< "Cemil İvrendi Serbest Bırakılsın"

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 569'uncu F oturmasında hasta tutsak Cemil İvrendi'nin serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 569'uncu F oturmasında Maraş Türkoğlu 1 No'lu T Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan ve deprem nedeniyle Kırşehir S Tipi Hapishanesi'ne sevk edilen 29 yıllık hasta tutsak Cemil İvrendi'nin durumunu aktardı.

İvrendi'nin sağlık durumuna ilişkin bilgileri aktaran Hatice Onaran, İvrendi'nin kalp, hipertansiyon, yüksek kolestrol, astım ve anal fistüs hastası olduğunu, 2002 yılında açık kalp ameliyatı geçirdiğini belirtti. İvrendi'nin hastalıkları nedeniyle düzenli tedavi ve doktor kontrolünde bulunması gerektiğinin altını çizen Onaran, deprem nedeniyle hapishaneye sevki sırasında İvrendi'ye ambulans sağlanmadığını, bu nedeniyle ağrı ve yaralarının şiddetlendiğini söyledi.

Deprem nedeniyle sevk sırasında İvrendi'nin eşyalarını almasına dahi izin verilmediğini ve ailesinin haberdar edilmediğine dikkat çeken Onaran, "Cemil İvrendi, ağır hastalıklara sahip bir mahpus olup düzenli tıbbi takip, tedavi ve bakıma ihtiyacı vardır. Tek başına hayatını idame ettirmesi mümkün olmadığı halde, ağır tecrit uygulaması olan Kırşehir S tipi Hapishanesine sevk edilmiştir. 17 Şubat günü ailesi ile gerçekleştirdiği 20 dakikalık kapalı görüş sırasında verdiği bilgiye göre; sevk sırasında açılan dikişleri ile ilgili olarak dahi halen hastaneye götürülmemiştir. Hapishanede yemekhane henüz kurulum aşamasında olduğu için beslenme ve kantin sorunu devam etmektedir" dedi.

Onaran, Cemil İvrendi'nin hapishane koşullarında hayatını sürdürebilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Onaran, İvrendi ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını, deprem bölgesindeki tutsakların durumuna ilişkin şeffaflığın sağlanmasını istedi.

Eylem, "Cemil İvrendi Serbest Bırakılsın", "Tedavi Haktır Engellenemez", "Hasta Tutsaklar Serbest Bırakılsın" sloganlarıyla sona erdi.