< 10 Ekim Katliamı Ankara’da Protesto Edildi

10 Ekim 2015’te Ankara’da yapılacak Barış Mitingi öncesi Gar’da toplanan işçi ve emekçiler arasında patlayan IŞİD bombaları ve sonrası yaşanan polis saldırısında 103 canımız aramızdan ayrılmıştı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 10 Ekim Katliamı için çeşitli yerlerde anmalar ve protesto eylemleri düzenlendi.

Ankara’da 10 Ekim Aileleri, katliamın yaşandığı Ankara Garı önüne yürüdü ve ilk patlamanın yaşandığı saat 10.00’da eyleme başladı.

Anma öncesi Gar Meydanı’na çıkan tüm yollar polis ablukasına alındı. Tandoğan Meydanı’ndan yürüyen kitle de polis tarafından engellendi. Polisler, aile yakınları haricinde girişe izin vermeyeceklerini söyleyerek, gazetecilerin de aralarında olduğu çok sayıda kişiye saldırarak dağıtmak istedi, en az 20 kişi gözaltına alındı.

Gar önünde katledilenlerin resimlerinin olduğu pankart açılırken, anmaya 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği temsilcileri, patlamada hayatını kaybedenlerin aileleri, TMMOB, KESK, DİSK ve TTB yöneticileri ve milletvekilleri katıldı.

Saldırıda katledilen 103 kişinin ismi okunarak, hep bir ağızdan “Yaşıyor” denildi ve 10.04'te saygı duruşuna geçildi.

Eylemde konuşan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, "Programını ve bütün kapsamını Ankara Valiliği ile paylaşmamıza rağmen bir anmaya kimler katılır, kimler katılmaz buna kim karar verir? Buna polis mi karar verir, vali mi karar verir noktasında açıkça ayrımcılığa uğradık ve polis müdahalesiyle de karşı karşıya kaldık.” dedi.

Katliamda hayatını kaybeden Korkmaz Tedik'in annesi Zöhre Tedik de "Ben de buradaydım. Oğlum ve kızım da buradaydı. Türkiye’nin dört bir yanından işçi ve emekçiler de buradaydı. Oğlumu ve yüzlerce insanı bizden aldınız. 10 Ekim’de burada anmaya bile müsaade etmeyen bu sistem, bu düzen yıkılacaktır" dedi.

“TMMOB Başkanı Emin Koramaz, katliamın acısının bile yaşanmasına izin verilmediğini vurgulayarak, “Meydana anıt yapılması için tasarım yarışması düzenledik ama valilik ağaçlara bile tahammül edemedi” dedi ve 10 Ekim davasının yargı sürecine vurgu yaptı.

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da konuşmalar yaparak “10 Ekim'i yapanları, azmettirenleri, göz yumanlardan hesap sorana kadar asla unutmayacağız. "Yitirdiğimiz arkadaşlarımıza sözümüz olsun ki; bu ülkeye barışı, demokrasiyi, eşitliği, adaleti ve kardeşliği getireceğiz. Ant olsun ki bu meydana emek barış demokrasi anıtını dikeceğiz" dediler.

Konuşmaların ardından katliamda hayatını kaybedenlerin anısına karanfiller bırakıldı.

Gözaltına alınan 20 kişi ise öğle saatlerinde emniyet ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.