< < Kadın Gazetecilere Yönelik Mart Ayında Yaşanan İhlaller

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Mart ayı boyunca kadın gazetecilere yönelik ihlallere dair hazırladıkları raporu paylaştı.

MGK’nın raporunun sunuşunda “Bu süreçte, basın özgürlüğünün temel taşlarından olan gazetecilerin, mesleki faaliyetlerini yerine getirirken karşılaştıkları engeller, tutuklamalar, fiziksel ve sözlü saldırılar gibi birçok ihlali kayıt altına aldık. Özgür basın emekçileri, halkın haber alma hakkını güvence altına alırken, onları bu haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan çeşitli baskı ve sansür mekanizmalarıyla karşı karşıya kalıyor. Mart ayında yaşanan ihlaller, özellikle gazetecilik faaliyetlerinin engellenmesi, basın emekçilerinin gözaltına alınması ve yargı önüne çıkarılması şeklinde kendini gösteriyor. Bu durum, basın özgürlüğü ve ifade hürriyetinin önündeki en büyük engellerden biri olarak ön plana çıkıyor” denildi.

Basın özgürlüğüne yönelik saldırıların, sadece gazetecilerin değil, toplumun genelinin de hak ve özgürlüklerinin kısıtlanması anlamına geldiğine dikkat çekilen raporun devamında:

“Mart ayında 2 gazeteci gözaltına alınırken, 3 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı. Ayrıca bir gazeteci tehdit edildi ve bir gazetecinin haber takibi engellendi. Bunlar, gazetecilerin mesleklerini icra ederken karşılaştıkları fiziksel ve yasal baskıların boyutlarını gözler önüne seriyor. İfade özgürlüğüne yönelik ihlaller ise, bir gazeteci hakkında soruşturma açılması, dört gazetecinin yargılandığı davalar ve bunlardan beraat edenlerin de var. Raporda belirtilen dönem içinde, toplamda 10 gazetecinin yargılaması devam ederken, 7 kadın gazeteci de cezaevinde bulunuyor. Özgür basın emekçilerine yönelik her türlü hak ihlalini kınamakta ve tüm ilgili kurum ve kuruluşları, gazetecilere yönelik baskıların son bulması için somut adımlar atmaya davet ediyoruz. Gazetecilik suç değil, toplumsal bir hizmettir ve bu hizmetin engelsiz bir şekilde sürdürülmesi gerekiyor.” denildi.

Raporda hak ihlalleri şöyle sıralandı:

-Gözaltına Alınan Gazeteciler: 2

-Kötü Muameleye Maruz Kalan Gazeteciler: 3

-Tehdit Edilen Gazeteciler: 1

-Haber Takibi Engellenen Gazeteciler: 1

-Hakkında Soruşturma Açılan Gazeteciler: 1

-Tutuklu kadın gazeteci sayısı: 7