Taksim'de Kimyasal Silaha Karşı Eylem

BMG, HDP HDK'nin "Kimyasal Silah Kullanmak İnsanlık Suçudur!' şiarıyla yapacağı"İnsanlık Yürüyüşü" nedeniyle Taksim saatler öncesinden binlerce çevik kuvvet polisiyle ablukaya alındı. Polisin onlarca barikatına rağmen Gençlik Örgütleri, İstiklal Caddesi'nde yürüyüş gerçekleştirdi, BGM üyeleri de İstiklal Caddesi'nde akşışlarla yürüüdü. Milletvekilleri ise Tünel'de polis ablukasında polis terörünü protesto ederek burada kısa bir açıklama yaptı.

Birleşik Mücadele Güçleri'nin (BMG), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) "Kimyasal Silah Kullanmak B1İnsanlık Suçudur" şiarıyla Beyoğlu Tünel girişinde "İnsanlık Yürüyüşü" için çağrı yaptı.

 

Taksim'de Polis Ablukasına Alındı Barikatlar Kuruldu

Saat 15.00'te yapılacak yürüyüşten saatler öncesinden Tünel Meydanı, İstiklâl Caddesi ve çevresi binlerce çevik kuvvet polisi tarafından ablukaya alındı. Tünel Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde çeşitli noktalara da gözaltı araçları ve akrepler konuşlandırıldı, polis barikatları kuruldu.

Yürüyüş saati yaklaşırken Mis Sokak'tan İstiklal Caddesine çıkmak isteyenleri polis önce yan sokağa yönlendirdi. Fakat yan sokağa gidenler İstiklal Caddesi'ne geçmek isterken polis önlerini keserek gözaltına aldı.

Eyleme katılmak gelenler Galatasaray Lisesi önü, Tünel Meydanı, Beyoğlu Belediyesi önü olmak üzere pek çok noktada gözaltına alındı.

Tünel, Galatasaray Lisesi önü, Odakule Şişhane başta olmak üzere bir çok noktada bir kaç kişi bir araya geldiğinde hemen kalkanlarla ablukaya alınarak gözaltına alındı.

Tünel Meydanı'na geçilmesine izin vermeyen polis buraya kadar gelebilenlerden HDP üyeleri gözaltına aldı.

Piroğlu'na Abluka Basın Emekçilerine Şiddet

HDP İstanbul milletvekili Musa Piroğlu ise polis ablukasına alınarak basın emekçileri kalkanlarla itilerek çantalarından çekilerek darp edilerek Şişhane girişine doğru zorla alanın dışına çıkarıldı.

Polis bir çok noktada basın emekçilerini zorla alan dışına çıkardı.Tünel'de haber takibi yapan Kızılbayrak muhabiri Kardelen Yoğungan'ın polis şiddetine uğraması meslektaşları tarafından kayda alındı.

İstiklal Caddesi'ne çıkmak üzere bir kafede toplanan HDP üyelerine polisin müdahale etmesi üzerine HDP'liler, "Yaşasın barış, yaşasın özgürlük, Savaşa hayır. Eşitlik istiyoruz, kardeşlik istiyoruz. Yeter zulmünüz" diyerek ablukaya tepki gösterdi. Polis kafede abluka altında tutulanları işkenceyle gözaltına alıdı.

Öte yandan Mis Sokak'ın başı gözaltı otobüsüyle diğer tarafı ise polis kalkanlarıyla kurulan barikatlarla kapatıldı. İstiklal Caddesine çıkanlar ise İstanbul Barosu önünden "İnsanlık Onuru İşkenceyi Yenecek" sloganı ve alkışlarla yürüyüş yaptı.

BMG ve HDP, Odakule'nin olduğu Meşruiyet Caddesinde "Kimyasal Silah İnsanlık Suçudur", "Biji Berxwedana Gerilla", "Kürdistan Goristan Ji Bo Faşistan" sloganlarıyla yürüdü. Odakule'de önleri kesilerek ablukaya alınan kitle, işkenceyle gözaltına alındı.

HDP İzmir İl Eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, işkenceye "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Faşizme karşı omuz omuza", "Jin, Jiyan, Azadi" sloganlarıyla polis şiddetine tepki gösterdi.

Gençlik Örgütleri İstiklal'de Yürüdü

Gençlik örgütleri ise polisin bütün saldırıları ve ablukalarına karşı İstiklal Caddesi'ne çıkarak "Biji Berxwedana Zagrosa", "Kimyasal silah insanlık suçudur" sloganları ve zılgıtlarla uzun süre yürüdü. Polislerin engelleme çabalarına ise direnerek cevap verdi.

 

Milletvekillerinden Abluka Altında Açıklama

İstiklal Caddesine çıkan HDP milletvekilleri Sezai Temelli, Ayşe Acar Başaran, Tülay Hatimoğulları, Oya Ersoy, Zeynel Özen, Musa Piroğlu, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Fatma Kurtalan ve Ayşe Sürücü uzun süre polis ablukasında, fiili gözaltında tutuldu. Abluka altında konuşan Sezai Temelli, polis saldırısına tepki göstererek, "İşte bu şiddettir, bu savaştır. Savaş her yerdedir, kapınızı çalmaktadır" dedi. Rejimin savaşa karşı çıkan herkesi gözaltına alıp tutukladığına dikkat çeken Temelli, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın kimyasal silah kullanımının araştırılmasını istediği için tutuklandığını hatırlattı.

"Kimyasal silah suçtur, hem de insanlık suçudur. Bunun karşısında durmayan bu suça ortaktır" diyen Temelli, iktidarın bu çağrı karşısında bir linç kampanyası başlattığını ve yargıya talimat verdiğini söyledi.

Temelli, "Savaşa karşı ses çıkarmak yoksulluğa karşı ses çıkarmaktır. Savaşa karşı ses çıkarmak hayat pahalılığına karşı ses çıkarmaktır. hayat koşullarımızı her geçen gün zora sürükleyen faşizme karşı ses çıkarmaktır. O yüzden diyoruz ki, olduğunuz her yerde sesinizi çıkartın. Korkmayın, korkarsanız işte bu iktidar gibi silahtan, şiddetten başka sarılacak bir şeyiniz olmaz" dedi.

HDP İl Binası Polis Ablukasında

Saldırıların ardından HDP'liler, partinin İstanbul İl Binasında bir araya geldi. Cadde polis ablukasına alınırken polis kitlenin kapı önünde durmasına izin vermedi. Polisin kalabalık kitleyi parti binası içinde tutmaya çalışmasına HDP'liler, "Bizi içeri tıkıp katliam mı yapacaksınız" diyerek tepki gösterdi.

İstiklal Caddesi üzerinde uzun süre polis ablukası altında tutulan HDP'li vekillerin il binası önüne gelmesinin ardından kitle vekillerin eşliğinde binadan çıkarıldı.

Taksim'de eylem saldırısında yaklaşık 100 kişi gözaltına alındı.