Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde Diş Hekimi M.Ş'nin 8 Mart bildirilerini asan SES üyesi kadın sağlık emekçilerine saldırısına ilişkin SES Şişli Şubesi basın toplantısı düzenledi. Yaşanan şiddet olayını aktaran sağlık emekçileri şiddet uygulayan kişi hakkında hukuki işlem başlattıklarını belirterek emekçileri biribirine karşı nefret söylemlerine ve düşmanlığa kışkırtanlara karşı mücadeleyi ısrarla sürdüreceklerini vurguladı.

Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi, Okmeydanı Ağız Ve Sis Sağlığı Hastanesi'nde 8 Mart bildirisini panoya asan ve dağıtımını yapan SES üyesi sağlık emekçilerine ve sendikaya yönelik Diş Hekimi M.Ş. tarafından uygulanan şiddete ilişkin SES Şişli Şubesi'nde barın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısınaİstanbul Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Fatma İnci, Yönetim Kurulu üyesi Işıl Karataş, şiddete uğrayan Diş Hekimi Tülin Çelik, ve SES Şişli Şubesi Kadın Sekreteri Ebru Erdem, SES işyeri temsilcileri katıldı.

İlk olarak Diş Hekimleri Odası Fatma İnci, şiddetin toplum hayatından uzaklaştırılamadığını ve çok ciddi bir sorun olduğunu belirterek Okmeydanı Ağız Ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde bir diş hekimi tarafından kadın SES üyelerine uygulanan şiddetin de üzücü ve kabul edilemez olduğunu vurguladı. Hiçbir nedenin şiddeti haklı kılamayacağını vurgulayan İnci, yaşanan şiddeti de kınadıklarını ve şiddet uygulayan kişi hakkında gerekli hukuki girişimlerde bulunduklarını ve takipçisi olacaklarını söyledi.

Ardından basın açıklamasını SES Şişli Şubesi Kadın Sekreteri Ebru Erdem okudu.

 

"M.Ş. Bildiriyi Yırtıp Panoyu Parçaladı"

Diş Hekimi M. Ş. adlı şahısın Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde 18 Mart günü Cerrahi kliniği ortak dinlenme alanında bulunan panoda asılı olan SES'in sendikal faaliyet kapsamında ve 4688 kanun çerçevesinde hazırlanan 8 Mart bildirisini görerek yırtıp atmakla yetinmediğini, panoyu da duvardan söküp parçalayarak kamu malına zarar verdiğini aktardı.

 

"Kadın Sağlık Emekçisi Tutanak Tuttu"

M.Ş.'nin gerek sendikaları SES'e gerek kadınlara gerekse LGBTİ+lar hakkında hakaret ve iftiralarla dolu yüksek sesle provokatif bir eylem gerçekleştirdiğini, belirten Erdem, bunun üzerine orada görevli olan SES üyesi bir kadın sağlık emekçisinin şahıs hakkında tutanak tutarak başhekimliğe ilettiğini söyledi.

 

"Hastaların Da Olduğu Asansörde Öfkesini Kustu"

25 Mart günü ise iş yeri temsilcilerinin konunun tarafı olduğu ve olayı kendisinden de dinlemek için M. Ş’in yanına çıkacakları sırada, tesadüfen asansörde denk gelindiğini belirten Erdem "Hastaların da bulunduğu dar alanda yine ses yükselterek, asansörü yumruklayarak, küfür ve hakaret dolu tehditler savurmuş nefretini kusmuştur. Asansörden hastanede görevli bir emekçi tarafından dışarı çıkarılmıştır" dedi.

 

M.Ş. 'den LGBTİ+lara 'Sapkın' SES Üyeleri 'Vatan Haini" Hakareti

İş yeri temsilcilerinin önceki tutanağı tutan ve M. Ş.’in de görev yaptığı aynı klinikte görev yapan üyekerinin yanına gidip yaşananları aktardığını, tam da çıkmak üzereyken ve kendisiyle muhattap olunmamışken, odasından bir hışımla çıkarak, ikisi iş yeri temsilcisi ve biri üyemiz olmak üzere 3 kadın sağlık emekçimizin üzerine yürüdüğünü aktaran Erdem M.Ş.'nin “Ya Sen LGBT’nin ne olduğunu bilmiyor musun? Sapıklık! LGBT falan demeyeceksin benim yanımda sapıklık yapanlarla uğraşmak zorunda değilim! Devletin hastanesinde bana LGBT propagandası yapmayacaksınız. Terör propagandası da hiç istemiyorum. Vatan haini! Defolun, çıkın!” cümlelerini kullanarak, tamamen hezeyanlarının propagandasına yönelik, ayrıştırıcı ve mesnetsiz ithamlarını hastalarında bulunduğu kamuya açık alanda yüksek sesle ve öfkeyle dile getirdiğini belirtti.

 

"Saldırı Sendikal Örgütlenmemizi Sabote Etmeye Yöneliktir"

Erdem "Bu arada Anestezi Teknikeri N. D. Temsilcimizin üzerine koşarak fiziksel şiddet uygulamıştır. Olay hakkında gereken tutanaklar tutulmuş, adli makamlara iletilmek üzere hukuki süreç başlatılmıştır. Sendikal faaliyetimizi ve örgütlenmemizi sabote etmeye ve bizi kriminalize etmeye yönelik bu menfur saldırıyı kınıyoruz" dedi.

Çalışma yaşamında ve hayatın diğer alanlarında üyelerinin ve tüm çalışanların ekonomik, demokratik kültürel, mesleki, hukuksal, özlük haklarını ve çıkarlarını korumayı ve geliştirmeyi, Evrensel insan hakları normlarına dayanan ve uluslararası hukuk ve sözleşmelerden doğan bütün hak ve özgürlüklerin eksiksiz yaşama geçirilmesini, Savaşsız ve sömürüsüz bir dünya hedefiyle ülkemizde ve dünyada savaşa karşı kalıcı barışın yaratılmasına katkıda bulunmayı, her tür baskıcı yönetime karşı demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla yerleşmesini sağlamak hedefiyle faşizme karşı demokrasi, emperyalizme karşı bağımsızlık, baskıya karşı özgürlük, ırkçılığa ve şovenizme karşı halkların eşitliği, özgürlüğü ve kardeşliği için mücadele etmekte olduklarını vurgulayan Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sendikamız halka eşit, etkin, nitelikli, ücretsiz, anadilinde ve ulaşılabilir sağlık hizmeti ve sosyal hizmet verilmesini,

Çalışanların sosyal ve kültürel gelişimlerinin sağlanması, sınıf bilincinin geliştirilmesi, örgütlülüğün ve demokrasinin bir yaşam biçimi haline gelmesi için bilimsel ve kültürel etkinliklerde bulunmayı, Sınırsız örgütlenme, toplu sözleşme ve grev hakkını içeren; genel ve demokratik bir sendika yasasının çıkartılmasını, iş güvencesi ve sosyal güvenliğin sağlanmasını, Emekçilerin birliğini sağlamaya yönelik her türlü çabanın gösterilmesini,

Cinsiyet ayrımcılığına karşı çıkarak, başta çalışma yaşamı olmak üzere toplumsal yaşamın her alanında cinsiyetler arası eşitsizliğin ortadan kaldırılması için mücadele etmeyi ve kadınların sendikal yaşama aktif katılımının sağlanmasını, Ekolojik dengenin, tarihi ve kültürel çevrenin korunması için mücadele ederek, sermayenin toplumsal - ekonomik çıkarları ve politikaları nedeniyle ve çarpık sanayileşme sonucunda bozulan ekolojik dengenin, yok olan tarihi – kültürel çevrenin insan yaşamına uygun bir şekilde düzenlenmesi hedefiyle mal ve hizmet üretimi süreçleri içinde zarar görmemesini sağlayacak demokratik sendikal inisiyatiflerin geliştirilmesini, Hizmet kolumuzda çalışanlar arasında her türlü eşitsizliğin ortadan kaldırılması için, tüm çalışanların sağlık ve sosyal hizmet çalışanları statüsüne alınmasını,

İş yaşamında engellilerin çalışmalarının önüne engeller çıkarılmasını önlemeyi, göçmen, mülteci ve sığınmacılar ile ağır insan hakları ihlalleri mağdurlarının hakları ile ilgili çalışmalar yapılmasını amaçlar."

 

"Şiddete, Nefret Söylemine, Düşmanlaştırmaya Karşı Mücadeleyi Sürdüreceğiz"

Erdem, kamu düzenini, toplum huzurunu, iş barışını bozmaya yönelik esas itibariyle nefret söylemini hedefleyen, toplumu belli bir kesime karşı kin ve düşmanlığa tahrik eden, farklılıklar üzerinden emekçileri birbirine karşı kamu düzeni için tehlikeli olabilecek şekilde düşmanlığa ve kin beslemeye alenen kışkırtan bu ve benzeri her türlü provokasyona karşı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak demokrasi ve emek mücadelesinin bir bütün olduğunun bilincinde olduklarını belirterek “Yaşamda ısrarlı, özgürlükte kararlıyız!” şiarıyla mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.