Erzincan L Tipi Kapalı Cezaevi’nden 13 Mart’ta tahliye edilen 19 yaşındaki Rojavalı Ali Veli isimli mülteci gençten, o zamandan bu yana haber alınamadı.

Mardin Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyasından tahliye olan genç, Geri Gönderme Merkezi’ne götürülmek üzere jandarmaya teslim edildi. Ancak avukatı çevredeki tüm GGM’lere baksa da, müvekkilini bulamadı. Kısa süre sonra da, gence işkence yapıldığı anların görüntüleri Qamişlo’daki ailesine gönderildi.

Kürtçe, Türkçe ve Arapça konuşan kimliği belirsiz şahıslar, Ali’nin ailesini Türkiye’ye ait bir cep telefonu numarasıyla arayarak tehdit etti. Ali de telefonda ailesi ile konuşturuldu, Suriye’de olduğunu ama nerede olduğunu bilmediğini söyledi. Kendisine söylenen talimatları aktardıktan sonra, babası kendileri için çalışması için oğlunun hayatıyla tehdit edildi...

“Bütün aileni öldüreceğim. Kocan bu telefonu bir hafta içinde arayacak. Başka yolu yok bunun. Benim zamanım da vaktim de çok. Kocana söyle artık adalet ve hukuk yok. Eğer test etmek istiyorsan bir hafta bekle oğluna ne yapacağımı göreceksin. Kocanın, kardeşlerinin, ailenin, çocuklarının örgütte ne iş yaptıklarını hepsini biliyorum. Bunların hepsini kocana ilet” diye tehditler alan aile, konuşmaların ses kaydını alarak İHD Mardin Şubesi’nden yardım istedi... İHD de Ali Veli'nin yaşam hakkı çerçevesinde girişimleri başlatarak, ilgili mercilere başvurdu.

Ali’nin tahliye edildiği cezaevi yetkilileri, “Suriye’ye gönderilmek üzere geri gönderme merkezine götürüleceğini” söylese de, aile tüm çabalarına rağmen Ali’nin hangi geri gönderme merkezine götürüldüğü öğrenememişti.

Bölgedeki avukatlar, son dönemlerde hangi GGM’ye sevk edildiği aylarca tespit edilemeyen çok fazla kayıp göçmen olduğunu söylüyor ve konunun işkence ve gözetim altında kaybetme noktasına varmasından endişeliler.