimizi sağlamak zorundalar” dedi. Taşkaya’nın hedef göstermesinin bir şiddet çağrısı olduğunu dile getiren Keskin, tutuklanmasını talep etti.

Ümit Efe, Tosun’un çocukluğundan beri tanıdıklarını ve insan hakları alanında mücadele ettiğini dile getirerek Tosun ve Keskin’in yanında olduklarını söyledi.

ÖHD’li Gürkan İstekli, durumu "komplo" olarak tanımlayarak bu olayla gerçeklerin üstünün örtülmeye çalışıldığını söyleyerek, Tosun’u hedef gösterenlerin bu patlamada parmağının olduğunu belirtti.

Faruk Eren de, “Uzun yıllardır birlikte mücadele ediyoruz. Bedeli ne olursa olsun bu mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

İHD Mersin Şubesi ve İHD Diyarbakır Şubesi de yaptıkları açıklamalarla insan hakları savunucusu avukatların hedef gösterilerek tehdit edilmelerini protesto etti.