"Leyla Aygün Serbest Bırakılsın"

 

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 626. F Oturması'nda Bakırköy Kadın Kapalı Zindanı'nda tutuklu bulunan ağır hasta tutsak Leyla Aygün'ün sağlık durumunu paylaşarak, Aygün ve tüm hasta tutsakların tedavilerinin sağlanması için serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu ve tutsak yakınlarının, hasta tutsakların sağlık sorunlarına dikkat çekerek tedavilerinin sağlaması talebiyle gerçekleştirdikleri F Oturması'nın 626. Haftasında ağır hasta tutsak Leyla Aygün'ün sağlık durumu hakkında bilgiler paylaşıldı.

 

"Politik Hasta Tutsakları Sürece Yayarak Öldürme Yöntemi Uygulanıyor"

Basın açıklamasını okuyan Nimet Tanrıkulu, zindanlarda hasta tutsakların tedavilerinin engellenmesinin politik hasta tutsaklar söz konusu olduğunda, bilinçli bir politika olduğunu düşündürdüğünü, politik hasta tutsakların tedavisinin engellenmesi sonucu yaşamını yitirmesinin ihmal değil, politik hasta tutsakları sürece yayarak öldürme politikasının bir sonucu olduğunu ifade etti.

 

"İsmet Çardak Tedavisi Engellendiği İçin Yaşamını Yitirdi"

Uygulanan bu politikanın bir sonucu olarak Elazığ R Tipi Zindanı'ndan tahliye edildikten 15 gün sonra İsmet Çardak'ın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Tanrıkulu, İsmet Çardak'ın "Toplum güvenliği için tehlikeli" bahane edilerek uzun süre serbest bırakılmadığı gibi, tedavisi de engellendiğini vurguladı.

 

"Çardak Ölüm Sınırındayken Tekerlekli Sandalyede Tahliye Edildi"

Avukatlarının ısrarlı başvuruları sonucunda 28 Şubat tarihinde tahliye olan, yürümekte zorlanan Çardak'ın zindandan tekerlekli sandalye ile çıktığına dikkat çeken Tanrıkulu "Ölüm sınırında tahliye olan Çardak, 14 Mart'ta evinde geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitirdi. Bu duruma karşı her F Oturması’nda bir hasta mahpusun serbest bırakılmasını talep etmeye devam edeceğiz" dedi.

Tanrıkulu, bu hafta ise yine ağır hasta bir tutsak olan Leyla Aygün’ün serbest bırakılması için bir araya geldiklerini belirterek Leyla Aygün'ün sağlık durumuna ilişkin bilgileri aktardı.

Leyla Aygün’ün kardeşi Zekiye Aygün'ğn,18 Mart tarihinde İHD Ankara Şubesine yaptığı başvurunun İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'na ulaştığını ve 19 Mart günü ise telefonla kardeşi Zekiye Aygün ile konuştuklarında edindikleri bilgileri şöyle aktardı:

 

"Leyla Aygün'e 2023 Yılında Meme Kanseri Teşhisi Konuldu"

“43 yaşında olan kardeşim daha önce tutuklandığı dosyadan yargılandığı mahkemenin verdiği 1 yıl 9 ay kararı, Kocaeli Kandıra F tipi hapishanesinde iken tutuksuz yargılanmak üzere tahliye oldu. Yargıtay cezasını yükselterek 6 yıl 3 ay verdi ve kararını onayladı. 14 Mart 2024 tarihinde tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesine gönderildi. Tutuklanmadan önce Kocaeli Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesinde muayenesinde ‘Meme Kanseri ‘ teşhisi konuldu. 2023 yılında yapılan ameliyatla tümörlü bölge alındı. Ameliyattan sonra ışın tedavisi, ameliyat bölgesinde meydana gelen enfeksiyondan dolayı yapılamadı ve enfeksiyon tedavisi gördü.

 

"Aygün Tutuklanınca Hiçbir Tedavisi Yapılamadı"

Enfeksiyon kurutulduktan sonra doktorlar heyeti 21 gün ışın tedavisine karar verdi. Işın tedavisi tamamlandıktan sonra da tekrar pet çekimleri yapılacak ve akıllı ilaç ya da kemoterapi görmesine karar verilecekti. Ancak 6 gün ışın tedavisi alabildi ve tutuklandığı için hem ışın tedavisi hem pet çekimleri hem de akıllı ilaç veya kemoterapi tedavilerine başlanamadı, tetkik ve tedavileri de yapılamadı.

 

"Tedavisi İçin Ceza Ertelemesi Yapılarak Serbest Bırakılmasını İstiyoruz"

Hapishane şartlarından kaynaklı olarak kanser gibi riskli olan hastalık için tedavinin düzenli yapılması gerekmektedir. Hapishaneye getirildiği bir hafta boyunca bu tedavileri yapılmıyor ve kanser tedavisinin aksaması yaşamını riske edebilecektir. Bir an önce tedavisinin aile ortamında yapılması, uzman tam teşekküllü hastanede tedavisinin yapılması gerekmektedir. Kardeşimin tedavisi için ceza ertelemesi yoluyla serbest bırakılmasını talep ediyoruz”

 

"Yetkilileri Göreve Çağırıyoruz"

Tanrıkulu, ağır tutsak Leyla Aygün ve bütün hasta tutsakların tedavi hakları önündeki engellerin, serkaldırılması serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için; yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırdı.

"Tedavi Haktır Engellenemez", "Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın", "Leyla Aygün Serbest Bırakılsın" sloganları atılarak eylem sona erdi.