< < Polisin Katlettiği Gençler İçin Bu Öfke

Bugün Yunanistan’da gençlik eylemde idi. Aleksis’in ölümünün üzerinden 14 yıl geçmişken, Yunanistan gençliği yine sokaklarda.

Bir gün önce, Kostas Frangoulis isimli 16 yaşındaki bir genç, benzinlikte 20 avro tutarındaki akaryakıt bedelini ödemeden aracıyla kaçmasının ardından polisle yaşanan kovalamaca sonucunda başından vurularak ağır yaralanmıştı. Polisin bu saldırısı Aleksis (Alexandros Grigoropoulos)’in ölüm yıldönümüne denk gelmesi, eylemleri büyüttü. Selanik ve Atina’da binlerce öğrenci protesto eylemleri yaptı.

Kostas Frangoulis için "Onu Roman olduğu için vurdular" pankartı taşıyan gençler, Frangoulis'in sağlık durumunun kritik olduğunu belirtti.

Omonia’da toplanan gençler pankartları ve sloganları ile Syntagma Meydanı’na Parlamento önüne geldi. Polisin toma ve çevik kuvvet ile yoğun önlem aldığı eylemde kitle Parlamento binası önünden Akademias'a yöneldi.

Öğrencilerin eylemi sadece polisin katlettiği gençler için değildi. Gençler, "Sistemin zulmüne ve baskısına Yaşam ve eğitim mücadeleleriyle karşılık veriyoruz" diyerek eğitim sisteminin düzeltilmesini ve eğitime daha fazla bütçe ayrılmasını istedi.

 

15 yaşındaki Alexis Grigoropoulos, 6 Aralık 2008 akşamı bir polis tarafından soğukkanlılıkla vurularak öldürülmüştü. Haber duyulur duyulmaz Yunanistan’ın hemen her yerinden yüzbinler sokaklara döküldü, çatışmalar yaşandı, okullar işgal edildi, şehir merkezleri yangın yerine çevrildi. Bu katliam uluslararası boyutlara ulaştı ve dünyanın birçok büyük şehrinde dayanışma ve destek eylemleri ile karşılandı.

Süleyman Acar