Alevi örgütleri TBMM'de torba yasa kapsamında yer alan “Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı” yasa tasarısına karşı Meclis’e kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi. Polis saldırısına rağmen barikatı aşan Alevi örgütleri, TBMM önünde “Torba yasa değil eşit yurttaşlık talep ediyoruz” dedi.

Alevi örgütleri bugün TBMM'de torba yasa kapsamında görüşülecek olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu “Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı” kanun tasarısı öncesi, Ankara'da TBMM önüne kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi.

Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte yasa tasarısına tepki gösteren Aleviler, “AKP halka Hesap Verecek”, "Devletik Alevisi Olmayacağız", "AKP Şaşırma Sabrımızı Taşırma", "Aleviler Vardır Alevilik Haktır", “Alevilere Eşit Yurttaşlık” sloganlarınu haykırdı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) siyasi partiler ve çok sayıda demokratik örgütü temsilcileri destek verdi.

Alevi örgütlerinin yürüyüşü öncesi yürüyüş güzergahı polis ablukasına alındı. Kitle yürüşe geçmek isteyince polis barikatları kurularak ve "eylemin yasadışı" olduğu anonsu geçirerek yürüyüş engellenmeye çalışıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF), Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı (HBAKV), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) ve Demokratik Alevi Dernekleri’nin (DAD) çağrısıyla yapılan eylemde "Torbaya Sığmaz, Yasanızı Geri Çekin” yazılı pankartı açılarak yürüyüşe geçildi.

Polisle bir süre yaşanan arbedenin ardından kitle barikatı aşarak sloganlarla Meclisin Çankaya Kapısı önüne kadar sloganlarla yürüyüş gerçekleştirildi.

Meclis önünde sloganlar devam ederken Alevi deyişleri söylendi, saz çalındı. Meclis önünde torba yasaya tepki gösteren Aleviler, “AKP Elini İnancımdan Çek”, “Aleviler Vardır Alevilik Haktır” ve “Cem İbadetimiz, Cemevleri İbadethanemizdir”, Alevilik Torba Yasaya Sığmaz", AKP Şaşırma Sabrımızı Taşırma" sloganları attı.

Kurumlar adına ortak açıklaması ADFE Genel Başkanı Celal Fırat tarafından okundu.

 

"Bu Kanunla Cemevleri Sorun Olarak Gösteriliyor"

AKP’nin aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikalarının devam ettiğini ve Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Alevilerin ikinci yüzyılında ise tamamen köklerinden koparılmak istendiklerini söyleyen Celal Fırat, AKP tarafından hazırlanan “Vergi Usul Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin” içerisine Cemevlerinin aydınlatma su ve personel giderleri gibi maddeler eklenerek Alevi sorunun çözülemeyeceğine değinen Fırat, “Bu kanun ile Alevilerin ibadeti olan Cem ve ibadethaneleri olan Cemevlerimiz, bir sorun olarak gösterilmektedir” dedi.

 

"Bu Yasa İnancımıza Ve Kimliğimize Hakaret Etmektedir"

AKP’nin bu yasa tasarısı ile Alevi inancını ve kimliğini inkâr ettiğini ve kendince bir Alevi tanımı yaptığını belirten Fırat, “Bu yasa ile Aleviliği, Sünni geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte, inancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararları, Alevi halkının talepleri onlarca yıldır ortada dururken, bu tasarı ile AKP hükümeti çözümü betonda, demirde görmektedir. Yıllardır dile getirdiğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz, siyasi iktidarda artık bunu görmek, anlamak ve uygulamak zorundadır. Aleviler var, aleviler burada ve Alevilik haktır” dedi.

 

“Torba Yasa Değil, Eşit Yurttaşlık İstiyoruz”

“Siyasi iktidarlar, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında tekleşmiş yurt ve yurttaşlık ilişkisini yeniden yorumlamak, yeni bir anayasa ile taçlandıracak güçlü bir iradeyi ortaya koymak zorundadır. Toplumsal birlik ve direncimizle eşitlik temelinde demokratik, laik bir geleceği birlikte kuracağımıza olan inancımızla haykırıyoruz” diyen Fırat “Torba yasa değil, eşit yurttaşlık istiyoruz” talebini vurguladı.