Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun yıl dönümü dolayısıyla Türkiye ve Kürdistan’da pek çok eylem yapıldı.

İstanbul'un üç ilçesinde yapılan protesto eylemlerinde “Bu tecrit kalkacak, faşizm yenilecek” mesajı verildi.

Taksim İstiklal Caddesi’nde bir araya gelen yüzlerce kişi, sloganlar eşliğinde yürüyüşe başladı. İstiklal Caddesi’nde başlayan yürüyüşte, komplo “Komploya hayır”, “Kahrolsun 9 Ekim komplosu” sloganları ve alkışlarla protesto edildi. Milletvekillerinin de aralarında olduğu kitle polis tarafından ablukaya alındı. Kitleye yönelik polis saldırısında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polis saldırılarına “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganıyla tepki gösteren kitle, protestolarını alkışlarla sürdürdü. Çevrede toplanan halk, kitleye alkış ve zılgıtlarla destek verdi.

Kitleye saldıran polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Bu arada kitlenin bir kısmı ara sokaklara dağıldı. Balo Sokağa giren bir grup, alkış ve zılgıtlarla “Selam, selam, İmralı’ya bin selam” sloganı ile yürüdü. Burada HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir’inde aralarında olduğu 4 kişi darp edilerek gözaltına alındı.

Kadıköy’de de Halitağa Caddesi üzerinde bulunan HDP İlçe Örgütü önünde bir araya gelen kitle yürüyüşe geçmek isterken önleri polislerce kapatıldı. Abluka altında biraz bekleyen kitle, HDP İlçe Örgütü binasına gireceği sırada polis saldırısına uğradı, en az 20 kişi gözaltına alındı.

Antep’te Yeşilsu Parkı'nda yapılan açıklamada Kürtlerin temel taleplerinden birinin 23 yıldır İmralı Cezaevi’nde tutsak edilen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecride son verilmesi olduğu söylenerek, tecridin bir insanlık suçu olduğu vurgulandı.

Adıyaman’daki eylemde de "Tecrit insanlık suçudur, tecrit kaldırılsın, çözüm yolu açılsın" pankartı açılarak konuşmalar yapıldı.

Hakkari Yüksekova’da “Özgürlüğe Yürüyoruz” şiarıyla yapılan yürüyüşe polis saldırdı, aralarında muhabirlerin de olduğu 20 kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Polis saldırısında HDP milletvekilleri Habip Eksik ve Sait Dede yerlerde sürüklenerek darp edildi; ambulansla hastaneye kaldırılan Habip Eksik’in ayağı, kırıklar nedeniyle alçıya alındı.

Mardin Kızıltepe’de düzenlenen yürüyüş, Özmen Parkı’nda başladı. Yürüyüş öncesi kentin bir çok noktası zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Polis parktaki kitleyi de dağıtmak istedi ancak kitle engellere rağmen, "Bijî Serok Apo" sloganı ve alkışlar eşliğinde yürüyüşe geçti.

Halkın yürüyüşe başlamasıyla birlikte polisler sokaklarda barikatlar kurdu. Bu sırada farklı bir sokaktan başka bir grup daha yürüyüşe geçti.

Ağrı Doğubayazıt’ta da halk İsmail Beşikçi Caddesi’nde bir araya gelerek HDP İlçe Örgütü binasına doğru yürüyüşe geçti ve "Komploya, tecride, zindanlardaki işkence sistemine ve hasta tutsakların zindanlarda ölüme terk edilmesine karşı Özgürlüğe yürüyoruz" pankartını taşıdı.

Yapılan açıklamada “Barışın, demokrasinin ve özgürlüğün yolu İmralı'dan geçer. Tecridi kınıyoruz. Sayın Öcalan özgürlüğüne kavuşuncaya kadar mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz" diyerek HDP binasına geçti.”

Urfa’da DBP ve HDP Urfa il örgütleri, 9 Ekim komplosunu Topçu Meydanı'nda kınadı. Polis, eylemde açılan bir Kürtçe pankartta "İmralı" kelimesi geçtiği gerekçesiyle el koymak istedi, ancak kitle pankartı vermedi. Açıklama, "Bijî berxwedana Îmrali" ve "Siyasi tutuklular irademizdir" sloganları ile son buldu.

Ardından halk ‘Özgürlük Yürüyüşü'ne geçti. Polisler kitlenin önünü meydan çıkışında kesti ancak halk polis ablukasını yararak, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi’ne doğru yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık "Bijî berxwedana Îmrali" sloganı atıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşe polis saldırarak çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Şırnak Cizre’de DBP, HDP, TJA ve MED TUHAD-FED öncülüğünde yapılan yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Özkan Caddesi’nden HDP ilçe binasına yapılan yürüyüşe başka bir kol daha eklendi ve İlçe binası önünde bir açıklama yapıldı.

Adana'da DBP, TJA, HDK, HDP tarafından uluslararası komplo protesto edildi. Polis açıklama öncesi Heykeli Parkı ve HDP Adana il binasını ablukaya alarak, giriş ve çıkışlara izin vermedi. HDP il binasında toplanan grubun dışarı çıkması engellenirken, bina çıkışındaki gruba da polis saldırdı, çok sayıda kişi yaralandı.

Mersin’de ise HDP Akdeniz ilçe binası önünde yapılan açıklamada, “Em ber bi azadiye ve dimeşin özgürlüğe yürüyoruz” pankartını açan halk, sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları attı.

İzmir'de bulunan siyasi parti ve kurumlar, uluslararası komployu protesto etmek için Basmane Meydanı'nda bir araya gelerek Sümerbank'a yürümek istedi. Ancak yürüyüşü engelleyen polis, kitleyi barikatlarla ablukaya aldı.

Yürüyüşün engellenmesi üzerine ise kitle, kısa süreli oturma eylemi gerçekleştirdi. Ardından açıklamayı yapan İl Eşbaşkanı Berna Çelik, “Bütün ağırlaştırılmış mutlak tecride rağmen Kürt sorununun demokratik çözümünün asli muhatabı ve müzakere gücü bugün de Sayın Öcalan’dır" dedi.

HDP Milletvekilli Serpil Kemalbay da “Onurlu bir barış için mücadele eden 4 parça Kürdistan ve dünyada direnen bütün Kürt halkına selam olsun. Mücadeleleri haktır, bu mücadeleyi selamlıyorum.” dedi.

Açıklamanın ardından kitle, HDP İzmir İl Örgütü binasına yürüyüşle geçti. Parti binasına girdiği esnada ise kitleye saldıran polis, HDP İl Eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan'ın yanı sıra ismi öğrenilmeyen 1 kişiyi gözaltına aldı.

“Özgürlüğe Yürüyoruz” şiarıyla Van’da yapılmak istenen yürüyüş öncesi kent polis ablukasına alındı. Yürüyüş için öngörülen tüm sokaklar polisler tarafından kapatıldı. Buna rağmen halk 3 ayrı noktada bir araya geldi. HDP İl Örgütü binası da polis tarafından ablukaya alındı ve halkın parti binasından çıkışı engellense de ablukayı yaran HDP milletvekilleri, daha sonra diğer grubun bulunduğu alana ulaştı.

Sanat Sokağı’nda buluşan kolu Cumhuriyet Caddesi’ne ulaştı. Burada da ablukaya alınan HDP milletvekilleri ve halk, oturma eylemi başlattı. “Tecride hayır” ve “Kahrolsun komplo” sloganlarının atıldığı eyleme yönelik polis saldırısında, en az 40 kişi gözaltına alındı.

Burada yapılan çağrı üzerine yüzlerce kişi HDP İl Örgütü binası önünde toplandı. Burada konuşan HDP Milletvekili Sezai Temelli, “Bu düşmanlık ve zulüm bir kez daha Van sokaklarında kendisini gösterdi. Onlarca arkadaşımıza şiddet uygulandı, gözaltına alındı. Bu insanlar demokratik haklarını kullanmak istedikleri için gözaltına alındı.” dedi.

Amed’deki protesto eyleminde “Özgürlüğe Yürüyoruz” şiarıyla Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde bir araya gelen halk, Emek Caddesi’ne yürüdü, burada polis ablukası ile karşılaştı.

Eylemciler arasında DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Polis ablukasındaki halk komployu alkış ve zılgıtlarla protesto ederken, gençler sloganlarla Sakarya Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti, Bağlar sokaklarına ilerledi.

Emek Caddesi’nde de yüzlerce polisle abluka sürerken, HDP Amed İl Başkanları Zeyat Ceylan ve Gülistan Atasoy ile DBP Amed İl Başkanı Hayretin Altun’un da aralarında olduğu en az 10 kişi gözaltına alındı.

Eylemler boyunca 4 gazeteci de gözaltına alındı.