< Ukrayna-Rusya Savaşı Ve Türkiye

Ukrayna Başkanı Zelensky, ortalıkta fır dönüp duruyor. Fırıldak gibi desek yeridir. Bir İngiltere ile görüşüyor, Bir Katar ile, bir Türkiye ile... Malını satmaya çalışan tüccar gibi. Elbette, durum bu kadar masum değil. Zelensky'nin topaç gibi dönüp durması bir savaşı hazırlamak içindir. Rusya'ya karşı kanlı bir savaşı hazırlıyor.

Tek başına değil, kendi kararı da değil. Tek başına, Ukrayna adına bu kararı alacak ne gücü, ne cesareti, ne de cüreti var. Görevlendirilmiştir; görevini canla başla yerine getirmeye çalışan bir memur gibidir. Ancak bu görev, gözleri kapalı biçimde mayın tarlasında yürümektir. Zelensky, Ukrayna'nın faşist iktidarı ve emperyalizmin kucağına zıplamak için can atan yeni yetme burjuva kesimler için Ukrayna halklarını olduğu kadar Rusya ve hatta dünya halklarını da ateşe atmakta. Evet, dünya halklarını; çünkü Ukrayna-Rusya arasında başlayacak bir savaşın nerelere kadar yayılacağını, bir dünya savaşına dönüşüp dönüşmeyeceğini, içinde bulunduğumuz koşullarda hiç kimse bilemez.

Zelensky'yi Rusya'ya karşı bir savaşı kışkırtmakla görevlendiren, ABD'dir; onunla birlikte Britanya'dır, NATO'dur. Zelensky'yi Ukrayna'yla birlikte mayın tarlasına sürenler öncelikle bunlardır. Diğer emperyalistler, örneğin Almanya ve Fransa, bizzat kışkırtmasalar da, Zelensky ve adına hareket ettiği faşist iktidarın bir savaşı örgütlemesine itiraz etmiyorlar; itirazları yoktur. ABD, Britanya ve NATO'nun açık; Fransa ve Almanya'nın, “hele siz bir başlayın biz arkadan geliriz” biçimindeki desteği olmasa, Zelensky ve Ukrayna'sı kıllarını kımıldatacak güç ve cesareti dahi kendilerinde bulamazlardı.

Bu yaşına kadar hayatını insanları güldürmeye çalışarak kazanan bu komedyen, şimdi tüm dünya halklarını derin acılara boğacak bir oyunun tam ortasında. Savaşın hazırlanması ve koordine edilmesi için bir yandan kendisi, diğer yandan Savunma Bakanı'nı devlet devlet dolaştırıyor. Zelensky ve Ukrayna Savunma Bakanı'nın ayak izleri savaşı kimlerle birlikte hazırladıklarını ele veriyor. Bu ayak izleri bizi önce ABD'ye, oradan İngiltere'ye, İngiltere'den Katar'a ve nihayetinde, Türkiye'ye götürüyor. Bu ayak izlerini Türkiye Savunma Bakanı Akar'ın ayak izleri izliyor. Karda yürür gibi, arkadan gelen öndekinin ayak izi üstüne basarak ilerliyor. Akar, Önce ABD Savunma Bakanı ile; arkasından İngiltere'lere gidip İngiliz muadiliyle görüştü. Oradan döner dönmez Ukrayna Savunma Bakanı'nı Türkiye'ye çağırıp görüştü. Zelensky'nin son durağı Türkiye oldu. Zelensky, basına kapalı biçimde, yani ne konuşup hangi konularda anlaştıklarını kimsenin bilemeyeceği gizlilikte RTE ile görüştü. RTE, görüşme sonrası,İşbirliğimiz üçüncü ülkelere karşı bir girişim değildiraçıklamasını yaptı. Suriye'deki oyalama siyasetiyle Rusya'yı yatıştıracağını sanıyordu.

Bütün bu ayak izlerinin bizi götürdüğü nokta, ABD-İngiltere ve tüm emperyalistlerin savaş örgütü olan NATO önderliğinde; Ukrayna ve Türkiye'nin tam ortasında yer alacakları; Katar'ın her gerici savaşta olduğu gibi, sponsor görevini üstleneceği bir savaştır. Savaşın başlangıç noktası Donbass'ta, Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Lugansk Halk Cumhuriyeti olarak seçilmiş. Ancak bu savaşın Donbass'la sınırlı kalmayacağını ve bir dünya savaşına; dünya işçi sınıfı ve emekçi halklarına karşı bir dünya savaşına dönüşeceğini bilmek için kahin olmaya gerek yok.

Bu savaş emperyalistler tarafından örgütlenen, onlar tarafından yönetilen ve dünya işçi sınıfını, emekçi halklarını hedef alan bir savaş olacak. Dolayısıyla bu savaş emperyalist, gerici bir savaştır.

Rusya işçi sınıfı ve emekçi halkları başta olmak üzere, dünya işçi sınıfını kanla boğmak için başlatılacak olan, emperyalistlerin çıkarlarına hizmet eden bu savaşta karşı dünya proletaryası, devrimci ve komünist güçleri, emekçi halkları nasıl bir yol izlemeliler? Dünya işçi sınıfı ve emekçi halkları açısından can alıcı soru budur.

Bu yol, Lenin'in ta 1912'de Basel bildirisinde açıkladığı yoldur. Bütün ülkelerin proletaryası bu savaşta silahlarını kendi emperyalist ve işbirlikçi hükümetlerine karşı çevirmeli; savaşın ortaya çıkaracağı koşullardan kendi burjuva hükümetlerini bir devrimle devirmek ve emekçi halkların devrimci iktidarını kurmak için yararlanmalılar. Türkiye, Kürdistan ve Ukrayna proleter sınıflarının temel, güncel görevi budur. Gerçek, sağlam, adil ve kalıcı bir barışa ulaşmanın da yolu budur.

Rusya işçi sınıfı ve emekçi halklarına gelince... 2. Emperyalist dünya paylaşım savaşında bütün dünyayı Hitler/Alman faşizmi belasından kurtaran bu kahraman işçi sınıfı ve emekçi halklar bir kez daha emperyalist saldırganlığı defetmek ve insanlığı emperyalist-kapitalist barbarlığın elinden kurtarmak göreviyle karşı karşıyalar.

Ancak Rusya proletaryası, Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerinin işçi sınıfı ve emekçi halklarıyla omuz omuza emperyalist saldırganlığa karşı savaşırken savaşın ortaya çıkaracağı koşullardan Rusya'nın yeni yetme burjuvazisini de tepelemek, ortadan kaldırmak için yararlanmayı bilmelidir. Rusya toprakları bütün hırsızlardan temizlenmelidir.

ABD, İngiltere, NATO ve diğer emperyalistler, eski Sovyet topraklarında sosyalizme dair ne varsa ortadan kaldırmak ve komünizm düşüncesini bu topraklarda bir daha yeşermemek üzere gömmek için bu kanlı savaşı tezgahlarken aynı zamanda Rusya topraklarında bulunan kendi işbirlikçilerinin ortadan kaldırılmasının koşullarını da, istemeden, yaratmış olacaklar.

Bu emperyalist haydutlar, bugün Rusya'ya saldırma cesaretini, Sovyetleri yıkmış ve orada kendileriyle işbirliği yapacak bir hırsız güruh, bir burjuva güç yaratmış olmaktan alıyorlar. Bugün, savaşın hazırlanması sırasında, Rusya içinden en büyük desteği bu güçlerden aldılar. Yarın savaşı başlatırlarsa en büyük desteği yine bunlardan alacaklar. Dolayısıyla, emperyalist saldırganlığa, haydut devletlere karşı gerçek zafer ancak bu burjuva güçlerin Rusya topraklarından temizlenmesi ve sosyalist bir iktidarın kurulmasıyla mümkündür. Bunu başardıkları zaman, Rusya proletaryası ve müttefiklerinin kanı boşa akmış olmayacak.

Bu savaşta Türkiye ve Kürdistan komünistleri, işçi sınıfı ve emekçi halkları Donetsk, Lugansk ve Rusya proletaryasının yanında, onlarla omuz omuza olacaklar. Zafer, Rusya, Donetsk ve Lugansk proletaryasının olacak!

Sosyalizme dair ne kalmışsa Rusya topraklarından kazımak ve Rusya'yı burjuva güçlerin eline vermek için saldıran bu haydut devletler, sonunda, amaçlarının tam tersi bir durumla, yeniden kurulmuş bir sosyalist iktidarla karşılaşacaklar.

Zafer, proletaryanın olacak!