"Onları Tarihin Çöp Sepetine Atacağız"

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nu vekilliğinin düşürülmesi ve HDP hakkında kapatma davası açılması İstanbul'da protesto edildi. Eylemde yapılan konuşmalarda,'İnsan Hakları Eylem Planı' diyerek yola çıkanların insan haklarına saldırarak ne yapmak istediğini ortaya koyduğunu ifade edildi.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla, Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda toplanan kitle HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nu vekilliğinin düşürülmesi ve HDP hakkında kapatma davası açılmasına tepki gösterdi.

"Barışı ve adaleti savunmak suç değildir. Ömer Faruk Gergerlioğlu halkın vekilidir" pankartı açan kitle "Ömer Faruk Gergerlioğlu yalnız değildir", "HDP yalnız değildir", "Gergerlioğlu'nu susturamazsınız. HDP'yi bitiremezsiniz" dövizleri taşıdı. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy'un da katıldığı eylemde, "Faşizme karşı omuz omuza", "Berxwedan jiyane", "HDP halktır halk burada" sloganları atıldı.

 

"AKP'nin Siyasi İntiharı Gerçekleşti"

Eylemde ilk olarak söz alan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, 'İnsan Hakları Eylem Planı' diyerek yola çıkanların insan haklarına saldırarak ne yapmak istediğini ortaya koyduğunu söyledi. AKP'nin nerede bir hak ihlali varsa peşinden giden Gergerlioğlu'nun vekilliğini düşürerek bu planın ne olduğunu dün dünyaya gösterdiğini ifade eden Avcı, "Şuana kadar övünerek deklere ettikleri şeyler hükümsüz kaldı. En son ellerinde parti kapatma kalmıştı onu da dün bitirdi ve siyasi intiharını gerçekleştirdi. HDP'yi kapatarak halk desteğini keseceklerini düşünüyorlar. AKP kapatılırsa paramparça olur. Değil yeni parti oluşturmak sokakta yürüyecek halleri kalmaz. Halklarımıza karşı işledikleri suçların bedelini ödeyecekler. Talimatla çalışan yargı gidecek ve bağımsız yargı karşısında hesap verecekler. Bu nedenle partimizin kapatılmaması demokrasi güçlerinin barışa olan inancıdır. İki hafta sonra gerek burada gerek Kürdistan'da meydanlara çıkarak AKP-MHP faşizmine gereken dersi verecek. 2 gün sonra faşizm ile hesaplaşacağız. O meydanlarda onları tarihin çöp sepetine atacağız. Dün AKP'nin siyasi intiharı gerçekleşti. Onlara geçmiş olsun diyoruz" dedi.

 

"İktidar Uğruna Çok Tehlikeli İki Adım Atılmıştır"

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri adına ortak açıklamayı KESK dönem sözcüsü Hüseyin Özev okudu.

"AKP iktidarı, 17 Mart 2021 tarihinde, Tek Adam Rejiminin bekası ve iktidar uğruna çok tehlikeli iki adım atmıştır" diyen Özev, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında siyasallaşan yargı eliyle bir tweet gerekçe gösterilerek önce suç icat edilip, ardından ceza verilerek ve verilen kesinleşmiş yargı kararının hızla TBMM Genel Kurulu'na sevk edilerek okunarak, milletvekilliğinin düşürüldüğüne dikkat çekti.

 

"Halkın İradesin Saldırıdır"

İşlerine geldiğinde “Anayasa Mahkemesine saygı duymuyor, kararını tanımıyorum” ya da “Danıştay aldığı kararla bombanın pimini çekmiştir” gibi söylemlerle en üst düzeyde yargıya savaş açanların şimdi “yargı sürecine saygı duyulmalıdır” demelerinin talimatın sahibi olmalarını gözlerden kaçırmaya yönelik olduğunu belirten Özev, "Vekilliğin düşürülmesi sadece Sayın Gergerlioğlu'na değil onu seçen halkın iradesine saldırı ve saygısızlıktır. Anayasal hakların bu tür hukuksuz ve meşru olmayan yollarla ortadan kaldırılmasıdır" dedi.

 

"Cevabımız Birlike Mücadeleyi Yükseltmek Olacak"

"Halkın iradesine, seçme ve seçilme hakkına, bir arada yaşam iradesine, demokrasiye yönelik bu saldırıya, kapatma girişimine karşı demokrasiyi, temel hak ve özgürlükleri, hukuku, bir arada yaşamı, eşitliği savunmaya devam edeceğiz. Sivil darbe uygulamalarına cevabımız daha fazla dayanışma ve birlikte mücadeleyi yükseltmek olacaktır" diyen Özev, demokratik, eşit, özgür bir ülke isteyen tüm kesimleri bu girişime karşı birlikte mücadele etmeye, geleceğe sahip çıkmaya çağırdı.