Cumartesi Anneleri 935. Haftasında depremde kaybışan insanların akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri depremin ardından deprem bölgesindeki insanların acılarını paylaşarak, depremde kaybolan insanların bulunması için TBMM ve bakanlıklara çağrıda bulundu.

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına açıklamayı 935. Haftada Gamze Elvan okudu.

6 Şubat'ta yaşanan deprem sonrası hakkında arama ilanı verilen kişiler kamuoyunun gündemine girdiğini hatırlatan Elvan, "Yakınları bu kişilerin enkazdan çıkarıldıktan sonra izlerine ulaşamadıklarını açıklıyorlar. Tanık beyanlarına göre, ambulansa bindirilmiş veya hastaneye götürülmüş olan yakınlarına ait bir kayda rastlamadıklarını, tüm çabalarına rağmen onlara ulaşamadıklarını söylüyorlar" dedi. Ağır bir felaket yaşamış insanların; yaralarını sarmaya fırsat bulamadan, sevdiklerine ulaşamamanın ağır travmasını yaşadıklarını belirten Elvan, kayıpların izini sürebilecek sağlıklı bir koordinasyon kurulmadığı için çaresizlik duygusu ile baş başa bırakıldıklarını vurguladı.

935. haftadır sevdiğine ulaşamamanın kahreden acısını yaşayanlar ve bu acıya tanıklık edenler olarak; acilen ilgili bakanlıklar koordinasyonunda kayıpların izini sürmeyi mümkün kılacak bir sistem kurulmasını talep ettiklerini söyleyen Elvan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nu deprem sonrası kayıp ihbarı yapılanlar ile ilgili harekete geçmeye çağırdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı, depremden sonra haklarında kayıp ihbarı yapılmış kişilerle ilgili kamuoyunu tatmin edecek açıklamalar yapmaya çağırdıkkarını belirten Elvan, "Deprem sonrası sevdiklerine ulaşamayanlar; tüm kalbimizle yanınızdayız! Sevdiklerinize kavuşuncaya kadar biz de sormaya devam edeceğiz: enkazda ya da enkazdan çıkarıldıktan sonra kaybolanlar nerede?" diyerek sözlerini tamamladı.