< Katledilen Kadınlar İsyanımızdır!

Jina Mahsa Amini, tam 1 yıl önce İran’daki zorunlu kıyafet uygulamasına uymadığı için ahlak polisleri tarafından katledildi. Mahsa’nın katledilmesi özgürlük mücadelesi veren İranlı kadınlardan dünyanın her yerine yayıldı.

16 Eylül 2022’de katledilen Jina Mahsa Amini'nin katledilmesinin yıldönümünde; “Bugün Bu İsyanı Büyütüyoruz” diyen ve aralarında Emekçi Kadınlar’ın (EKA) da yer aldığı Kadınlar Birlikte Güçlü, İstanbul Kadıköy'de bir basın açıklaması düzenledi.

İranlı kadınların da katıldığı açıklama, Kadıköy İskele Meydanı’nda saat 17.00’de kitlenin alana gelmeye başlaması ile başladı. Kitle alana polis aramasından geçirilerek alındı. Fakat İranlı kadınlar ve yabancı gazeteciler açıklama yapılacak alana alınmadılar.

“Aylardır İran'da tüm saldırılara, katliamlara, tutuklamalara rağmen öfkesiyle şeriatçılara meydanları dar eden kadınların isyanı isyanımızdır” diyen kadınlar, İranlı kadınların alana alınmamasını protesto ederek basın açıklamasını yapmayacaklarını söylediler. Polis'in alana girmesine izin vermediği İranlı kadınların alana girmesi için eylemdeki kadınlar basın açıklamasını okumayı reddedip, hep birlikte polis barikatına yürüdüler.

İranlı kadınlarla eylemdeki kadınlar arasına çevik polis barikatı kuruldu. Kadınların ısrarı sonucunda İranlı kadınlar da basın açıklaması yapılan alana alındı.

Kadınlar eylemde sık sık "Jin Jiyan Azadi", “Kadın, Yaşam, Özgürlük”, "Zen Zendagi Azadi", "Özgürlük, Özgürlük, Özgürlük" sloganları attılar. Yapılan ajitasyon konuşmalarında; "Mahsa’nın katili dinci faşist molla rejimidir! Bugün din aracılığıyla kadınların bedenleri, yaşamları üzerinde kurulan tahakkümü kabul etmiyoruz. Dinci gerici rejimler ile biz kadınlara yaşamlarımızın dar edilmesini, en temel haklarımıza erişimin engellenmesini kabul etmiyoruz. İran'da ve dünyanın her yerinde yaşamlarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz!"

"Bugün İran sokaklarında her türlü işkenceye, tutuklamaya ve baskıya rağmen zorla giydirilen islami kıyafetlerini çıkarıp saçlarını özgürce dalgalandıran kadınların cesareti hepimize güç veriyor, gücümüzü birlikte kadın mücadelemizden alıyoruz."

"Biliyoruz, renklerimizle, isyanımızla, coşkumuzla, dünyayı yaratan emeğimizle özgürlüğümüz için mücadele edecek ve kazanacağız! Hiçbir sömürüye, baskıya ve zorlamaya maruz kalmadan özgür yaşayacağımız bir dünyayı mücadelemizle yaratacağız!" denildi.

Okunan basın açıklamasında da yaşananlara dikkat çekilerek, İranlı kadınların mücadelesine vurgu yapıldı. “Birçok toplumsal hareket İran rejimine karşı birleşiyor. Kadınlar bugün İran’ın birçok kentinde, başörtülerini her şeye rağmen çıkararak toplumsal hayata katılmaya çalışıyorlar. Kamusal alanda örtünmeyi reddederek yaptıkları ve sosyal medya üzerinden paylaştıkları eylemler yaygınlaşıyor. İranlı kadınlar cesaretlerini bütün topluma bulaştırıyor” denildi.

“İran’da büyüyen direnişi selamlamak, İranlı kadınlarla dayanışmak için Türkiye’de sokaklara çıktık. Bugün bir kez daha yan yanayız. İran’da Türkiye’de ve her yerde diktatörlere karşı özgürlük demeye devam ediyoruz. Çünkü biliyoruz; İran’da da Türkiye’de de diktatörler ve onların toplumsal dayatmaları benzer. Bugün bu topraklarda erkek şiddetine karşı mücadelemizle kazandığımız yasalar, boşanma hakkımız, sokakta ne giydiğimiz, gece kaçta eve döndüğümüz, ne içtiğimiz, cinsel yönelimimiz, cinsiyet kimliğimiz, insanca, güvenceli bir yaşam hakkımız, hepsi tehdit altında” denildi.

Basın açıklaması "Dünyanın her yerinde özgürlük mücadelemize devam edeceğiz” denilerek bitirildi.

Açıklama okunduktan sonra Farsça bir şarkı söylenerek, sloganlarla açıklama bitirildi.