< "Can Güvenliği İstiyoruz!"

Çapa Tıp Fakültesi sağlık emekçileri hastane bahçesinde eylem yaparak "Sağlıkta şiddeti durdurun! Ölmek İstemiyoruz!" dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES), Tez Koop İş, Türk Sağlık Sen ve Sağlık İş'in çağrısıyla bir araya gelen sağlık emekçileri sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto etti. 

"Emeğe Saygı Şiddete Sıfır Tolerans" yazılı pankart açan sağlık emekçileri "Artık Yeter Şiddet Varsa Hizmet Yok ", "Çok Şey Mi İstiyoruz?", "Güvenceli Ortam İstiyoruz" yazılı dövizleri taşıdı. 

Sendikalar adına ortak açıklamayı Tez Koop İş Çapa İşyeri Baştemsilcisi Tuğba Kutluca gerçekleştirdi. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Tıp Fakültesi'nde sağlık çalışanlarına bir saldırı olduğu ve bu saldırı sırasında Rıfat Babayiğit'in bir gözünü kaybetme eşiğine geldiğini hatırlatan Kutluca, yapılan bu saldırıyı kınadı ve sağlık emekçilerinin korunamadığını belirtti. 

 

"Toplumun Sağlığı İçin Çabalıyoruz Her Gün Şiddete Uğruyouz"

"Korona virüse karşı yaşamak ve yaşatmak için çok zorlu bir mücadele veriyoruz" diyerek sözlerine başlayan Kutluca, "Salgınla mücadele ederken hayatını kaybeden arkadaşlarımızın sayısı 100’ü geçmiş durumda. Sizler rahat yataklarımızda uyurken sağlık emekçileri, sabahlara kadar gözlerini kırpmadan hastane köşelerinde sevdiklerini geride bırakarak toplumun sağlığına kavuşması için çabalarken, ölüyor. Hayatta kalanlarımız da her gün sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalıyor" dedi.

 

"Hedef Gösteriliyoruz!"

Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin bugüne kadar ülkenin gündeminden hiç düşmediğine dikkat çeken Kutluca,"Düşmemekle beraber bunun önüne geçebilecek hiç bir çalışma, hiç bir düzenleme tam anlamıyla yapılmadı, yapılmak istenmedi. Meslek odalarının kapanması gerektiği naralarıyla beraber biz sağlık emekçileri de hedef gösterilmekteyiz" dedi.

Her geçen gün hastanelerde yaşanan şiddet olaylarına daha sık rastlamaya başladığına dikkat çekti.

 

"Şiddet Sistematik Hale Dönüştü"

Kutlıca, "Yaşanan pandemi sürecinde sağlık emekçileri en ön cephede hayatlarını ortaya koyup toplumun sağlığı için savaşırken daha dün Ankara Keçiören’deki dehşet veren görüntülerin etkisinden kurtulamamışken, bu gün Çapa’da yaşanan şiddet olayları göstermiştir ki sağlık emekçilerine karşı şiddet olayları sistematik bir hale dönüşmüştür. Yeterli yasal düzenleme –cezalandırma ve caydırıcı önlemler alınmadığından şiddet olayları günlük yaşamımızın bir parçası oldu. Buna artık yeter diyoruz" dedi. 

 

"Yaşanan Her Sorun Sağlık Emekçilerine Şiddete Dönüşüyor!"

Kutluca "Çalışırken ölmek istemiyoruz. Çalışırken şiddete uğramak istemiyoruz. Zaman kaybedilmeden gerekli yasal düzenleme ve önlemlerin alınmasını ve sağlık emekçilerine hak ettiği değerin verilmesini istiyoruz. Sağlıkta dönüşüm politikaları ile kapasitesinin çok üstünde çalışmaya zorlanan sağlık emekçileri her fırsatta tükenmişliklerini dile getirirken, uygulanan politikalarla yaratılan kışkırtılmış sağlık algısı ile hastalar yaşadıkları her sorunu sağlık emekçilerine yöneltmeye başladılar" dedi. 

Sürmekte olan pandemi sürecinde yaşamlarını ortaya koyarak çocukları ve sevdiklerinden ayrı kalarak toplum için çabalayan sağlık emekçilerine karşı uygulanan her türlü şiddeti kınadı karını ve lanetlediklerini belirten Kutluca, sistemsel bir sorunun bütün öfkesinin her türlü şiddet olarak sağlık emekçilerinden çıkartılmasını kabul etmediklerini söyledi.

 

"Can Güvenliği İstiyoruz"

Bir ülkenin sağlık hizmetini sırtlanmış binlerce sağlık çalışanının öncelikli talebinin can güvenliğinin sağlanması olduğunu vurgulayan Kutluca, "Hiçbir sağlık çalışanı bu gün 'şiddete maruz kalır mıyım' korkusuyla işine gitmemelidir. Bir an önce sağlıkta dönüşüm politikalarından vazgeçilmesi ve etkin bir şiddet yasası çıkarılmasını istiyoruz.  Sağlık Bakanlığını ve diğer ilgili mercileri sağlık emekçilerinin can güvenliğini sağlamak konusundaki sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz" dedi.

Eylem "Yaşamak, Yaşatmak İstiyoruz ", "Sağlıkta Şiddet Son Bulsun " sloganlarıyla bitirildi.