< “Newroz Zalimlerin Karanlığını Yırtan Ateştir!”

İzmir’de 17 Mart Pazar günü saat 12:00’da Gündoğdu Meydanı’nda başlayan programla Newroz kutlamaları gerçekleştirildi. Newroz’a yüzbinlerce insanın yanı sıra çeşitli siyasi partiler ve devrimci kurumlar katılım sağladı.

Mücadele Birliği platformu saat 11:00’da Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Mücadele Birliği Platformu Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na “Bijî Newroz, Newroz Pîroz Bê”, “Yaşasın Halkların Mücadele Birliği”, “Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük”, “Kürt, Türk, Arap, Ermeni, Yaşasın Halkların Mücadele Birliği”, “Denizler Yaşıyor Leninistler Savaşıyor”, “Fabrikalar, Tarlalar, Siyasi İktidar, Her Şey Emeğin Olacak”, “Yaşasın Birleşik Mücadelemiz” sloganlarıyla yürüdü.

Newroz alanı olan Gündoğdu Meydanı’na giriş esnasında yöresel kıyafetlerle gelenler alana alınmazken sarı, kırmızı, yeşil şalların da alana alınması engellenerek insanlar arama noktasından geri gönderildi.

Newroz alanına gelindiğinde, kendini Nasyonalist Kürtler olarak adlandıran güruh Mücadele Birliği Platformu’na yönelik provokasyon girişiminde bulundu. Bu güruhun içinden yüzü kapalı bir kişi bir Mücadele Birliği okuruna Deniz Gezmiş bayrağını kastederek “Bu ‘Türk Solu’ ile buraya gelmeye utanmıyor musun?” diyerek küfürler ve hakaretler etmeye başladı. Mücadele Birliği okurları olaya anında müdahale ederek bu güruhu uzaklaştırdı. Güruh aynı zamanda mitinge katılan LGBTİ+’lara da bir saldırı girişiminde bulundu. Bu güruhun alandan çıkarılmasının ardından Newroz programı coşkulu halaylarla devam etti.

Devrim ve sosyalizm mücadelesinde kaybedilenler nezdinde yapılan saygı duruşunun ardından Newroz ateşini Musa Anter’in kızı Rahşan Anter ve Zekiye Alkan’ın kardeşi Meziyet Çağlar yaktı. Newroz ateşinin yakılmasının ardından DEM-Parti İzmir İl Eşbaşkanları, DEM-Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayları ve Newroz Tertip Komitesi tarafından konuşmalar gerçekleştirdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Türkan Aslan Ağaç konuşmasında “Bugün Newroz, bugün serhildan günü. Newroz Diyarbakır zindanında bedenleriyle zalimlerin karanlığını yırtan ateştir. Newroz bütün dillerin bütün kimliklerin kültürlerin eşitçe hakça bir arada yaşama istek ve arzusudur. Newroz Kürdistan’da Dicle’dir Fırat’tır. Newroz ‘Jin jiyan azadi’dir. Newroz, hakikat, umut, geleceğimizdir. Newroz bayramınız kutlu olsun.” denildi. Konuşmaların ardından halaylar ve sloganlarla Newroz programı sona erdi.