< “İntihar Dedikleri Cinayet”

İstanbul’da hasta ve infazları yakılan tutukluların yakınlarının bu hafta Mecidiyeköy’de yaptığı Adalet Nöbeti eylemine polis saldırdı, HDP İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol'un da aralarında olduğu 10 kişi gözaltına alındı.

Adalet Nöbeti eylemlerinin 23’üncüsü için Mecidiyeköy Meydanı’nda buluşan tutuklu yakınları MATUHAY-DER, ANYAKAY-DER, Cumartesi Anneleri, HDP milletvekilleri ve çok sayıda kişi kısa sürede çevik kuvvet polisleri tarafından gözaltı araçlarıyla ablukaya alındı.

Tutsak yakınları ablukaya rağmen yaptıkları konuşmalarda cezaevlerindeki hak ihlallerine dikkat çekti. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm son süreçte 47 tutsağın yaşamını yitirdiğini söyleyerek “En son bir mahpusun ayakkabı bağıyla kendini astığını iddia ettiler. İntihar diye kamuoyuna sunulan şeylerin aslında ya bir cinayete kurban gittiklerini ya intihara sürüklendiklerini biliyoruz. Demokratik olmayan kuralları deşifre olmasın istiyorlar” dedi.

Abluka içerisinden seslenen tutsak yakını Fince Akman, “Biz anneyiz, bize niye böyle yapıyorsunuz. Çocuklarımızın tabutu çıkmasın istiyoruz. Ama siz tabut çıksın istiyorsunuz. Çocuklarımıza sahip çıkmayalım istiyorsunuz. Bu ayıptır, utanın” diyerek ablukaya tepki gösterdi.

Konuşmalar sırasında saldıran polis, HDP İstanbul İl Eş Balkanu İlknur Birol, tutuklu yakınları Fince Akman, Cemile Çiftçi, ANYAKAY-DER Eş Başkanı Evin Genç, HDP’li Zübeyde İnce, Cumartesi Annesi Hanifi Yıldız’ın da aralarında olduğu 10 kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar akşamüstü Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.