Rojava'da Ölümsüzleşen Nubar Ozanyan Anıldı...

Rojava'da IŞİD'e karşı savaşırken 14 Ağustos'ta Rojava'da ölümsüzleşen TKP/ML TİKKO Komutanı Nubar Ozanyan HDP İstanbul İl binasındaki toplantı salonunda yapılan etkinlikle anıldı.

 İSTANBUL - Rojava'da IŞİD'e karşı savaşırken 14 Ağustos'ta Rojava'da ölümsüzleşen Ermeni asıllı Nubar Ozanyan bugün Beyoğlu'nda bulunan HDP İstanbul İl binasındaki toplantı salonunda yapılan etkinlikle anıldı.

Anmanın yapıldığı salonda Ermenice, Kürtçe, Türkçe, "Filistin'den Karabağ'a Başûr'dan Rojava'ya Selam Olsun Komutana Nubar Ozanyan Ölümsüzdür" ve "12'Lerden Nubar Ozanyan'a Şan Olsun Şehitler Kervanına" yazılı olduğu Ozanyan ve 12'lerin fotoğrafları yer aldığı pankartlar asıldı. Anma sunumu yapılacak masanın yerleştirilen Ozanyan'ın fotoğrafı önüne mumlarla yapılan orak çekiç amblemi ve karanfiller yerleştirildi.

Partizan, Birleşik Devrimci Parti, Devrimci Çözüm, Devrimci Hareket, ESP, Halk Cephesi, HDK, HDP, Mücadele Birliği, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Yaşam Ağacı Derneği'nden katılımcıların bulunduğu anmaya Nubar Ozanyan şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşen devrimciler için yapılan saygı duruşuyla başladı.

1970'li yıllarında sonundan itibaren devrimci mücadeley atılan Nubar Ozanyan'ın yaşamını ve kişiliğini anlatan sinevizyon gösterimi yapılan anmada Partizan adına söz alan yoldaşı, Ermeni asıllı bir devrimci olan Ozanyan'ın yaşam koşullarını aktardı. Protelerayanın kurtuluşun hedefine alan bir devrimci olarak sürekli teorik politik gelişimini sürdürdüğünü ve üç dört dili en iyi şekilde kullanmaya çaba gösterdiğini aktardı. Ozanyan'ın tanıyanların aktarımlarıyla mütevazi ve paylaşımcı komünist kişiliğiyle öne çıktığı belirtilerek, mücadelesindeki kararlılık, yaptıklarıyla yetinmeyerek hep daha fazlasını yapabilme çabasının dikkat çektiği ifade edildi. Devrim mücadelesinde ölümsüzleşenlerin sürdürülmekte olan mücadelinin mihenk taşları olduğu ifade edilen konuşmada "Ozanyan yoldaş, karanlığın gizlendiği zulmün içinden çıkan bir ışıktı, bir güneşti biz bu güneşi bedeller ödeyerek var etmeye devam edeceğiz" denildi. Devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenlere değinilen konuşmada "O'nun kavgası bugün Dersim'de 12'lerle simgeleşmiştir. O kavgasını ideolojik, politik temelde yürüttüğü mücadeleyle sürdürdü. O'nun kavgasını omuzlamak zorundayız. O'nun kavgasını sürdürmek için herşeyi yapacağız" denidi.

Anmada söz alan HDP adına yapılan konuşmada"Dünyanın hemen her tarafında olduğu zorlu bir mücadelenin sürdürüldüğü Ortadoğu'da bir çok devrimcinin de katıldığını ifade ederek Rojava'da Nubar Ozanyan'ın da bu enternasyonalist devrimcilerden birisi olduğunu belirtildi. Ortadoğu'da can bedeli bir mücadel yürütüldüğünü ve Rojava'da Ozanyan'ın da katıldığı bu mücadelenin devrim ve sosyalizm mücadelesinin sonuna kadar sürdürüleceği ifade edildi.

ESP adına yapılan konuşmada ise faşist devletin Ermeni tehcirine değinilerek, ülkenin tarihinde Ermenilerin bıraktığı pek çok eser olduğu ifade edildi. ilk işçi hareketlerinde de yer alan Ermeni ulusundan devrimcilerin mücadelede hep var oldukları ifade edildi. Nubar Ozanyan'ın da Ermeni bir devrimci ve enternasyonalist bir savaşçı olarak ölümsüzleştiği ve onun mücadelesinin sahiplenileceği ifade edildi.

Sosyalist Meclisler Federasyonu adına söz alan konuşmacı ise devrim ve sosyalizm mücadelisinde zor ve ağır bedellerin ödendiği bir süreç yaşandığını ifade ederek Ozanyan'ın da bu zor dönemde, fedakarlıklar üzerinden kendini bugüne taşıyan devrim ve komünizm mücadelesinin parçası olduğunu belirterek "Nubar Ozanyan yoldaş komünist harekette simgeleşen Ermeni ulusunun yiğit savaşçılarının son halkalarından biridir" dedi.

Devrimci Parti adına yapılan konuşmada ise Ermeni halkının direnişinin bir Musa Dağı olduğu ifade edildi. Devrim mücadelesinde ölümsüzleşenlerin en güzel tohumları ektiği ifade edilen konuşmada, Ulaş Bayraktaroğlu'nun "Bir gideriz bin hazırız" sözü hatırlatılarak tüm devrim savaşçılarının anısına sahip çıkılacağı belirtildi.

Ozanyan'ın mücadele arkadaşlarından birisi de söz alarak Ozanyan'ın mücadeleye bağlılığını vurguladı. "Bazı halkların çocukları devrimci olmak zorundadırlar, Nubar yoldaş da Ermeni halkından bir insan olarak devrimci olmak zorundaydı. Kendisi dışında işçiler, emekçiler, kadınlar, çocuklar için, dünyanın herhangi bir yerinde tanımadıkları insanlar için mücadeleye atılıcak kadar yücedirler" dedi. Ozanyan'ın devrimci kişiliğine değinen yoldaşı "Adımı bildiğim kadar biliyorum" Asla ve asla yılmayacağız. O mutlu günde belki burada olmayacağız ama mutlaka yeneceğiz"dedi.

Konuşmaların ardından Grup Munzur sahne aldı. "Onların mücadele kararlılığını sesimize ve sözümüze taşıyacağız. Onların mücadelesini yaşatacağız" diyerek ezgilerini paylaştı.

Anma etkinliği, Ozanyan şahsında, ölümsüzleşen tüm devrim savaşçılarının mücadelesinin sürdüreleceği belirtilerek sona erdi.