< “Yaşam Hakkı İçin Hüseyin Durmaz Serbest Bırakılsın"

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 548. Hafta F Oturması'nda Kırıklar 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde bulunan ve kemik iliği nakli teşhisi konulan hasta tutsak Hüseyin Durmaz'ın sağlık durumunu aktararak derhal serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 548. Hafta F Oturması'nda, merhaba kemik iliği kanseri teşhisi konulan Hüseyin Durmaz’ın sağlık durumuna dikkat çekti.

"548. F Otırması Hasta Mahpus Hüseyin Durmaz Serbest Bırakılsın" ve "Tedavi Haktır Engellenemez" yazılı pankartlar açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. Basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'ndan Mehmet Acettin okudu.

 

"2022'de 55 Mahpus Yaşamını Yitirdi, 19 Mahpusın Ölümü Şüpheli"

Hapishanelerin ölümevi haline geldiğini ve 2022’nin başından bu yana en az 55 mahpus yaşamını yitirdiğini, 19 mahpusun ölümünün ise şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçtiğini vurgulayan Mehmet Acettin, 3 ay önce tutuklanan ve 5 gün evvel sevk edildiği Malatya Akçadağ T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulduğu tek kişilik hücrede , 19 Eylül günü yaşamını yitiren 25 yaşındaki Barış Keve için de, intihar ettiği yönünde yapılan açıklamanın ailesi tarafından şüphe ile karşılandığın ifade etti.

 

"Keve'nin Ölümüne İlişkin Erkin Soruşturma Yürütülsün"

Keve ailesinin, 16 Eylül Cuma günü yaptıkları telefon görüşmesinde bir olumsuzluk sezmediklerini, Barış’ın intihar eğilimi olmadığını belirttiklerini aktaran Acettin "Yapılan başvurular kapsamında etkin bir soruşturma yürütülerek olayın aydınlatılması için , buradan yetkililere sesleniyor , sorumluluklarını hatırlatıyoruz" dedi. Ardından 19 yılını tutsak olarak geçiren Hüseyin Durmaz’ın sağlık durumuna değinildi.

 

"Sağlık Durumu Hapishanede Kalmasına Uygun Olmamasına Rağmen Tekrar Tutuklandı“

Halen Kırıklar F Tipi hapishanesinde tutulan ve Kemik iliği kanseri olan Hüseyin Durmaz’ın ; 1996 yılında sağlık durumu hapishanede kalmaya uygun olmadığı için tahliye edildiğini, ancak sağlık durumu düzelmediği halde 2017 yılında tekrar tutuklandığını belirtildi. "Hüseyin Durmaz, rahatsızlıkları artmasına rağmen tedaviye erişimde sorunlar yaşamış, Covid 19 pandemi sürecinde ise hastaneye dahi götürülmemiştir. Kaburga kemiğindeki bir kitle nedeni ile Haziran 2022 tarihinde kanser şüphesi ile yapılan tetkiklerin sonucunda Multiple Miyelom tanısı konulmuş ve 30 Ağustos itibari ile kemoterapi tedavisi almaya başlamıştır.

 

"Oluşabilecek Bir Komplikasyon Yaşamını Edebilir"

Hüseyin Durmaz’ın hastalığa bağlı kemiklerinde oluşan hasara bağlı olarak, basit nedenlerle ya da nedensiz kemik kırıkları ortaya çıkabileceğini, bu nedenle yaşam mekanı ve koşullarının düzenlenmesi gerektiğinin belirten doktorları tarafından vurguladığını belirten Acettin "Hem hastalığı hem de kemoterapinin neden olduğu bağışıklık sistemi zayıflamasının yarattığı riski en aza indirebilmek için kaliteli, uygun ve yeterli beslenme, üst düzeyde hijyen, başka insanlarla temasın en aza indirilmesi, stres ve benzeri ortamlardan uzak kalması ve yeterli bakım desteği alması önerilmekte, aksi durumda gelişecek komplikasyonların yaşamını tehdit eden sorunlara yol açabileceği bildirilmektedir" dedi.

 

"Durmaz Serbest Bırakılarak Tedavisi Sağlanmalı"

Hüseyin Durmaz’ın hastalığının yarattığı ağır sorunlara ve bu sorunların yol açtığı ağır risklere rağmen hapishanede tutulmaya devam ettiğine dikkat çeken Acettin "Hapishane koşullarında doktorlarının önerdiği imkanların sağlanması mümkün olmadığından, kemik kanseri hastası Hüseyin Durmaz’ın serbest bırakılarak tedavi ve bakımının dışarıda yapılması, sağlık ve yaşam hakkının korunması için zorunluluk haline gelmiştir“ dedi.

 

"Hüseyin'in Yaşaması İçin Sesimizi Yükseltelim"

Mücadele Birliği Platformu'ndan Fatma Yıldırım ise Hüseyin Durmaz’ın kemik iliği kanseri tanısı konmasının ardından doktorlarının hijyen ve beslenme konusunda çok dikkatli olunması gerektiğini ısrarla vurguladıklarını, merhaba fakat hapishane koşullarında bunun mümkün olamadığını belirtti.

Ayrıca kanser nedeniyle her an kemik kırıkları oluşabileceğini bu nedenle Hüseyin Durmaz’ın yaşamının risk altında olduğunu ve bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım "Hüseyin'in yaşaması için özgür bir ortamda olması gerek. Hüseyin'in yaşaması için hep birlikte sesimizi yükseltelim" dedi.