< < Kopuş Belgeseli Kıbrıs’ta İdi

Bir belgesel dizisi olarak tasarlanan ve Türkiye devrimci hareketinin 1970’li yılların başındaki gelişimini konu alan “Kopuş” belgeselinin Kıbrıs gösterimi gerçekleştirildi.

Türkiye devrimci yayın organlarından Önsöz TV tarafından hazırlanan Kopuş belgeseli, 19 Mart Cumartesi akşamı Lefkoşa Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, Konferans Salonu'nda Gelecek Gazetesi’nin düzenlediği etkinlikle Kıbrıs’taki izleyicileri ile buluştu.

Belgesel gösterimi etkinliğinin açılışında Gelecek Gazetesi Yayın Koordinatörü Yusuf Alkım kısa bir konuşma yaparak, böylesi bir etkinliği düzenlemekten duydukları heyecanı ve mutluluğu dile getirdi. Daha belgeselin hazırlandığının duyurulduğu ilk andan itibaren merakla bekledikleri bu çalışmayı Kıbrıs’taki izleyicilerle buluşturmak için harekete geçtiklerini belirten Alkım, Türkiye devrimci hareketinin tarihini o tarihi yazanlardan dinlemenin önemine dikkat çekti.

Alkım’ın konuşmasının ardından belgesel gösterimine geçildi. THKO’nun neferleri arasında yer alan ve bu kopuşun tanıklarından biri olan Ergun Adaklı’nın anlatımları ile şekillenen belgeselde; “68 Kuşağı” genellemesiyle alabildiğine romantik ve etkisiz bir “anı” haline dönüştürülmek istenen bir kopuşun kahramanları olan Deniz, Sinan, Yusuf, Hüseyin, Ömer, Gülay, Kadir ve daha nicesinin hikayesini, öğrenci liderliğinden devrimin liderliğine uzanan yoldaki mücadeleleri aktarılıyor.

Gösterimin ardından belgesel yapım ekibinden Sena Sat ve Songül Yücel'in de katılımı ile bir söyleşi gerçekleştirildi. İzleyicilerin de aktif katılımı ile gerçekleştirilen söyleşide Sena Sat, bu çalışmanın nasıl ortaya çıktığına, ne gibi zorluklar ve güzellikler yaşatıldığına değindi.

Bir belgesel dizisi olarak tasarlanan çalışmanın toplam beş bölümden oluşmasını planladıklarını belirten Songül Yücel ise her yıl bir sonraki dönemi ele alan yeni bir bölüm hazırlamayı hedeflediklerini, ilk bölümün hazırlanması sırasında kazandıkları deneyimle daha da iyi bir çalışmanın ortaya çıkacağına inandıklarını aktardı.

Etkinlikte okuyucular Sena Sat’ın çizgi roman olarak yayınlanan “Daima” ile “Ayaklanmanın Gezi Hali” ve Songül Yücel’in “Hasat Zamanı” kitaplarını alarak ve imzalatma şansını da buldu.