< "Van Halkının İradesi Gasp Edilemez"

 

İstanbul Emek Barış Ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla yerel seçimde DEM Parti'den Van Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının gasp edilmesi ve Van halkının iradesinin yok sayılması İstanbul'da DEM Parti Kadıköy ilçe binası önünde kitlesel olarak protesto edildi. Van halkının iradesinin yok sayılmasının asla kabul edilmeyeceği belirtilerek Abdullah Zeydan'a mazbatası verilinceye kadar sokaklarda olacağız" denildi.

Hafta sonu yapılan yerel seçimlerde Van'da DEM Parti Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'ın belediye başkanı olarak seçilmesine rağmen Adalet Bakanlığı'nın mesainin birimine 5 dakika kala Zeydan'ın seçimlerde memnu hakkını gasp etmesi yönünde karar alması ve mazbatanın AKP adayına verilmesi İstanbul Emek Barış Ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla DEM Parti Kadıköy İlçe binası önünde kitlesel katılımla protesto edildi. Eyleme aralarında Mücadele Birliği Platformu'nun da bulunduğu Birleşik Mücadele Güçleri ve çok sayıda demokratik kitle örgütü katıldı. Basın açıklamasını DEM Parti Milletvekili Çiçek Otlu okudu.

 

"Van Halkının DEM Parti'yi Seçmesi Kayyım Rejimine Cevaptır"

DEM Parti'nin 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Van’dan tarihte eşine az rastlanır bir zaferle çıktığını ifade eden Otlu, Van halkının Büyükşehir Belediyesi dahil toplamda 14 belediyenin tümünü DEM Parti’ye kazandırdığını, İl Genel Meclisinde ise büyük farkla birinci parti haline getirdiğini belirterek "Van halkı iradesini net ve en güçlü şekilde sandığa yansıtmıştır. Bu güçlü irade, aynı zamanda kayyım rejimine verilen bir cevaptır" dedi.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız. 

"Adalet Bakanlığı ve YSK Hukuksuzluk Yapmıştır"

Otlu"Halk bu kadar açık mesaj vermişken, Van’da yeni hukuksuz girişimler/m devreye konulmaya devam ettiğini belirten Otlu "Bilindiği üzere; Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan, tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuş, adaylığı yapılan incelemeler sonucu YSK tarafından kabul edilmiştir. Zeydan Van’da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçilmiştir.

Ancak 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine beş dakika, seçime iki gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir. Yetkili savcılık talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur.

Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini ret etmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yeni itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK’ya bildirimde bulunmuştur" diyerek yaşanan hukuksuzluk sürecini aktardı.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız. 

 

Van Halkının İradesiyle Zeydan Belediye Başkanıdır"

Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ın memnu haklarını iadesini kabul kararını veren aynı mahkemenin aldığı kararı çiğnemiş ve hukuk güvenliği hakkını yok etmiş olduğunu vurgulayan Otlu, "Bu girişim halk iradesini yok sayan bir anlayışın ürünüdür. Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz" dedi.

 

"Van Halkının İradesini Yok Sayılmasına Karşı Hep Birlikte Mücadele Edelim"

Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmesi gerektiğini ve Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışı olduğunu söyleyen Otlu Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırdı.

Otlu "Demokrasileri var eden temel ilke halk iradesine saygı duymaktır. İktidarı halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz. Halkımızın iradesini gasp etmeye heves edenleri uyarıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Ardından siyasi partiler söz alarak Van halkının iradesini yok sayan Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının gasp edilmesine karşı mücadele edeceklerini vurguladı.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız. 

"Sokaklara Çıkmadan, Öfkemizi Onlara Yöneltmeden Kazanamayız"

Eylemde Birleşik Mücadele Güçleri adına konuşan Muhammed Hizmetçi, seçimlerde Van Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının gasp edilmesine, kayyumların atanmasına halkın iradesinin gasp edilmesine karşı sokaklarda olduklarını belirterek " Faşizmin hüküm sürdüğü bu coğrafyada bu hep böyledir. Sokaklara çıkmadan dövüşmeden öfkemizi onlara yöneltmeden hiçbir kazanım elde edemeyiz" dedi.

 

"Türkiye Halklarının Mücadelesi Kürt Halkıyla Birliktedir"

Kürt halkı uyandığından umut ve bilinçle ayağa kalktığından bu yana kafasına bombalar yağdırdığını, baskı altına alınarak, öncülerinin yok edildiğini, ezilen, zindanlara takılan bir halk asla boyun eğmrdiğini vurgulayan Hizmetçi "Bugün Van'da gösterilen irade bugün Şırnak'ta gösterilen irade bugün Kürt halkının bu toprakların dört parçasında her yerinde gösterdiği bu irade bizlere bir şey öğretiyor bizim mücadelemiz bir aradadır, Kürt halkının kurtuluşu Türkiye halkları ile birliktedir" dedi.

 

"Kürt Halkının Özgürlüğü, Türkiye Halklarının Özgürlüğü Birleşik Devrimde"

Türkiye işçi sınıfına kadınlara gençliğe ezilen bütün kesimlere seslenen Hizmetçi "Kürt halkının iradesinin gasp edilmesinin bugün bugün soyutlanması birlikte sokağa çıkmazsa faşizme karşı dövüşmezsek yarın çok geç olacak. Çünkü biliyoruz ki, tek başına belediyeleri kazanmak yetmez. Bu ülkede Kürt halkının özgür olması için devrim lazım. Kürt halkıyla birlikte mücadele etmek lazım" diyerek birleşik devrim için mücadeleye çağırdı.

 

"Özgürlüğümüz İçin Mücadele Birliğini Örelim İleriye Yürüyelim"

Hizmetçi sözlerini "Değerli arkadaşlar değerli halkımız sokaklar bizi bekliyor. Kürt halkıyla kurtuluşumuzu birleştirmek bizi bekliyor. Yarın geç olmadan şimdi sokaklara çıkalım Kürt halkı ile mücadele birliğini örelim ileriye yürüyelim yoldaşlar" diyerek tamamladı. Kitle alkışlar eşliğinde "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz" sloganı attı. Eylem yarın saat 18.00'de Esenyurt Meydanı'nda yapılacak eyleme çağrı yapılarak sona erdi.