Sarıgazi Halk Festivali’nin yasaklanmasının ardından yasaklara karşı basın açıklaması yapmak isteyen Festival Tertip Komitesi’ne polis saldırdı. 17 kişi işkenceyle gözaltına alındı.

İstanbul'da Sancaktepe ilçesine bağlı Sarıgazi'de "Yoksulluğa, Yozlaşmaya ve Yasaklara Karşı Örgütlenelim" şiarıyla yapılmak istenen Sarıgazi Halk Festivali'nin Sarıgazi Kaymakamlığı tarafından yasaklanmıştı. Kaymakamlığın yasaklama kararının keyfi olduğunu belirten Sarıgazi Halk Festivali Tertip Komitesi festival etkinliklerini gerçekleştiremeye devam edeceklerini duyurmuştu.

 

Sarıgazi Halkı Yasaklara Karşı Etkinliklerde Buluştu

Sarıgazi halkını 2014 yılından bu yana yapılan festivale sahip çıkma ve yasaklara karşı etkinliklere katılma çağrısında bulunmuştu. 18 Eylül Pazar günü Ovacıklılar Kültür ve Dayanışma Derneği'nde "Emekçi Kadınlar Forumu "ve "Çocuk Şenliği" düzenlendi.

24 Eylül Cumartesi günü ise HDP Sancaktepe ilçe binasında "Kapitalizmin Krizi ve Emekçilere Yansıması" konulu panel düzenlenmişti. Bugün ise Demokrasi Caddesi'nde keyfi yasaklamaya karşı "Yasaklarınızdan Korkmuyoruz Buradayız" şiarıyla Sarıgazi Halk Festivali'nin yasaklanması basın açıklamasıyla protesto edilmek istendi.

 

Yasakları Protesto Eylemine Polis Saldırısı 17 Gözaltı

Basın açıklaması öncesinde Demokrasi Caddesi çevik kuvvet polisleri tarafından ablukaya alındı. Festival Komitesi'nin alana gelmesiyle polis eylem ve etkinlik yasağı olduğu, toplanmaya ve basın açıklamasına izin verilmeyeceğini belirtti. Bunun üzerine Festival Komitesi basın açıklamasına da yasaklandığını duyurması üzerine halk Kaymaklığın keyfi yasaklamasını ve baskıları alkışlarla protesto etti.

Çevik kuvvet ekipleri kitlenin etrafını sararak ablukaya aldı. Kitlenin ablukadwn çıkmasını ve açıklama yapmasını engelleyen polis kitleye saldırarak aralarında Mücadele Birliği Platformu'ndan Muhammet Hizmetçi, Hıdır Devrim, Sezer Çakmak'ın da bulunduğu 17 kişiyi işkenceyle gözaltına aldı.

Çevrede bulunanlar işkenceli gözaltıları alkışlarla protesto eden kitleyi de alandan uzaklaştırdı. Gözaltına alınanlar Vatan Caddesi'ndeki Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.