Kürt halkına yönelik saldırı ve suikastler devam ediyor. Bu sabah, Süleymaniye’deki Jineolojî dergisi editörü ve Jineolojî Araştırma Merkezi üyesi kadın aktivist ve akademisyen Nagihan Akarsel, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Sabah evinin önünde silahlı saldırıya uğrayan Nagîhan Akarsel’in cenazesi Süleymaniye Adli Tıp Kurumu’na götürülürken, Akarsel için Türkiye ve Avrupa’da eylem çağrıları yapıldı.

Gazeteci Nagihan Akarsel, kadın dergileri ve gazetelerde kadın yazıları yazıyordu. Jineoloji ile kadın haberciliği ve kadın üzerine birçok önemli araştırmaya imza atan Nagihan Akarsel, Jineoloji çalışmaları kapsamında yıllardır Süleymaniye’de yaşıyordu. Akarsel ayrıca Süleymaniye’de Jineoloji Akademisi’nin ve Kürdistan Kadın Kütüphanesi’nin kurulması için bir proje kapsamında çalışma yürütüyordu.

Bu, son bir yılda Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde yaşanan 5. suikast saldırısı. Sık sık yapılan drone saldırılarının yanı sıra, sokak ortasında silahlı saldırılar düzenleniyor.

Daha önce de Azadi Hareketi Yürütme Konseyi üyesi Süheyl Xurid Eziz (Mamoste Şemal), Kuzey Kürdistanlı yurtsever Zeki Çelebi, PKK Şehit Aileleri Komitesi üyesi Yasin Bulut (Şukri Serhed) öldürüldü, Ferhad Barış Kondu isimli Kuzey Kürdistanlı ise ağır yaralı olarak kurtuldu.

Hewler ve Süleymaniye yönetimi, bugüne kadar suikastleri önlemek için caydırıcı herhangi bir tedbir geliştirmedi.

Nagihan Akarsel’in katledilmesinin ardından Özgür Kadın Hareketi (TJA), “Karanlıkta kalan kadının hakikat gerçekliği, kayıp olan kadın bilgeliği aydınlatmak ve hakikat gerçekliğini yeryüzüne çıkartmak için yıllardır mücadele eden yoldaşımız #NagihanAkarsel'in Süleymaniye'de Türk devletin tarafında katledilmiştir. Hakikat kalemini susturamazsınız!” diye açıklama yaparken, HDK Kadın Meclisleri, “Kadın özgürlük mücadelesi için emek veren, Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji dergisi editörü #NagihanAkarsel, Süleymaniye’de uğradığı silahlı saldırı sonucu katledildi. Saldırıyı kınıyor, kadın özgürlük mücadelemizi ve dayanışmamızı yükseltme sözü veriyoruz!” dedi.

Geleceği Dokuyan Kadınlar (Women Weaving Future), Akarsel’in kadın konferansının organizatörlerinden olduğunu hatırlatarak, “Bu alçakça saldırıyı kınıyor ve mücadelemizi yükseltme sözü veriyoruz!” dedi. HDP Milletvekili ve SMF Sözcüsü Dilşat Canbaz, “Son dönemde Kürdistan bölgesindeki bu tip cinayetler, AKP-MHP faşizminin ve bölgedeki suç ortaklarının parmak izlerini taşıyor.” derken, DBP Kadın Meclisi üyesi Siya Ayhan Akgül de, “Nagihan Akarsel’in katledilmesi, erkek aklı ürünü olan hiyerarşik faşist iktidar sistemine karşı kadının ortaya koyduğu, kendi öz gücüne dayanan değer yargılarına yapılan bir suikasttır. Bunu yapan zihniyeti tanıyor ve biliyoruz” dedi.

HDP Kadın Meclisi, Nagihan Akarsel’in katledilmesini 51 kent ve yüzlerce ilçede protesto edeceğini duyurarak çağrı yaptı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) de yazılı bir açıklama yayınlayarak acil eylem çağrısı yaptı, “Jin Jiyan Azadi” dedi.

Nagihan Akarsel’in katledilmesinin yankıları sürerken, Süleymaniye'nin Şarbajêr ilçesinde bir araca daha SİHA saldırısı düzenlendiği haber geldi. Can kaybı olup olmadığı henüz netleşmedi.