“Asla Boyun Eğmeyeceğiz”

HDP Milletvekili Semra Güzel 2 gün önce darp edilerek, hırpalanarak gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Tevgera Jinên Azad (TJA) ve HDP İstanbul Kadın Meclisi, bugün Beyoğlu’nda bulunan HDP İstanbul il binası önünde bir açıklama yaparak tutuklamayı protesto etti.

Açıklama öncesi il binasının bulunduğu cadde yüzlerce polis tarafından ablukaya alınırken, çok sayıda gözaltı aracıyla da cadde trafiğe kapatıldı. Eyleme HDP milletvekillerinin yanı sıra Barış Anneleri ve kadın örgütleri katıldı. “Semra Güzel Halkın İradesidir, Halkın İradesine Dokunma”, “Semra Güzel Onurumuzdur” pankartlarının taşındığı eylemde, “Bijî Berxwedana Zindana”, “Semra Güzel Halkın Onurudur”, “HDP Umuttur, Umut Dimdik Ayakta” sloganları atıldı.

Eylemde ilk HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol konuştu, HDP Amed Milletvekili Semra Güzel’e hangi amaçla kumpas kurulduğunu çok iyi bildiklerini vurguladı. Birol, “Kadınlar, bir toplumu değiştirme gücüdür, halkın iradesini temsil etme gücüdür. Kadın özgürlüğü ve eşitliğiyle ilgili yürüttüğü mücadeleyi etkisizleştirmek üzerine kurulu bu siyaseti dün reddettik, direndik ve bugün de reddediyoruz ve direniyoruz. (...) Eğer sokakta, evde, okulda şiddet görüyorsanız, eğer yoksulluk şiddetiyle sınanmak zorunda kalıyorsanız, eğer fabrikada işçiyken emeğinize yönelmiş ucuz iş gücü siyasetiyle bir başka şiddet biçimi yaşıyorsanız, o toplumda başta erkek egemen iktidar olmak üzere erkek egemen bir toplum istendiğinin kanıtıdır” dedi.

“Semra Güzel, Diyarbakır halkının iradesidir" diyen İlknur Birol, “Ne Semra Güzel yer bu oyununuzu, ne de halk. Üç-beş satırlık propaganda diliyle yandaş gazetelerden servis edilen haberlerle bu toplumu sindiremezsiniz. Vazgeçin artık, olmaz. Bu ülkede bu eşitsizlikler son bulacak. Bu ülkede sokakta yürüyen her yurttaş, başı dik yürüyecek. Bu ülkede aç yatılmayacak. Bu ülkede hamasi nutuklarla birilerini milli, birilerini gayri milli ilan eden bir takım kontrol merkezlerinin senaryoları işlemeyecek. Çünkü bu toplumu demokratik bir nizamla tanıştıracak olan HDP, size biat etmedi ve etmeyecek” dedi.

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu ise, “ Sema Güzel boyun eğmedi ve asla da boyun eğmeyecek. Bir film senaristi gibi kamerayla dolaşarak vekilimizin boynunu eğmeye çalışanlar da bilsinler ki, HDP siyaseti yapanlar, onurlarını bünyelerinde taşıyorlar. Sizin senaryolarınıza, alavere dalaverelerinize asla boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Açıklama sloganlarla sona erdi.

Ayrıca HDP’li kadınlar Semra Güzel için birçok kentte eylem yaptı.

1 Mart’ta dokunulmazlığı kaldırılan ve 2 Eylül’de İstanbul’da gözaltına alınarak tutuklanan Semra Güzel ile dayanışmak ve iktidarı protesto etmek için Amed, Urfa, Ağrı ve Çanakkale’de de eylemler yapıldı.