< Evvel Temmuz Festivali’nde 2. Gün

Evvel Temmuz Festivali’nde ikinci gün, bir panel ile başladı. "Ukrayna Emperyalist Müdahalenin Av Sahası" konulu panelin konuşmacıları Prof.Dr. İlhan Uzgel ve HDP milletvekili Tülay Hatimoğulları idi.

İlhan Uzgel yaptığı konuşmanın genelinde emperyalist ve NATO devletlerinin bakışı gibi bir bakışla, Rusya'nın Ukrayna'daki müdahalesini bir işgal ve bu işgalin sonlanması ve barışın gelmesini vurguladı. Konuşmanın genelinde NATO'yu savunan, yaptığı politikaları öven bir tutum izlendi.

Tülay Hatimoğulları ise; savaşın geldiği noktanın uluslararası sermayenin pazardaki çıkarları olduğu üzerine vurgu yaptı. Konuşmanın büyük bir kısmı dünyada savaşların son bulması ve barışın hemen şimdi gelmesi üzerineydi.

Panel sonunda soru cevap kısmına geçildiğinde Mücadele Birliği Platformu adına söz alan arkadaşımız, yapılan konuşmaların tamamının eksik, yanlış olduğunu söyledi. Ve Ukrayna'da yaşanan savaşı son 4-5 aylık sürece bakarak yorumlamanın yanlış bir bakış açısı olduğunu; bu sürece bakacaksak 2014'te yaşanan Maiden darbesinden alarak bakmak gerektiğini ve Ukrayna'nın dünya pazarında bulunduğu konuma, Donbass ve Luhanks Halk Cumhuriyetlerinde yaşayan sosyalistlerin yaşam alanlarına nasıl müdahale edildiğine ve Rusya'nın bunları gören bir yerden savaşı başlattığı üzerine yaptığı konuşmaya ile sözlerini sona erdirdi.

Akşam etkinliklerinde, festival alanında Mücadele Birliği Platformu olarak bildiri dağıtımı yaparak konserlere gelen halkla bir araya gelindi. Emekçi Kadınların çıkardığı "Dünyaya Başkaldırıyoruz" dergisi kadınlarla buluşturularak, dergi üzerine ajitasyonlar yapıldı.

Festivalde Partizanlı arkadaşlar da stantlarını kurdu. Ancak stant kurulur kurulmaz polisin tacizi başladı ve gözaltı yapacaklarına dair tehditlerde bulundu. Gerekçe ise; flamaları da ve önlüklerinde bulunan İbrahim Kaypakkaya resimlerini bahane etmesi oldu.

Konser bitiminde ise stant görevlisinin ifadesi alınması sonunda serbest bırakıldı.