< "Geç Kalınırsa Eylem Baş İçin Sonuç Çok Kötü Olabilir"

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 557. F Oturması'nda hasta tutsak Eylem Baş'ınsağlık durumuna ilişkin bilgileri paylaşarak, tedavisinin sağlanması için bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 557. F Oturması'nda hasta tutsak Eylem Baş'ınsağlık durumuna dikkat çekti. "Hasta Tutsak Eylem Baş Serbest Bırakılsın", "Tedavi Haktır Engellenemez" yazılı pankartların açılarak hasta tutsakların fotoğrafları taşınan eylemde basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yolderi okudu.

 

"Birçok Uygulama İnsan Haklarına, Türkiye'nin Anayasası'na Dahi Aykırı"

Çözülemeyen sorunlar ve yaşanan ağır hak ihlalleri nedeniyle hapishanelerin, insani ve vicdani olarak ülkenin utanç kaynağı olmaya devam ettiğini söyleyen Yoleri, hapishanelerdeki infaz uygulamalarının pek çoğunun insan haklarına, mahpus haklarına, Türkiye’nin kendi Anayasasına, tarafı olduğu uluslararası sözleşme ve belgelere aykırılık içerdiğini vurguladı.

 

"Sudan Sebeplerle İnfaz Yakmalar Ve Kötü Muamele Yapılıyor"

En çok şikâyete konu olan mahpusların tutulduğu hücre ve koğuşların olumsuz koşulları, mahpuslara verilen yemeklerin az ve kalitesiz olması, hasta mahpuslara yönelik muamele, iletişim ve görüş yasakları, sudan sebeplerle yakılan infazlar ve daha birçok uygulamanın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ifade eden Yoleri, "Hassas grup olarak tanımlanan kadınlar, çocuklar, LGBTİ ler, engelliler, yaşlılar, yabancılar ve hasta mahpuslar bu uygulamalardan daha da olumsuz etkileniyorlar" dedi.

 

"Arama, Sevk Ve Hastane Gidiş-Gelişlerinde Cinsel Suç Kapsamında Uygulamalar Yapılıyor"

Özellikle kadın mahpusların İHD'ye bildirdikleri şikâyetlerde aramalarda, sevklerde, hastane gidiş-gelişlerinde cinsel suç kapsamında sayılabilecek uygulamalarla karşılaşabildiklerini belirten Yoleri, "Temel temizlik malzemelerine ve ped’lere ulaşmakta zorlandıklarını, hamile iken tutuklandıklarını ancak sağlıklı bir hamilelik için koşulların sağlanmadığını, hapishanede doğum yapıp doğan bebeklerini buralarda büyütmek zorunda kaldıklarını, çocukların sağlıklı beslenmesi ve gelişmesi için yeterli imkân sağlanmadığını, Ceza İnfaz Kanunundaki hamile ve yeni doğum yapan mahpuslarla ilgili düzenlemelerin tüm mahpuslara eşit uygulanmadığını görüyoruz" dedi.

 

Yoleri"Kadın mahpuslara yönelik bu uygulamaların her biri kadına yönelik şiddettir ve derhal önlenmelidir. Tutuklama ve ceza infazı adı altında hamile ve çocuklu kadınların hapsedilmesi uygulamasına son verilmeli, kadın mahpusların ped ve benzeri ihtiyaçları ücretsiz sağlanmalıdır. Bu vesile ile bir defa daha kamuoyunu kadın mahpusların sorunlarına karşı daha duyarlı olmaya çağırıyoruz" dedi.

Yoleri, 18 yıl önce tutuklanan ve halen Gebze Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan hasta mahpus Eylem Baş’ın sağlık durumu hakkında bilgileri paylaştı.

 

"Hastaneye Götürülmeyen Baş'ın Sağlığı Hızla Bozuluyor"

18 yıllık hapisliği süresince hapishane koşulları nedeni ile çok sayıda sağlık sorunu gelişen Eylem Baş’ın önceki süreçte kolunda oluşan kas yırtıkları ve son olarak da, göğsünde oluşan kitle nedeniyle hastaneye sevki, tetkik ve tedavilerinin yapılması gerekmesine rağmen, bu yapılmadığı gibi, bu sorunlara eklenen ve 45 gündür aralıksız devam eden kanlı ishal nedeni ile genel sağlığının hızla bozulduğunu, aşırı kilo kaybı ve yoğun halsizlik yaşamaya başladığını söyledi.

 

"Asker Araması'nı Reddettiği İçin Aylarca Hasteneye Götürülmedi"

Hapishane doktorunun, vücudunda yoğun enfeksiyon olduğunu düşündüğünü ve bunun için bir an önce etkin bir tedaviye başlanması gerektiğini söylemesine rağmen Eylem Baş'ın, haftalarca tedavi edilmediğini, aile ve avukat görüşlerine çıkabilmek için öncesinde serum verilmesi gerekecek derecede halsiz düşmesine rağmen, hastane sevki sırasında çıkan sorunların uzun zaman çözülmediği için hastalıklarının teşhis ve tedavisinin yapılamadığını aktaran Yoleri, "Eylem Baş, hapishaneden çıkarken infaz koruma memurları tarafından detaylı aranmasına rağmen, ring aracına binmeden önce erkek jandarmalar tarafından da 'asker üst araması' adı altında bir aramaya maruz bırakılmış, aramanın elle değil detektörle yapılması talebi kabul edilmediği gibi, bu uygulamaya itiraz ettiği için aylarca hastaneye götürülmemiştir" dedi.

 

"Daha Fazla Geç Kalınırsa Sonuç Çok Kötü Olabilir"

Eylem Baş'ın ağabeyi ise hapishane idaresinin girişimleri sonucunda dün akşam saatlerinde hastaneye götürüldüğü bilgisine ulaştıklarını ancak muayene ve tetkiklerinin yapılıp yapılmadığı henüz öğrenemediklerini söyleyen sağlık durumu hızla kötüye gidiyor, eğer biraz daha geç kalınırsa sonuç çok kötü olabilir, bir an önce Eylem’in tedavisine başlanması gerekiyor” dedi.

Eylem Baş’ın sağlığını tehdit eden bu durum yaşamına da risk oluşturmadan evvel sorunların çözülmesi gerektiği vurgulayan Yoleri, "Eylem Baş’ın sağlık ve tedavi hakkına erişimi sağlanmalıdır. Eylem Baş derhal serbest bırakılmalıdır" dedi.

557. F Oturması "Hasta Mahpus Eylem Baş Serbest Bırakılsın", "Tedavi Haktır Engellenemez" , "Hasta Tutsaklar Serbest Bırakılsın" sloganlarıyla sona erdi.