< "Emeğimiz Bedenimiz Kimliğimiz Bizim; Mücadelede Kararlı Özgürlükte Israrcıyız"

İstanbul Bakırköy Şube’den SES’li kadınlar, Dr. Sadi Konuk EAH önünde, 8 Mart’a yönelik basın açıklaması gerçekleştirdi.

“1957’de katledilen dokuma işçilerinden farklı bir derdimiz yok, biz de sağlık ve sosyal hizmet alanında sömürülüyoruz. Bu sebeple 8 Mart’ın bizler için anlam ve önemi var. İşyerlerimizden haklarımızı bir kez daha haykırmak, isteklerimizi dile getirmek için bugün buradayız” diye başlayan basın açıklamasında ilk olarak Şube Eşbaşkanı Nezahat Altınsoy Özen konuşma yaptı. Ardından işyeri temsilcilerinden Merve Yıldırım “Kadın Olmak” şiirini okudu.

Son olarak Şube Kadın Sekreteri Sevgi Kızılırmak basın açıklamasını okuyarak, “KESK’te örgütlenen kadınlar olarak hak ve eşitlik mücadelesi uğruna hayatını kaybeden işçi kadınların mücadelelerini selamlıyoruz. Onların sesine sesimizi katarak ayrımcılığa, şiddete, eşitsizliğe, sömürüye, gericiliğe, baskılara ve savaşlara karşı sesimizi yükseltiyoruz diyerek, 6 Şubat’tan bugüne deprem bölgelerinde yaşam koşullarının hâlâ zor koşullarda sürdüğüne, Erzincan İliç’te yaşanan göçükte 9 işçinin hâlâ göçük altında olduğuna ve yeni altın rezerv alanlarına izin verildiğine, kadın emeği sömürüsüne, kadın işsizliğine, sözleşmeli-ücretli-geçici gibi güvencesiz kadrolaşmaya, işyerlerinde mobinge şiddete taciz tecavüze dikkat çekerek; 8 Mart’ta da kamu emekçisi kadınları ‘Emeğimiz Bedenimiz Kimliğimiz Bizim; Mücadelede Kararlı Özgürlükte Israrcıyız’ şiarı ile işyerlerinde, alanlarda mücadele etmeye çağırdı.

Sağlık emekçilerinin talepleri de şöyle sıralandı:

-İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa’nın etkin bir şekilde uygulanması için ALANLARDAYIZ!

-Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılığın terk edilmesi, esnek çalışma biçimlerine, cinsiyetçi iş bölümüne, ücret eşitsizliğine son verilmesi, ILO’nun İşyerinde Taciz ve Şiddeti Önlemeye yönelik 190 sayılı Sözleşmesinin onaylaması için ALANLARDAYIZ!

-Güvenceli iş, güvenli gelecek demek için, insanca yaşamaya yetecek ücret için ALANLARDAYIZ!

-Yetki ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlanması için ALANLARDAYIZ!

-Kadın istihdamın önündeki engellerden olan çocuk, hasta, yaşlı, engelli bakımının kamusal hizmet olarak sunulması, ev işlerini kadının üstünden alacak sosyal politikaların yapılması ve hayata geçirilmesi için ALANLARDAYIZ!

-Kapatılan kamu kreşlerinin yanı sıra tam zamanlı, ücretsiz, nitelikli ve anadilinde hizmet veren kamu ve mahalle kreşlerinin açılması için ALANLARDAYIZ!

-8 Mart’ın kadınlar için ücretli izin günü sayılması için ALANLARDAYIZ!

-Kadınlar ve LGBTİ+’lara yönelik her türlü ayrımcılığı ve şiddeti önleyen yasal düzenlemeler yapılması için, Kadın Bakanlığı kurulması, toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının yapılması ve hayata geçirilmesi için ALANLARDAYIZ!

-Eşit ve özgür olduğumuz, sömürünün baskının ortadan kaldırıldığı bir gelecek için ALANLARDAYIZ!

-Hayatlarımıza sahip çıkmak için ALANLARDAYIZ!

-Savaş ve işgal politikalarına geçit vermemek için; barış içinde bir arada yaşamak için ALANLARDAYIZ!

-Demokratik ve laik bir yönetim için ALANLARDAYIZ!

-Emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz bizimdir demek için ALANLARDAYIZ!

-Doğamıza ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için ALANLARDAYIZ!

Basın açıklaması yaşasın kadın dayanışması sloganı ile son buldu.