Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne dün gerçekleştirilen katliamda Kürt kadın hareketinin öncülerinde Emine Kara (Evin Goyi), Kültür Hareketi’nden Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Abdurrahman Kızıl yaşamını yitirdi.

Katliamı protesto etmek amacıyla Avrupa’da yaşayan Kürtler ve dostları bugün Dernek önünde bir araya gelen onbinlerce kişi, "Biji Serok Apo", "Şehit Namırın", "Ey Şehit Xuna Te Erde Nemine" sloganları eşliğinde yürüyüşe başladı. Yürüyüş République Meydan'ına kadar sürdü.

Yürüyüşte Kürtçe ve Fransızca "Em ê tola xwe bi şoreşa jinê hilînin (İntikamımızı kadın devrimi ile alacağız" pankartları açılarak, Abdullah Öcalan’ın posterleri, Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile dün katledilenlerin fotoğrafları taşındı.

Yürüyüşe çok sayıda Kürt siyasi temsilcisi, Fransa milletvekilleri, belediye başkanları ve siyasi parti temsilcileri de katıldı. Slogan alkış ve zılgıtlarla katliama öfkenin dinmediği protestoda katliamın aydınlatılması için Fransa Hükümetine çağrılar yapıldı.

Meydan’da yapılan konuşmalarda Kürt halkının acılarını paylaştıklarını ifade eden Fransız siyasetçiler, katliamın aydınlatılması için mücadele sözü verdi.

İlk olarak söz alan Paris milletvekili Sylvain Maillard: "Fransa Cumhurbaşkanı, İçişleri bakanı ve Başbakanının gerçeğin açığa çıkarılması için harekete geçtiklerini ifade etmek için buradayım. Size bir söz vermek istiyorum, gerçeği öğrenmemiz gerek" dedi.

10. Paris belediye başkanı Alexandra Cordebard, "Paris Kürtlerin toprağıdır. Bu on yıllardır böyle. Dün biz de sizlerle birlikte bu saldırıda 3 kişiyi kaybetti, bundan 10 yıl önce La Fayette sokağında onurlandırdığımız 3 kadın devrimci gibi. Kürt halkının acısını paylaşıyorum. Kürt halkının bizim değerlerimizi savunmak için ödediği bedelleri biliyoruz, bunun için teşekkür, hayranlığımızı ve öfkemizi bugün burada ifade ediyoruz. Buradan söylemek istiyorum, demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Paris Barosu Başkan Vekili Vincent Nioré, "Paris avukatlarının ve baro başkanının dayanışma mesajlarını iletmek için buradayım. Dün yaşanan cinayet sadece bir ırkçı cinayet değildir, bu planlı ve örgütlü bir saldırıdır, bir terör saldırısıdır” diye belirtti.

Fransa Ermeni toplumu ve Irkçılık ile mücadele kurumları temsilcileri de söz alarak dayanışma duygularını dile getirdi.

Meydan’da konuşmalar sürerken, bozkurt işareti yapan bir kişi araçla kitlenin arasına girmeye çalışınca, halk tepki gösterdi. Bunun üzerine polis kitleye saldırdı. Polisin saldırısına karşı koyan halkla polis arasında çatışma çıktı, çok sayıda kişi yaralandı ve gözaltına alındı.

Kitleyi çembere alarak kitlelere bölmeye çalışan polis demir cop ve gaz bombaları ile saldırdı. Bir grup Bastille Meydanı’na yürürken, Paris sokakları yangın yerine döndü. Eylem akşam saatlerine kadar sürdü.

Tüm saldırılara rağmen kitle Ahmet Kaya Kültür Merkezi önüne dönerek burada nöbet eylemi başlattı. Nöbet eylemi cenazeler teslim alınıp gömülene kadar süreceği belirtildi.