< Kadınlar İsyanda

Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü için toplanan kadınların İstanbul’daki adresi Mecidiyeköy oldu.

25 Kasım Kadın Dayanışması’nın yaptığı çağrı ile saatler 16.00’ya gelmeden kadınlar Mecidiyeköy Meydanı’nda pankartları, dövizleri ve tüm renkleriyle toplanırken, Taksim, İstiklal Caddesi, Mecidiyeköy Meydanı ve Şişli caddeleri çepeçevre polis bariyerleri ile kuşatılmıştı.

Kadınların gündeminde sadece erkek şiddeti yoktu. Filistin’den Rojava’ya, Türkiye ve Kürdistan zindanlarına kadar mücadele eden kadınlar eyleme damgasını vurdu.

Eylem boyunca 25 Kasım Kadın Dayanışması’nın “Failler Evde, İşyerinde, Sokakta Erkek-Devlet Şiddetine Karşı Kadınlar Birarada Mücadeleye” pankartının yanı sıra kadın cinayetlerine, baskıya ve yasaklara ilişkin çok sayıda döviz ve gökkuşağı bayrakları, Filistin bayrakları taşındı.

Emekçi Kadınlar (EKA) da “Kadınlar Devrim İstiyor”, “Dünyaya Başkaldırıyoruz”, “İsyanımız Var” ve “Özgür Filistin” dövizleri ile eylemde yerini aldı.

“Bugün de sokaktayız çünkü iktidar erkek şiddetini önlemek, sonlandırmak yerine kadın ve LGBTİ+ düşmanı politikalarıyla yaşamlarımızı dar etmeye devam ediyor. Bugün karşımıza kadınları makbulleştirmek, aile içine hapsetmek için hazırlanmış bir anayasa değişikliği ile çıkıyor. Bizi sıkıştırmaya çalıştıkları kalıpları, örmeye çalıştıkları duvarları kabul etmiyoruz!” diye ajitasyon konuşmaları yapıldı, “Bu ülkede her gün kadınlar öldürülüyor. Kadınlar her gün boşanmak istedikleri için, istemediğimiz hayatlara hayır dediğimiz için öldürülüyoruz. Koruma tedbirleri uygulanmadığı için öldürülüyoruz. ‘Başka karakola git, sığınakta yer yok’ dendiği için öldürülüyoruz. Mahkemeler erkekleri akladıkları için, erkeklik indirimleri uyguladıkları için öldürülüyoruz” denildi. İstismara, şiddete, ekonomik baskılara ve sömürüye, LGBTİ’lere yönelik saldırı ve nefrete, İstanbul sözleşmesinden çıkılmasına yönelik yapılan ajitasyon konuşmalarında, Filistin’de, Rojava’da ve zindanlarda mücadele eden kadınlar da defalarca selamlandı. Göçmen kadınların, depremzede kadınların, kadın öğrencilerin yaşadıklarına da dikkat çeken konuşmalar yapıldı.

“Aile Değil Kadınız, Kadınlar İsyandayız, Dünyayı Yerinden Oynatacağız! Akp Elini Hayatımdan Çek! Nefrete İnat, Yaşasın Hayat! Bombalara Direnen Kadınlar Yalnız Değildir! Filistin’e Özgürlük, İsrail’e Boykot! Savaşa Karşı Yaşasın Kadın Dayanışması, Rojava’dan Gazze’ye Halklar Direnişte! Filistinli Kadınlar Yalnız Değildir! Rojavalı Kadınlar Yalnız Değildir! Karabağlı Kadınlar Yalnız Değildir! Jin Jiyan Azadi! Yaşasın Kadın Dayanışması” sloganları eşliğinde kadınlar yavaş yavaş Taksim yönüne doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş güzergahında bulunan Eğitim Sen 3 Nolu Şube de, binadan “Filistin’e Soykırıma, İsraille Ticarete Son” pankartı sallandırarak eylemdeki kadınları ve Filistin halkını selamladı.

Sloganlarla ağır ağır yürüyen kadınlar 1 saati aşan yürüyüşü, Cevahir AVM’yi geçtikten sonra Beytem Plaza önünde polis barikatları ile kesildi.

Cevahir AVM önüne gelen kadınlar kısa bir süre oturma eylemi yaparak katledilen kadınların isimlerini haykırdı. Polis barikatı önüne gelen kadınlar sloganlarla barikatın açılmasını istedi.

“Kadınları Değil Katilleri Engelle” diye haykıran kadınlar, yürümelerinin engellenmesini protesto etmek için basın açıklamasını okumayı reddederek, eylemin yasaklanmasına yönelik konuşma yaptı. Renkli meşaleler yakan, zılgıtlar atan kadınlar, “25 Kasım yasaklanamaz, mücadelemiz engellenemez” dediler.

Ardından kadınlar slogan, alkış ve zılgıtlarla eylemi sona erdirdiklerini duyurdular. Cevahir AVM yönünden Fulya’ya doğru yürüyerek dağılırken, halay çekmeyi de ihmal etmedi.