Almanya Komünist Partisi (KPD) kurucuları Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg 104 yıl önce 15 Ocak’ta Berlin’de işkenceyle katledildi.

Luxemburg-Liebknecht-Lenin, her sene katledilişlerini takip eden hafta sonunda Rosa-Luxemburg Konferansı ve LLL Yürüyüşü ile Almanya ve Avrupa’nın dört bir yanından gelen sosyalist-komünistler Berlin’de yoldaşlarını anıyor.

Bu sene 28.si düzenlenen Uluslararası Rosa-Luxemburg-Konferansı, pandemi nedeniyle son iki yıldır online olarak yapılmış, yürüyüşler de temsili olarak yapılmıştı.

Bu yıl, geleneksel LLL Demo (Luxemburg-Liebknecht-Lenin Yürüyüşü), 15 Ocak Pazar günü Frankfurter Tor’dan başlayıp, Sosyalistler Mezarlığı’nda sona erdi.

Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte aralarında Türkiye ve Kürdistanlıların da olduğu, farklı ülkelerden birçok parti ve örgüt kendi kortejleriyle, pankart ve bayraklarıyla yer aldı. HBDH’ın da katıldığı yürüyüşte Rosa Ve Karl için yapılan ajitasyon konuşmaları ve sloganları arasında savaş ve yoksulluğa karşı sloganlar öne çıktı, Ukrayna’ya yapılan silah yardımlarına tepki gösterildi.

Yürüyüş Sosyalistler Mezarlığı’nda sona erdiğinde, farklı dillerde hep bir ağızdan Enternasyonal söylendi ve mezarlığa karanfiller bırakıldı.

* Ölülerimiz Bizi Uyarıyor

Süleyman Acar