ABD’de 25 Ocak günü Tennessee eyaletinin Memphis şehrinde Afrikalı-Amerikalı Tyre Nichols, polis tarafından darp edildi, kaldırıldığı hastanede 3 gün sonra hayatını kaybedince, siyahiler ayaklandı.

Tyre Nichols, 29 yaşında bir siyahiydi. Ve kendisi gibi siyahi olan 5 polisin saldırısına uğramıştı. Ve tıpkı birkaç ay önce İran’da Mahsa Amini’nin katledilmesinde olduğu gibi, çok sayıda Amerikalının sokaklara çıkması ile sonuçlandı. Bu olay, ABD için yeni bir şey değil. Siyahilerin her zaman ayrımcılığa uğraması ve katledilmesi, sıradan olay haline dönüşmüş durumda. Ve bu “sıradanlaşma”, birkaç yıl önce “Black Lives Matter” ayaklanmalarının başlamasına neden olmuştu. Ve dün yaşanan bu katliam da pek çok şehirde insanları sokaklara döktü.

Çoğunluğu siyahi ve esmer halk, suç için adalet talep etmek ve polis güçlerinin bu tür eylemlerine son vermek için Memphis ve New York, Sacramento, Los Angeles, Atlanta, Philadelphia, Seattle başta olmak üzere pek çok şehirde akşam saatlerinde bir araya geldi.

Tyre Nichols'ün karşılaştığı saldırının videoları ortaya çıkınca, Beyaz Saray önünde de onlarca kişi toplanarak eylem yaptı.

ABD Başsavcısı Merrick Garland da Tyre Nichols'un ölümüyle ilgili soruşturma başlatılacağına söz vererek halkı barışçıl protestoya çağırdı.

Mapping Police Violence organizasyonuna göre, 2021'de ABD'de polis tarafından öldürülen tüm insanların yaklaşık üçte biri, ülke nüfusunun yalnızca %13'ünü oluşturan Afrikalı-Amerikalılardı.