< < “Üniversiteyi Bitirsem Dahi İş Bulamayacağım”

Devrimci Öğrenci Birliği olarak, eğitim sistemi üzerine bir öğrenci ile röportaj yaptık. Bunu paylaşıyoruz sizlerle.

Eğitim sistemi hakkında düşünceleriniz nedir?

-Eğitim sistemi hakkında bu sistemde öğrencinin ucuz bir iş gücü olarak kullanıldığını düşünüyorum. Ben de üniversiteye hazırlanan ve yoksul, emekçi kesimden gelen bir ailenin çocuğuyum ve bu sene maddi sebeplerden dolayı üniversiteye tekrardan hazırlanıyorum. Gelir düzeyi yüksek olan ailelerin çocuklarının farklı bir eğitim gördüğünü düşünüyorum. Biz maddi sebeplerden üniversite sınavına hazırlanırken güçlük çekerken, onlar parasıyla okuyabiliyorlar. Adil bir sistem değil bu.

Bilimsel bir eğitimin olduğunu düşünüyor musunuz?

-Bilimsel bir eğitimin olduğunu söylemek gülünçtür. Çünkü ülkede her geçen gün iktidar dinci-gerici ideolojisini her alanda yaydığı gibi eğitim sistemi üzerinde de yayıyor. Sorgulamayan bir nesil istiyorlar. Bunlara örnek olacak birçok olay var.

Birçok okulun imam hatipleştirilmesi

Evrimin ders müfredatından kaldırılması

Zorunlu din derslerini örnek verebilirim. Bunlar bilimsel bir eğitiminin olmadığının kanıtıdır.

Bu sistem içersinde geleceğiniz nasıl şekillenecek?

-Bu sistem içerisinde geleceğimin olacağını pek düşünmüyorum. Çünkü bugün bakacak olursak en beğendiğimiz ve en prestijli gördüğümüz Boğaziçi Üniversitesi’nden, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden mezun olan bir öğrenci olsak, iş bulamamayla karşı karşıya kalıyoruz. Öğretmenler atanamıyor, ya esnaflık yapıyor ya da işçilik… Tabi psikolojik bunalıma giren işsiz kalan birçok insan intihar ediyor. Bu sistemde gelecek hayali kurmak çok zor.

İşsiz kalacağınıza dair korkularınız var mı?

-Tabi. Sonuçta hayatımızı geçindirmek için bir işte çalışmamız gerekiyor. Bu kaygım var. Bize dayatılan şu: Ya düşünmeyeceksin (yani sitemin istediği insan şekline bürüneceksin, sorgulamayacaksın) ya da seni yok saymaya devam edecekler. Yani ilerde üniversiteyi bitirsem dahi iş bulamayacağım, iş bulsam dahi gereken ücreti alamayacağımı düşünüyorum.

İstanbul/ Devrimci Öğrenci Birliği