Türkiye ve Kürdistan zindanlarında bulunan tutsaklar, doğrudan ve dolaylı olarak depremden etkileniyor.

Deprem bölgesindeki tutsaklar hasar gören cezaevleri nedeniyle ya da ailelerinden haber alabilmek için isyan ettiğinde saldırılar, hatta kurşunlarla karşılaştılar. Deprem alanı dışında bulunan cezaevlerindeki tutsaklar ise yakınlarından haber alabilmek, depremin seyri hakkında bilgi alabilmek için deyim yerindeyse bir savaşım verdiler.

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi’nde kalan 30 yıllık tutsak Baki Yaş, 9 Şubat Perşembe günü Bakırköy Kadın Cezaevi’nde bulunan eşi Elif Yaş’ı aradığında deprem üzerine konuşmaya başladıklarında haftada 10 dakika olan telefon görüşmeleri 2. dakikada kesildi. Ardından bir yakınını arayan Baki Yaş depremde enkaz altında kalan arkadaşları ve aileleri hakkında bilgi alışverişi yaptı. Ardından Baki Yaş’a, “Deprem üzerine konuştuğu” gerekçesi ile 6 ay telefon cezası ve 20 günlük hücre cezası verildi...

Aynı gün Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde kapalı görüşe çıkan Serpil Cabadan Ve yine 30 yıllık tutsak Elif Yaş, yine deprem üzerine konuşmak için görüşçüleri ile kabin değiştirdikleri gerekçesi ile hem kabin değiştirdikleri, hem deprem üzerine konuştukları için soruşturma açılırken, görüşçüleri Nuran Güvenilir ve Yılmaz Ekşi’ye de 6 ay görüş cezası verildi.

On şehri yıkan, yüzbinlerce insanın hayatını kaybettiği ve milyonlarca insanın yaşamını alt üst eden, şehirlerin, köylerin, mahallelerin haritadan silindiği koşullar altında, dört duvar ardında tutulan tutsakların deprem hakkında bilgi almak için konuşması, yakınlarının, arkadaşlarının, dostlarının akıbetini öğrenmek istemesi, sorular sorması yasak! Pandemi ve sonrasında her tür hakları gasp edilen tutsaklara yeni yasaklar, yeni baskılar ve cezalar getiren devlet, yaşanan depreme karşı da kör, sağır, dilsiz olsunlar istiyorlar.

Baskılar, yasaklar devrimci tutsakları yıldıramayacak. Cezalarınız vız gelir!