Deniz Poyraz Katilinin Duruşması Şakran’da

HDP İzmir İl Örgütü il binasına silahlı saldırı düzenleyen ve Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 5’inci duruşması, bu sabah İzmir 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Katil Onur Gencer getirildiği duruşmaya, Deniz Poyraz’ın ailesi ve HDP’li vekiller katıldı. Dava öncesinde Bayraklı Adliyesi önünde bir açıklama yapıldı.

“Katillerden Hesap Soracağız. Faşizm Yenilecek Biz Kazanacağız” pankartının açıldığı açıklamada, sık sık “Katiller Halka Hesap Verecek” ve “Deniz’e Sözümüz Devrim Olacak” sloganları atıldı. Kadınlar Birlikte Güçlü de adliye karşısına “Deniz Poyraz’ın Katilleri 5 Duruşmadır Korunuyor” pankartı astı.

Yapılan açıklamada HDP Sözcüsü Ebru Günay katliamın ilk gününden itibaren katillerin korunduğunu ve gizlendiğini söyledi. Hakikatin ortaya çıkması için mücadele etmesi gereken mahkeme heyetinin tavrının ortada olduğunu vurgulayan Günay, "Geçen duruşmada avukat arkadaşlarımız soru sormaya başladı. Hem katilin hem de mahkeme heyetinin tavrı hakikatin ortaya çıkmasını engellemeye yönelikti. Engelleyici bir tutum sergilediler. Kadınların, Kürtlerin, HDP’lilerin katledildiği dosyalarda mahkeme heyetlerinin tutumunu, iktidarın tutumunu biliyoruz. Bu tutum cezasızlık, gerçeklerin açığa çıkmasını engelleme, failleri korumanın hesap sormamanın tutumudur. Bizler bunun yabancısı değiliz. Buna karşı mücadele etmeye kararlıyız. Kadınların mücadelesi, katillerden eninde sonunda hesap soracaktır" dedi.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise "Bu cinayet siyasal iktidarın yarattığı nefret söylemi ve kutuplaşma üzerine işlenmiştir. İktidar bu cinayetin ortağıdır, azmettirenidir. Biz onlardan hesap soracağız. Buradan bu yargılamayı yapan savcılara sesleniyoruz; tümünüzü takip ediyoruz. Bu suça ortak olmayın, azami özen gösterin, sanığı ve arkasındaki korumayın" dedi.

HDP Gençlik Meclisi ise Adliye önüne “Deniz Poyraz’ın Hesabını Gençlik Soracak” pankartı ile yürüyüş yaparak geldi.

Duruşmada mahkeme heyeti, ara karar açıklayarak, katılan vekil dışındaki yetki belgesiyle görevlendirilmiş avukatların dosyada taraf olmadığını kabul ettiklerini ve avukatlara ait bölgeden ayrılmalarını istedi. Avukatların duruma tepki göstermesi üzerine mahkeme heyeti başkanı, “Asil avukatlar varken, sizin konuşma yapmanıza gerek duymuyorum. Avukatlara ayrılan bölümü terk edin” dedi.

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de, “Yetki belgesiyle yetkilendirildik. Bize izleyici bölümünde oturun diyemezsiniz. Bulunduğumuz bölümden ayrılmıyoruz. Ayırmak istiyorsanız, başka bir yöntem bulacaksınız” diyerek mahkeme heyetinin kararına tepki gösterdi. Bunun üzerine mahkeme heyeti başkanı, “Sizin konuşma hakkınız yok. Ara karar tartışmaya açık değildir. Avukatlara söz hakkı tanımayacağız” dedi.

Bu sırada güvenlik görevlileri ile avukatlar arasında tartışma yaşandı. Mahkeme heyetinin tavrına tepki gösteren izleyiciler, başkana “Katili yargılayın” diye seslendi.

Bu sırada katil Onur Gencer, önünden geçen Deniz Poyraz’ın tutuklu kardeşi Kamuran Poyraz’a sataştı. Kamuran Poyraz’ın cevap vermesi üzerine jandarmalardan birisi Kamuran Poyraz’a vurdu ve salonda arbede yaşandı. Salonda bulunanlara gaz sıkıldı.

Mahkeme heyeti verdiği ara kararda, katil Onur Gencer'in can güvenliğinin sağlanamadığı gerekçesi ile duruşmayı erteledi.

Mahkeme başkanı davanın devamındaki duruşmaların Şakran Cezaevi Kampüsü'nde bulunan duruşma salonunda yapılmasına karar verdi.

Duruşma, 14 Ekim Cuma günü saat 10.00'da İzmir Şakran Cezaevi Kampüsü'nde bulunan duruşma salonunda görülecek.

Davayı izlemeye gelenler, kararı alkışlayarak protesto etti. HDP milletvekileri de bu karar ile dosyanın kaçırılmaya çalışıldığına dikkat çekerek, nereye götürülürse götürülsün davayı takip etmeye devam edeceklerini vurguladı.