Tekno Maccaferri’de Grev Ve Grev Kırıcılığı

 

Düzce’de kurulu Tekno Maccaferri fabrikasında çalışan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, Mart ayından bu yana süren TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca 31 Temmuz Pazartesi günü greve çıkmıştı.

İşçilerin grevi sürerken, 23 Ağustos günü devlet eliyle grev kırıcılığı yapılmış, Jandarma grev gözcülerini alıkoymuş ve fabrikadaki yarı mamul mallar dışarı çıkarılmıştı.

Tekno Maccaferri grevinde grev kırıcılığı, ikinci kez jandarma gözetiminde yapıldı. 12 Eylül günü fabrikadan kamyon çıkışına izin vermeyen işçilere jandarma saldırdı, bir kişi yaralandı.

Birleşik Metal İş’in yaptığı açıklamada, yasaya göre grevdeki fabrikadan dışarıya hiçbir şekilde yarı mamul, makine, alet ve edevat çıkarılmaması gerektiği belirtilerek yaşanılanlar anlatıldı.

“Grev başlamadan kısa bir süre önce Ankara ofisinde çalışan sayısını SGK kayıtları üzerinde arttırarak talep ettiği yasadışı grev oylaması, sendikamızın çabası sonucunda boşa düşürülmüştü. Bu defa da, yasaya aykırı olarak, grevdeki işyerinden yarı mamul ve makine ekipmanları dışarıya çıkarılmak istendi ve grevci işçiler bedenleri ile fabrika kapısında set oldular. Ve darp edildiler. Bu kanunsuzluk fabrikanın önüne gelen yükleme kamyonlarına eşlik eden jandarmanın gözetiminde yapıldı. Grev gözcüsü işçilerin itirazlarına karşı, valiliğin oluru ve savcılığın sözlü talimatı doğrultusunda işlemin yapıldığı söylendi” denilen açıklamada cumhurbaşkanı tarafından, OHAL’in grevleri engellemek için kullandıklarını söyleyişi hatırlatıldı.