< < "Aydoğmuş Milyonlarca İşçinin Çığlığıdır"

Ankara’da dün Meclis önünde kendisini yakarak yaşadığı geçim sıkıntısına dikkat çekmeye çalışan inşaat işçisi Sıtkı Aydoğmuş ile dayanışma amacıyla sendikalar Kadıköy’de basın açıklaması yaparak, sömürüye karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.

İSTANBUL- Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) ve İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş), geçim sıkıntısı nedeniyle sesini duyurmak amacıyla dün Meclis önünde bedenini ateşe veren Sıtkı Aydoğmuş'la dayanışma çağrısı yaptı.

Kadıköy'de bulunan Khalkedon Meydanı'nda, "Kalıpçı ustası Sıtkı Aydoğmuş milyonlarca inşaat işçisinin feryadıdır. Bize dayatılan cehennem koşullarının sonucudur. Unutmayın; bu ateş sizi de yakar" yazılı pankartın açıldığı eyleme, DİSK'e bağlı Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, Devrvimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu, Aka-Der, HDP, ESP, Alınteri, HDK üyeleri katıldı.

Eyleme katılanlar inşaat işçileri başlarına işçilerin kullandığı baretlerden taktı. Halka yönelik yapılan konuşmalarda iş cinayetlerine yaşamını yitirenlerin isimleri hatırlatıldı. 

"Bu öyle bir yaşam koşulu ki açlığa ölüme mahkumsunuz" denildi. "

"İşçiye Canına Kıyacak Kadar Kötü Bir Yaşam Dayatılıyor" Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, Numune Hastanesi'nde tedavi gören Sıtkı Aydoğmuş ile dayanışma içinde olacaklarını belirtti. Aydoğmuş'un bu topraklarda milyonlarca inşaat işçisinin durumunu anlatan bir feryat olduğunu söyleyen Karabulut, "Sıtkı Aydoğmuş'un yaşadıkları ve amacı hepimizin ortak derdidir. Bugün bir işçiye canından vazgeçirtecek kadar kötü bir yaşam dayatılıyor. Bizler, bize dayatılan bu cehennemden ancak ve ancak bir arada hareket edebilerek kurtulabiliriz. Öyle ki; bu ülkenin en büyük muhalefet partisinin genel başkanı çıkıp 'Beleştepe'de kendini yaksaymış' diyerek acılı bir işçiye akıl verecek kadar, bize yabancıdır" dedi.

 

"Örgütlülüğümüzden Aldığımız Güçle Bu Düzeni Alt Üst Etmeliyiz"

Sıtkı Aydoğmuş'un haberini aldıktan sonra Beylikdüzü'nde atık kağıt toplama işçilerinin gerçekleşen yangında hayatını kaybettiği haberiyle uyandıklarını belirten Karabulut,  "Bizler bizi yakıp yok eden bu ateşi, zalimlerin üzerine hep birlikte sıçratmadıkça, bu koşullara mahkum olacağız. Bir arada hareket ederek, örgütlülüğümüzden aldığımız güçle bu düzeni altüst etmeliyiz.

Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası ve İnşaat İşçileri Sendikası olarak, başta inşaat işçileri olmak üzere tüm işçi sınıfına, Sıtkı'yı unutmamaya çağırıyoruz. Sıtkı'nın ateşini zalimlerin ve işçi düşmanlarının üzerine püskürtmek için sendikal mücadelede bir araya gelmeye çağırıyoruz" dedi.

 

"Bu Sadece Sıtkı'nın Değil Milyonlarca İşçinin Çığlığıdır"

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, Sıtkı Aydoğmuş'un "Çocuklarım aç, çaresizim" diyerek kendisini ateşe verdiğini hatırlattı. "Bu çığlık sadece ve sadece Sıtkı arkadaşımızın çığlığı değil, sadece ve sadece çocuklarının çığlığı değil; milyonlarca işçinin,emekçinin ezilenin çığlığı, bu çığlığı bizler duymak zorundayız" diyen Saygılı, hükümetin kulaklarını tıkadığının altını çizdi.

Yetkililerin yaptığı "ekonomi büyüdü" açıklamasına tepki gösteren Saygılı, "Peki emekçilere, işçilere, bizlere ne düşüyor? Işsizlik, taşeronluk, işcinayeti, meslek hastalığı bize bunlar düşüyor" ifadesini kullandı.

 

"Çığlığımızı İsyana Çevirelim"

OHAL'den sonra 50'yi aşkın işçinin intihar ettiğini söyleyen Saygılı,  "Bu Saray iktidarının biz emekçilere vereceği bundan başka bir şey değildir. Bizi sessiz birer köle haline dönüştürmeye çalışan Saray ve Saray iktidarına karşı gücümüzü birleştirmek zorundayız. Onların gücü bizim güçsüzlüğümüzden, bir araya gelmeyişimizden. Çığlığımızı isyana dönüştürmeliyiz" dedi.

 

"Savaşlarda Ölenlerden Daha Çok İşçi  İş Cinayetlerinde Katledildi"

AKP döneminde işcinayetlerinde  ölen işçi sayısının Kurtuluş Savaşı'nda hayatını kaybeden asker sayısından çok olduğuna dikkat çeken Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu, eskiden açılışlarda kurban kesildiğini ancak şimdi yol, köprü ya da madenlerin temellerinde işçi kanı olduğunu vurguladı. Piroğlu, "Ya aç kalacağız ya da patronun her türlü tacizine, hakaretine maruz kalacağız" diye konuştu. Piroğlu, dayanışma ve yaşanan hukuksuzluklara karşı ses çıkarma çağrısı yaptı.

İnşaat işçilerinin baretlerini yere vurarak iş cinayetleri ve sömürüyü protesto ettiği açıklama "İnşaat İşçisi Köle Değildir", "Zafer Direnen Emekçinin Olacak", "Sıtkı'nın Ateşi Sizi de Yakacak ", "İnşaat İşçisi Yalnız Değildir" sloganlarıyla sona erdi.