< "Bir Yılda 338 Kadın Katledildi, 248 Kadın Şüpheli Şekilde Ölü Bulundu"

 

Kadın Meclisleri, İstanbul Eğitim Sen 3 No’lu Şube’de kadın cinayetlerine ilişkin basın toplantısı düzenleyerek kadın cinayetleri raporunu paylaştı.

Açıklamada 8 Mart 2023 – 8 Mart 2024 tarihleri arasında erkekler tarafından 338 kadının öldürüldüğünü, 248 kadının şüpheli şekilde ölü bulunduğunu belirterek erkek şiddetinin sadece kadınları değil, kadınları korumak için mücadele eden yakınlarını da hedef alındığına dikkat çekildi.

Kadın Meclisleri ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu(KCDP) İstanbul Eğitim-Sen 3 Nolu Şube’de basın toplantısı düzenleyerek 8 Mart 2023’ten bugüne son bir yılın kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümü raporunu paylaştı.

Basın toplantısına katledilen Helin Palandöken’in babası Nihat Palandöken, Özgecan Aslan’ın kuzeni Karanfil Aslan katıldı. Rapor verilerini Kadın Meclisleri temsilcisi Esin İzel Uysal okudu.

 

“Kadın Cinayetleri Görünmez Kılınıyor, Şiddet Boyut Değiştirerek Devam Ediyor”

Geçtiğimiz yıl 8 Mart’tan bu yana 338 kadın cinayeti işlendiğini 248 kadının şüpheli bir şekilde ölü bulunduğunu, belirten Uysal, Öldürülen 338 kadından 96’sı boşanmayı istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile 15’i ekonomik bahanelerle, 1’i nefret bahanesiyle, 26 kadının ise bunların dışındaki diğer bahanelerle öldürüldüğünü söyledi. 200 kadının ise hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilmediği bilgisini paylaşan Uysal "200 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor" dedi.

 

"Kadınlar En Çok Yakınları Olan Erkekler Tarafından Öldürülüyor"

Uysal, "Öldürülen 338 kadının 134’ü evli olduğu erkek, 47’si birlikte olduğu erkek, 36’sı eskiden evli olduğu erkek, 35’i bir tanıdık, 21’i oğlu, 19’u akrabası, 17’si eskiden birlikte olduğu erkek, 11’i babası, 6’sı kardeşi, 2’si tanımadığı biri tarafından öldürülmüştür. 10 olayda ise failin yakınlığı tespit edilememiştir" dedi.

“Kadınlar En Çok Evlerinde Öldürüldü”

Geçen yıl 8 Mart’tan bu yana öldürülen kadınlardan %63’ü evlerinde öldürüldü.ğüne dikkat çeken Uysal, kadınların 212’sinin evinde, 67’sinin sokakta, 13’ünün ıssız bir yerde, 10’unun arabada, 9’unun iş yerinde, 6’sının otelde, 2’sinin eğlence mekanında, 11’inin bunların dışında bir yerde öldürüldğğnü, 8 kadının ise nerede öldürüldüğü tespit edilemediğini söyledi.

“Kadınlar En Çok Ateşli Silahla Vurularak Öldürüldü”

Öldürülen kadınların 200’ünün ateşli silahlarla, 96’sının kesici aletle, 20’sinin boğularak, 12’sinin darp edilerek, 2’sinin yakılarak, 2’sinin yüksekten atılarak öldürüldüğünü söyleyen Uysal, 6 kadının nasıl öldürüldüğünğn tespit edilemediğini belirtti. Uysal , 8 Mart 2023’ten bu yana öldürülen kadınların 115’i 19-35 yaş arası genç kadınlar olduğu, öldürülen 338 kadından 16’sının ise 18 yaşından küçük olduğu bilgisini paylaştı.

“Kadınlar Korunmak İçin Başvuru Yapmalarına Rağmen Öldürüldü”

12 kadın koruma kararlarına rağmen öldürüldüğünü vurgulayan Uysal, Öldürülen 315 kadının tedbir kararı durumunun tespit edilemedinin, bu kadınların tedbir kararı alabilecekleri kurumlara erişebilirliklerinde bir aksaklık olduğunu gösterdiğini belirtti.

Ulaşabildikleri verilere göre 36 kadının fail ile boşanmak için adli süreç başlattığını 19 kadının ise fail hakkında polis ve savcılığa şikayette bulunduğunu buna rağmen öldürüldüğünü söyledi.

“Failler Kadınların Yakınlarını Da Hedef Alıyor”

8 Mart 2023 tarihinden bu yana toplam 338 kadın cinayeti işlendi.ğini bu kadın cinayetlerinin 100’ünde kadınlary yakınlarıyla birlikte hedef alındığına dikkat çeken Uysal "Artık erkek şiddeti sadece kadınları değil, aynı zamanda kadınları korumak için mücadele eden yakınlarını da hedef alıyor" dedi.

“Kadınların Çalışma Durumu Tespit Edilemedi”

Ulaşılabilen veriye göre öldürülen kadınların 60’ının bir işyerinde çalıştığını, 10’unun bir işyerinde çalışmazken 268’inin ise çalışma durumunun tespit edilmediğini ifade eden Uysal "Ulaşabildiğimiz verilere göre öldürülen 338 kadının 173’ünün çocuğu vardı, 5’i hamileydi. 140 kadının ise çocuk sahibi olup olmadığı tespit edilemedi. Ulaşabildiğimiz verilere göre bu yıl öldürülen 338 kadının 163’ü evli, 82’si bekardı. 93 kadının ise medeni haline dair bilgi tespit edilemedi” diye konuştu.

"Kadınlar Kendi Hayatlarına Kendileri Karar Vermek İstedikleri İçin Öldürüldü"

Kadın Meclisleri temsilcisi Esin İzel Uysal, “Öldüren bütün kadın arkadaşlarımız 338 kadın 8 Mart’tan beri hayatını kaybeden bütün kadınlar, her biri eşitlik ve özgürlük için mücadele eden kadınlardı. Kendi hayatlarına kendisi karar vermek isteyen yolunu kendisi çizmek isteyen kadınlardı ve iktidar bu kadınların niye öldürüldüğünü açıklayamasa da yok saymaya çalışsa da biz biliyoruz ki bu kadın arkadaşlarımız kendi hayatlarına karar vermek istedikleri için eşitlik istedikleri için özgürlük istedikleri için öldürüldüler"

“Merve Gül Mücadele Eden Bir Arkadaşımızdı”

Mersin’de öldürülen Merve Gül Bayer'i anan Uysal, Ne yazık ki hayatını kaybeden kadınlar arasında Mersin’de öldürülen Merve Gül arkadaşımız da vardı. Merve Gül, bütün kadınlar adına bu mücadeleyi yürüten bütün kadınların kurtuluşunu isteyen ve bunun için mücadele eden yol arkadaşlarımızdan birisiydi. Birlikte yol yürüdüğünüz bir arkadaşımızdı ve ne yazık ki boşandığı erkek tarafından hayatını kaybetti” diye konuştu.

“Özgürlük Yolumuzu Kendimiz Açacağız”

Uysal, "Bugün aramızda Helin Palandöken’in babası Nihat Palandöken ile birlikte Özgecan Aslan’ın kuzeni Karanfil Aslan, bizimle. Onlarla beraber bütün kadınlara bir söz vermek isteriz. Sevgili kadınlar korkmayın. Bu iktidar bütün saldırılarına rağmen ellerinden gelen arkalarına koymasınlar. Medeni Kanun’a dokunamayacaklar, 6284 Sayılı Kanun’a dokunmayacaklar. Ve biz kadın cinayetlerini durduracağız, özgürlük yolumuzu kendimiz açacağız” diye vurgulayarak sözlerini tamamladı.