Denizler, mülteciler için ölüm kalım savaşının yaşandığı yerler olmaya devam ediyor.

Yunanistan'dan İtalya'ya geçerken İyon Denizi'nin Yunanistan sınırında Zakynthos yakınlarında tekneleri arıza yapan çoğunluğu Kürt mülteci, açık denizde mahsur kaldı. Yunanistan Sahil Güvenliği, en az 70 kişinin bulunduğu teknenin karaya çıkmasına izin vermedi.

Dün (25 Ağustos) öğle saatlerinde teknenin arızalanmasının ardından insan kaçakçılarının bir botla kaçtığını öğrenilirken, yarısını kadın ve çocukların oluşturduğu mülteciler yiyecek ve su olmadan teknede mahsur kaldılar. Yaklaşan rüzgar ve yağmur nedeniyle teknenin batması ve bir felaketin yaşanması söz konusu

Rojhilatlı mültecilerle ilgili Avrupalı çok sayıda insan hakları ve mülteci örgütü harekete geçse de, kurtarılmalarına yönelik hiçbir girişim yok; Yunanistan Sahil Güvenliği'ne ait iki bot da arada çevrelerinde dolanıyor. Sahil Güvenlik ise “Böyle bir tekne bulunamadı" diyor.

Mahsur kalan mültecilerden biri yayınladığı videoda yardım çağrısı yaptı ve "Şu an teknede 83 kişiyiz. Gördüğünüz gibi hepimiz üst üste oturmuşuz. Aramızda yaklaşık 30 kadın var. 15 çocuk var aramızda. İkisi hasta. Aramızda kalp rahatsızlığı olanlar var. Bizi almaları için Yunan polislerini bekliyoruz. Yemek yok, su yok..." dedi. Bir diğer mülteci de "Halen denizin ortasındayız. Polis etrafta dolaşıyor, gelip gidiyor. Kadın ve çocuklar iyi değiller. Bir şeyler yapmalısınız. Rüzgar almış götürüyor bizi. Dalgalar yükseliyor ve akşama kalırsak kötü olur." diyor.