< “Her Güne Bir Gözaltı Ya Da Tutuklama Haberi Yaparak Başlıyoruz!”

İzmir Özgür Basın Platformu, Mezopotamya Ajansı yazı işleri müdürü ve muhabirleri ile JINNEWS muhabirlerinin gözaltına alınmasını protesto etmek için 27 Ekim Perşembe günü saat 18:00’da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada sık sık “Gözaltılar, Tutuklamalar, Baskılar Bizi Yıldıramaz”, “Özgür Basın Susturulamaz”, “Sansür Gidecek Özgür Basın Kalacak”, “Özgür Basın Boyun Eğmeyecek”, “Hakikatin Sesi Susturulamaz” sloganları atılırken basın metnini Dilek Omaklılar okudu.

Omaklılar gözaltı esnasında gazetecilere uygulanan işkenceyi anlatarak “Meslektaşlarımız gözaltına alınırken ve emniyette tutulurken ters kelepçe, baş eğdirme, saçlarından sürükleme gibi şiddete maruz kalırken, Zemo Ağgöz’ün 45 günlük bebeği ise çıplak aramaya maruz kaldı.” dedi.

TTB Başkanı Prof. Dr Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasını da protesto ettiklerini belirten Omaklılar “Artık her güne bir gözaltı ya da tutuklama haberi yaparak başlıyoruz. İnsan haklarını, emeğini, hakkını savunanlar şiddet ve baskı politikalarıyla karşı karşıya gelirken, bu yaşananları halka aktarmak isteyen biz gazeteciler de yaptığımız haberlerden dolayı gözaltına alınıyor, ifadeye çağrılıyor, tutuklanıyor ya da haber esnasında polisin engellemesi ve şiddetine maruz kalıyoruz” dedi.

Omaklılar TGC’nin Ekim ayı raporuna göre 35 gazetecinin tutuklu olduğunu, bu durumun aynı zamanda halkın haber alma özgürlüğünü de engellediğini belirterek yeni sansür yasasının da haber alma hakkının önüne geçmeyi hedeflediğini vurguladı ve “Yaşanan saldırıları ve operasyonları bu sansür yasasından bağımsız düşünmemek gerek. Ancak biz gazeteciler sansüre boyun eğmeyeceğimizi, yasalaşmış olsa da bu düzenlemenin iptal edilmesi için gereken tüm mücadeleyi sürdüreceğimizi ilân ediyoruz. Susmayacağız. Yazmaya, konuşmaya, gerçekleri topluma ulaştırmaya devam edeceğiz.” dedi.

Gözaltındaki gazetecilerin derhal serbest bırakılması gerektiğini kaydeden Omaklılar “Gözaltındaki ve tutuklu meslektaşlarımızın da dediği gibi gerçekleri yazmaktan, halkın doğru ve özgür haber alma hakkını savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Buradan bir kez daha söylüyoruz; gazetecilik suç değildir. Özgür basın susturulamaz. Gözaltındaki ve tutuklu tüm meslektaşlarımız serbest bırakılsın.” dedi.

Açıklamada söz alan Mezopotamya Ajansı İzmir Muhabiri Semra Turan gözaltına alınan meslektaşlarının hangi gerekçeyle alındıklarını bilmediklerini belirterek “Arkadaşlarımıza işkenceyle boyun eğdirmeye çalıştılar. 16 arkadaşımızı tutuklayarak bizi sindirmeye, gözdağı vermeye çalıştılar. Ama biz onların kalemlerini yerde bırakmadık. Belli ki birilerini korkutmuşuz ve korkutmaya devam edeceğiz. Bu gözaltıları yapan, işkenceleri uygulayanlar özgür basın geleneğinin mirasına iyi bakmalılar. Gözaltına alınan gazeteciler, gazete binaları bombalanan, sokak ortasında katledilen ama boyun eğmeyen gazetecilerin mirasını devraldı. Onlar nasıl boyun eğmedilerse bizde onların ardılları olarak boyun eğmeyeceğiz.” dedi.

Açıklama alkışlarla sona erdi.