Kimyasala Karşı Habur Sınır Kapısına Yürüyüş

Bugün “Kimyasal Silah Kullanımına Karşı İnsanlık Yürüyüşü” Türkiye ve Kürdistan’da İstanbul ve Silopi’de polis saldırıları ve abluka altında gerçekleşti.

DTK, TJA, DBP, HDP, Barış Anneleri Meclisi, MED TUHAD-FED, MEBYA-DER, MKM, Göç Platformu ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi öncülüğünde Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Tilqebîn Beldesinde kimyasal silah kullanımına karşı binler bir araya geldi.

Yürüyüş öncesi Habur Sınır Kapısı'na giden bütün yollar yüzlerce asker ve polis tarafından kapatıldı. Aralarında DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır'ın da olduğu binlerce kişi farklı noktalarda buluşarak, toplanma yeri olan HDP Tilqebîn Belde Örgütü binasına doğru yürüdü, engelleri tanımayan yüzlerce kişi dere ve tepelerden Tilqebîn'e ulaştı.

Öncesinde Tilqebîn'e ulaşan kitleye, askerler tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırdı, kitle yine de dağılmadı. Farklı noktalardan yüzlerce kişinin buradaki kitleye dahil olmasıyla büyük yürüyüş başladı.

Binlerce kişi, tarlalardan İpekyolu'na doğru alkışlar ve sloganlarla yürüyüşe geçti. İpekyolu’na ulaşan kitle, burada da asker engeliyle karşılaşınca yolu tek yönlü trafiğe kapattı. Askerler bir kez daha tazyikli su ve gaz bombalarıyla kitleye saldırdı.

Burada yolu uzun bir süre trafiğe kapatan binlerce kişi daha sonra yürüyüşünü ara sokaklarda sürdürdü ve kısa süre sonra yeniden birleşti.

Askerlerin saldırısı sürerken, atılan plastik mermi ve gaz bombaları HDP Milletvekili Nuran İmir’e isabet etti. Saldırılar sürdükçe mücadele büyüdü. Binlerce kişi Beldenin sokaklarına çöp kovaları ile barikatlar kurdu, gazlı ve tazyikli su saldırısına taşlarla karşılık verdi.

Bu sırada askerler HDP binası önünde dakikalarca havaya ateş açtı, çok sayıda kişiyi de gözaltına aldı. Yürüyüşü takip eden bazı gazeteciler de saldırıların hedefi oldu. Askerler, yere yatırdıkları gazetecilerin yüz ve sırtlarına ayaklarıyla bastı, gözaltına almak istedi, basın kartlarını gördükten sonra serbest bıraktı