22 haftadır tutsaklar için adalet arayan ve her hafta işkenceyle gözaltına alınan tutsak yakınları, bugün de Kartal Meydanı’nda açıklama yapmak için çağrı yapmıştı. Ancak polis, açıklamaya saatler kala meydanı kapatarak tutsak yakınlarını ve milletvekillerini ablukaya aldı.

"Annelerin Adalet Talebi Bizim Talebimizdir" pankartı açılan eyleme HDK yöneticileri, TJA’lı kadınlar, Barış Anneleri, HDP’liler, MATUHAY-DER, ANYAKAY-DER ve milletvekilleri katıldı.

Polis, kaymakamlığın yasak kararını öne sürerek, açıklamanın yapılmasını engelledi.

Annelerin açıklamasının engellenmesi üzerine HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, 600'e yakın tutsağın hapishanelerde ölüme terk edildiğini söyleyerek "On gün kalmış infazına, serbest kalacak mahpus cezaevinde yaşamını yitiriyor. Son bir haftada üç tutsağın cezaevinden cenazesi çıktı" dedi.

Kemalbay, "Bunun bir çaresini, çözümünü arıyoruz. Anneleri her hafta darp ederek gözaltına almak, tutuklamaya çalışmak çözüm değil. Adalet arayan ailelere yer gösterin, demokratik haklarını kullanmak için baskı ve faşizan uygulamalara son verin" dedi.

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu da 7 anneye binlerce polis getirildiğini söyleyerek hasta tutsakların hayatını kaybettiğini, şüpheli ölümler, intiharlar yaşandığını söyledi, ailelerin buna karşı eylem yapmak istediğini vurguladı. “Annelerle yüzleşmemek için her hafta miting alanından daha fazla polisle engellemek girişimine sahne oluyor. Bunun kınıyoruz. Bunu yaptınız diye bu ses kesilmeyecek. Anneler sesini duyurmaya devam edecek. Cezaevlerindeki haksız ve hukuksuzlukları, işkenceyi, yaşanan katliamları da deşifrelemeye devam edeceğiz." dedi.

Polis engellemesini alkışlarla protesto eden kitle, oturma eylemi yaptı.